Omdrejningspunktet for særudstillingen er københavnermaler nummer ét, Paul Fischer. Fra omkring år 1900 blev han kendt for sine malerier af elegante kvinder, stolte fiskerkoner, ranke gardere og andre, der færdedes på byens gader og stræder. Med Københavns Museums genåbning tirsdag den 26. maj kan man igen opleve både sjældent udstillede malerier og Fischers plakatkunst samt egne fotografier af datidens København. Museet har arbejdet på højtryk for at få aftaler på plads med udlånerne af en række værker, som lykkeligvis har udvist stor forståelse, så udstillingen nu kan opleves frem til 30. november 2020.
”Særudstillingen om Paul Fischer er i den grad en kærlighedserklæring til København. Han skildrede København og københavnerne fra de bedste sider, og har man ikke tabt sit hjerte til vores hovedstad i forvejen, har man det stensikkert, når man forlader udstillingen. Derfor er jeg helt vildt glad for, at vi har mulighed for at forlænge udstillingen, så endnu flere – trods en lukkeperiode – kan nå at opleve den særlige stemning på udstillingen og på resten af museet,” siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å).
Se sjældent udstillede malerier.
Mange kender Paul Fischer som kunstmaler. Men gennem sit lange produktive liv var Fischer også en uhyre aktiv bladtegner og plakatkunstner. Ud over en række smukke oliemalerier af København præsenterer Københavns Museum også et udvalg af Fischers billeder til bøger og blade – de fleste har aldrig været udstillet før. Fischer var heller ikke bange for at tage tidens nye massemedier i brug. Han omsatte gladeligt sine malerier til postkort og bladtegninger og kastede sig fordomsfrit over reklameplakaten som kunstnerisk medie. Med sine mange postkort, plakater og billeder i blade lykkedes det Paul Fischer at nå ud til hele Danmarks befolkning. Han var desuden en af de første danske kunstnere til at tage fotografiet til sig og bruge det i sin kunst. Ved sin død i 1934 havde Fischer taget over 5.000 billeder, og et bredt udvalg er med i udstillingen, hvor man kommer helt tæt på Fischers brug af fotoapparat som skitsebog.
Moderne udstillingsdesign i historisk bygning.
Det nye Københavns Museum har til huse i hovedstadens gamle Overformynderi i Stormgade 18, hvis indre nu stråler, som da bygningen stod færdig i 1894. I særudstillingen går husets historiske arkitektur, Fischers billeder op i en højere enhed med et moderne udstillingsdesign af scenograf, designer og arkitekt Anne Schnettler.
Ny bog om Paul Fischer.
I forbindelse med udstillingen udkommer en rigt illustreret bog ”Paul Fischer – Byen i det bedste lys” med tekster fra udstillingen og fire artikler der sætter spot på københavnermaleren. 128 sider / soft cover / 199 kr.
Fakta: Paul Fischer skildrer et København i forandring
I Paul Fischers levetid (1860-1934) går København fra at være indelukket og omkranset af volde til at åbne sig ud til alle sider som det København, vi kender i dag. Fischer viser byens pladser, broer og gader fra deres smukkeste side – både de nye og de gamle. Han skildrer bygninger og byens mennesker med en kærlighed og indlevelse, så man ikke kan undgå at forelske sig i byen. Særudstillingen på Københavns Museum viser Fischers København fra Søerne til Kongens Nytorv over Højbro Plads til Vesterbro. I både regn, sol, sne og slud stråler Fischers kærlighed til København ud af hvert enkelt værk.
Paul Fischer vandt aldrig den store anerkendelse i landets kunstkredse, og selv i dag bliver hans billeder sjældent udstillet. Københavns Museum er et af de få museer, der har hans billeder i sin samling. Men Fischer har altid haft en særlig plads hos den danske befolkning – københavnerne i særdeleshed – og på auktioner bliver hans malerier solgt til skyhøje priser. Hans motiver viser en by i rivende udvikling, men med sans for det nostalgiske og det smukke. Med sine romantiske skildringer af Københavns steder og mennesker viser Paul Fischer i sandhed byen i det bedste lys.
Udstillingen Paul Fischer – Byen i det bedste lys, der ved museets åbning i februar var et tilløbsstykke, skulle ellers være lukket i juli. Dit Nørrebro’s fotograf, Anne Beth Witte, var på besøg og fik en fantastisk og inspirerende rundvisning af Presse- og kommunikationsansvarlig, Jesper T. Møller. Se lidt af billederne her eller endnu bedre; Skynd dig forbi inden udstillingen slutter. Både udstillingen og selve museet er absolut et besøg værd – hvis du altså vil fortrylles af historierne om din bydel.