En stor del af Københavns bygningsmasse består af ældre etageejendomme. Og selvom de historiske bygninger vidner om godt håndværk fra en svunden tid, så lever de ikke altid op til nutidens krav og behov. Ofte er lysindfaldet begrænset og ventilationen dårlig. Desuden er energiforbruget i disse bygninger også unødigt højt, og af den grund har Københavns Kommune ledt efter løsninger på problemerne. Og nu ser en af disse dagens lys ved en indvielse på Østerbro fredag d. 23. oktober.
Den Multifunktionelle Gårdfacade er en udvendig facadeisolering, som åbner op for mere dagslys og mere plads i boligerne i form af altaner eller karnapper, som beboerne selv kan vælge mellem. I isoleringen af gårdfacaden er der givet plads til føring af el, bedre ventilation og regnvand, som kan genanvendes til toiletskyl og vaskemaskiner i boligerne. Regnvandet bliver afkoblet fra kloakken og opbevaret i den fælles gårdhave, og dermed bliver regnvand i fremtiden til en ressource i klimakarreen på Østerbro. Facaden kan beklædes med en række forskellige materialer og vil derfor kunne se ud på vidt forskellige måder. Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) er begejstret for den nye løsning:
– Med den multifunktionelle gårdfacade er der både tænkt på energirenovering, klimatilpasning og en generelt bedre boligkvalitet for beboerne. Det er et ambitiøst projekt, som kan fungere som udstillingsvindue inden for bæredygtig byfornyelse. Det kan på sigt fremme eksport af københavnske løsninger og være med til at fremme den grønne økonomi, samtidig med at det gør en forskel for den enkelte beboer. Det er fantastisk positivt, siger Ninna Hedeager Olsen.
Nationalt findes der næsten 27.000 etageejendomme fra før 1950, hvoraf ca. 43 % har energiklasse E eller derunder. Derfor er der et stort behov for smarte og innovative løsninger på både klimaudfordringerne, energioptimering og øget boligkvalitet i de gamle karréer.
Klimakarréen ligger i Københavns første klimakvarter på Østerbro. Det er et område, som er forvandlet til et eksperimentarium for skybrudssikring og klimatilpasning. I klimakvarteret udvikles metoder og ekspertise, der skal i brug, når resten af København – over de næste 20 år – bliver fremtidssikret mod kraftigere regn og skybrud.
Klimakvarteret indeholder forskellige projekter, heriblandt Bryggervangen og Sankt Kjelds Plads, Tåsinge Plads og Fremtidens gårdhave i Askøgade, som er til stor inspiration for alverdens byer.