En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at blot ti kommuner til sammen står for 81 procent af fremgangen af lønmodtagerbeskæftigelsen. Og det er særligt storbyerne trækker jobtoget.

Foto: ABW

Tapetet var på forhånd malet mørkt ved indgangen til 2023. Således havde De Økonomiske Råd en overgang en prognose, som spåede et fald i beskæftigelsen på 61.000 personer i 2023. Sådan gik det ikke. Slet ikke. Beskæftigelsen steg med hel 31.000 personer i 2023 og var dermed en af årets absolut største positive overraskelser i dansk økonomi. Dansk Erhverv har set på jobtallene, og de viser klare tendenser.

”Jobfremgangen samler sig om forholdsvis få kommuner. Det er typisk kommuner med store byer og så kommuner med helt særlige forhold, der trækker fra. Det kan for eksempel være Lolland, der oplever en stor vækst som følge af byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen. Det drejer sig også de kommuner, Kalundborg og Ballerup, hvor medicinalgiganten Novo Nordisk spiller en stor og positiv rolle. Omvendt kan vi se, at pilen peger nedad for en række kommuner på den såkaldte vestegn, lige som byer som Odense, Herning, Sønderborg og Frederikshavn har oplevet et fald i beskæftigelsen over det seneste år,” siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Særkørslen fra Danmarks Statistik, som Dansk Erhverv har fået udarbejdet, viser, at ti kommuner tilsammen drevet har 81 pct. af fremgangen i lønmodtagerbeskæftigelsen fra 4. kvartal 2022 til 4. kvartal 2023.

Stabil situation
Ses der på det seneste nøgletal for arbejdsmarkedet, så er billedet generelt robust. Antallet af ledige jobopslag ligger stabilt, beskæftigelsen stiger fortsat pænt og beskæftigelsesforventningerne i både industrien og serviceerhvervene er igen begyndt at tikke i vejret.

”Der er dermed også lagt i kakkelovnen til endnu en positiv overraskelse på arbejdsmarkedet i år. Jeg vil i hvert fald personligt være meget varsom med at spå om en snarlig mærkbar vending på arbejdsmarkedet. Ser vi fremad, så er der ikke umiddelbart udsigt til et større fald i beskæftigelsen herhjemme. Ja, der er faktisk gode muligheder for at beskæftigelsen slet ikke kommer til at falde synderlig meget hverken i år eller næste år. Men det er yderst vigtig pointe, at fremgangen i beskæftigelsen er fragmenteret, og der er dele af landet, der i øjeblikket ikke kan nikke genkendende til, at beskæftigelsen stiger,” siger Tore Stramer.

10 danske kommuner med størst fremgang i lønmodtagerbeskæftigelsen det seneste år
(4. kvartal 2022 til 4. kvartal 2023)

10 danske kommuner med mindst fremgang i lønmodtagerbeskæftigelsen det seneste år
(4. kvartal 2022 til 4. kvartal 2023)

Ti kommuner står for 81 pct. PDF.

Kilde Dansk Erhverv.