I de kommende månede kan nysgerrige københavnere stifte nærmere bekendtskab med mikrometeoritter på en gigantisk storskærm på Sifs Plads. Værket skal være med til at skabe debat om, hvad kunsten er og skal i det offentlige rum.

Fotograf David Stjernholm

Haraldsgadekvarteret lever til tider en lidt hengemt tilværelse, men det skal en 40 m2 storskærm være med til at lave om på. Netop nu kan du nemlig opleve den interaktive videoinstallation MADE OF STARDUST på Sifs Plads.

Kunstværket er en del af Områdefornyelsen ved Skjolds Plads´ arbejde med udviklingen af en lokal kunststrategi for Haraldsgadekvarteret og er igangsat af den lokale arbejdsgruppe bestående af beboere og ildsjæle fra kvarteret. Der er et stort lokalt ønske om, at kunst i kvarteret kan være med til at binde kvarteret bedre sammen og skabe lokalt ejerskab.

MADE OF STARDUST er et af i alt fire midlertidige kunstværker, der opsættes i Haraldsgadekvarteret i løbet af 2023. Værkerne skal skabe debat om, hvad kunsten er og skal i det offentlige rum, og hvilke lokale ønsker der er til permanent kunst i kvarteret. Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) ser stor værdi i at bruge kunsten som værktøj til at tiltrække folk udefra og skabe mødesteder:

– Vi har rigtig gode erfaringer med at bruge kunst som et værktøj i vores områdefornyelser, fordi den giver de lokale noget at samles om, og den kan være med til at skabe identitet for et område. Kunsten er en attraktion, som tiltrækker folk fra nær og fjern, og dermed kan kunstværker være med til at skabe tryghed, fordi de bidrager til at skabe liv i et område. Jeg glæder mig til at se videoinstallationen på Sifs Plads, siger Line Barfod.

MADE OF STARDUST undersøger den mikroskopiske verden omkring os, og forbinder os til det ydre rum. På en storskærm ser du levende billeder baseret på din interaktion med værket og open source-data fra forskningsarkiver, bl.a. NASA’s IPAC-arkiv og James Webb- og Hubble-teleskoperne.

Mikrometeoritter, også kaldet stjernestøv, forbinder os dagligt til fjerne galakser og alle ting her på Jorden. De fleste elementer i kroppen – jern, zink, kalk – kommer fra støv skabt af eksploderende stjerner, blandt andet i Big Bang for ca. 4,5 milliarder år siden. Selv i dag når stjernestøv frem til os. Hvert minut regner bittesmå stykker af kosmisk støv på mindre end en millimeter ned på Jorden fra det ydre rum. Usynligt for det blotte øje.

Fakta

MADE OF STARDUST af kreeret af Cecilie Waagner Falkenstrøm og ARTificial Mind.

MADE OF STARDUST er en del af Copenhagen Contemporarys aktuelle udstilling Yet, it Moves! og er realiseret i et samarbejde mellem Copenhagen Contemporary, Områdefornyelsen ved Skjolds Plads og Københavns Professionshøjskole.

MADE OF STARDUST er støttet af Novo Nordisk Fonden og realiseres i tæt samarbejde med Arka Sarangi fra forskningscentret DARK på Niels Bohr Instituttet i København.

MADE OF STARDUST udstilles på Sifs Plads indtil 15. oktober 2023

Områdefornyelsen ved Skjolds Plads arbejder blandt andet for, at:

– kvarteret opleves mere sammenhængende, og at ankomststederne ved Sifs Plads og krydset Tagensvej/Haraldsgade inviterer besøgende ind i kvarteret

– kunst i kvarteret er med til at binde kvarteret sammen og skabe ejerskab.

– kunst bidrager til, at lokale beboere engagerer sig i deres kvarter.

– kvarteret har flere attraktioner, der tiltrækker besøgende og øger kendskabet til kvarteret generelt.

Læs her.