På mange områder i livet er vi vant til, at hurtighed betaler sig. Men der er faktisk et område, hvor det modsatte gør sig gældende – nemlig på varmeområdet. Der er penge at spare, hvis opvarmningen i radiatorerne sker i nedsat tempo.

Efteråret er her – om vi vil det eller ej. Udsigten til koldere temperaturer udenfor betyder også, at flere vil begynde at tænde for fjernvarmen i radiatorerne. Men frem for at gå fra nul til fuld volumen på termostaten bør det ske i et moderat tempo, lyder opfordringen fra HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab.

“Vi ser, at mange indstiller deres varmeanlæg på højeste volumen i begyndelsen af fyringssæsonen, som var der minusgrader udenfor. Det er der ingen grund til at gøre – hverken for forbrugerens pengepung eller for miljøet. Hvis opvarmningen derimod sker i et mere langsomt tempo, kan man faktisk spare op mod 2.000 kr. i den kommende fyringssæson,” lyder det fra energirådgiver i HOFOR Carsten Nielsen.

Grønne varmekunder
En effektiv udnyttelse af fjernvarmeanlægget sikrer en økonomisk gevinst, men har samtidig også en positiv effekt på kundens klimaaftryk. Der udledes ganske enkelt mindre C02, når man tænder gradvist i begyndelsen af fyringssæsonen. I hovedstaden alene betyder det, at der vil blive udledt op til et halvt ton mindre CO2, hvis opvarmningen foregår gradvist.

“Det behøver ikke gå ud over komforten rundt om i hjemmene, at opvarmningen foregår i nedsat tempo. Faktisk vil mange slet ikke mærke en forskel – ud over en lavere varmeregning og et lavere klimaaftryk i hverdagsforbruget,” fortæller HOFORs Carsten Nielsen.

Når kulden rammer os senere på året, kan man hæve temperaturen og fortsætte termostatindstillingen i forskellige tempi, jo længere vi kommer i fyringssæsonen.

FREMLØBSTEMPERATUREN er temperaturen på det vand, der løber frem til dine radiatorer. Når varmesæsonen begynder, sættes fremløbstemperaturen på 35-40 grader. Når det bliver koldere i løbet af sæsonen, hæves den fem grader, og sådan fortsætter du frem til, at kulden for alvor har fået tag i Danmark.

HAR DU INSTALLERET AUTOMATIK på dit fjernvarmeanlæg, skal du ikke selv justere fremløbstemperaturen manuelt, men derimod sørge for, at automatikkens varmekurve er indstillet korrekt. Alternativt kan du få kyndig hjælp fra en VVS’er.

FLERE VARME TIPS FRA HOFOR

HOFOR anbefaler, at alle radiatorer i samme rum indstilles ens og bliver igangsat samtidig. Det er bedre med fire radiatorer, der varmer lidt, frem for en, der kører for fuld volumen.

Alle rum i boligen skal helst være opvarmede – også soveværelset, men hold gerne døren lukket, hvis man foretrækker et køligere rum.

Stil termostaten på radiatorerne på mellem tre og fire. Det vil give en rumtemperatur på mellem 19 og 22 grader.