Krigsmuseet genoptager populær foredragsrække
Efter en corona-pause er efterårets program for foredragsrækken Fad & Foredrag på Krigsmuseet nu klar – det byder på alt fra kampvognens historie, blodige dueller, angreb på civile til sabotageaktioner under 2. Verdenskrig.
Efter en længere pause grundet COVID-19 restriktionerne slår Krigsmuseet nu igen dørene op for den populære foredragsrække Fad & Foredrag.
Fad & Foredrag er Krigsmuseet fyraftenskoncept, hvor krigsaficionados og historietørstige hver måned får serveret en kold fadøl og et lunefuldt foredrag efter museets lukketid.
Billetten giver også gratis adgang til Krigsmuseets øvrige udstillinger fra kl. 16 samme dag.
Efterårets program byder på følgende fire Fad & Foredrag:
Fad & Foredrag: Kampvognen i krig og fred
Seniorsergent Bo Kjærgård fra den tidligere Hærens Kampskole fortæller om det danske forsvars brug af kampvognen fra udviklingen af Leopard 1 kampvognen til, hvordan den bliver brugt i dag.
Det var blandt andet Leopard 1 kampvogne, de danske styrker kæmpede fra under den berømte Operation Bøllebank – her kom det til heftige ildkampe med serbiske styrker under krigen i det tidligere Jugoslavien.
I foredraget kan publikum høre mere om kampvognens indledende rolle som en del af i Jyske division, der skulle forsvare Jylland i tilfælde af sovjetisk angreb under Den Kolde Krig.
Leopard kampvognen har igennem årene været igennem flere opgraderinger. Men hvorfor bruger Forsvaret tid på at opgradere dem? Hvad har denne udvikling betydet for måden hvorpå kampvogne bruges som våben? Og hvad betyder det for dem, der har kampvognen som arbejdsplads?
Det bliver publikum klogere på til dette Fad & Foredrag.
Praktisk: Tid: 15. september kl. 17-19. Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh K. Pris: 110 kr.
Billetten inkluderer en kold fadøl for gæster over 18 år, til gæster under 18 år inkluderer billetten en vand. Billetten giver også gratis adgang til Krigsmuseets øvrige udstillinger fra kl. 16 samme dag.
Læs mere: krigsmuseet.dk Link
Fad & Foredrag ‘Duel på liv og død! Når ære betyder alt’
Forskningschef på Nationalmuseet Christian Sune Pedersen fortæller om 1700-tallets danske officerskorps, hvor der herskede strenge, mandlige æreskoder, som bød officererne at forsvare deres ære, om nødvendigt i duel.
Duellen var et symbol, der hævede officererne op i en aristokratisk sfære og disciplinerede dem. Den enkeltes ære var hele krigsstandens ære, og der hvilede en tung pligt på alle om ikke at tåle nogen krænkelser.
Enhver god soldat måtte være klar til at forsvare hærens, særlige moralske kvaliteter – om nødvendigt med sit eget blod.
Drukkenskab, drillerier og spillegæld var hyppige årsager til, at en duel blev arrangeret.
Dette Fad & Foredrag udfordrer gæsterne med bloddryppende beretninger fra vores ikke så fjerne fortid.
Praktisk: Tid: 28. oktober kl. 17-19. Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh. K. Pris: 110 kr.
Billetten inkluderer en kold fadøl eller vand. Der udskænkes kun alkohol, til personer over 18 år. Billetten giver også gratis adgang til Krigsmuseets øvrige udstillinger fra kl. 16 samme dag.
Læs mere: krigsmuseet.dk Link
Fad & Foredrag: Nødhjælp under angreb
Det er blevet farligere at udføre humanitært arbejde i krigszoner. Det mærkede organisationen Læger uden Grænser i 2015, da deres hospital i Kunduz i Afghanistan blev bombet. 14 medarbejdere, 24 patienter og 4 pårørende blev dræbt.
Til dette Fad & Foredrag bliver én af de overlevende medarbejderes dramatiske vidnesbyrd læst højt. Beretningen bliver understøttet af lyd og billeder fra angrebet. Det er ikke for sarte sjæle.
Fortællingen sætter ansigt på de mennesker, der oplevede angrebet og overlevede – og på dem, der mistede livet.
Efter oplægget om bombningen af hospitalet i Kunduz vil jordemoder Amanda Godballe fra Læger uden Grænser fortælle om sine egne erfaringer med at arbejde i krigszoner som Afghanistan og Syrien.
Praktisk: Tid: 17. november kl. 17-19. Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh K. Pris: 110 kr.
Billetten inkluderer en kold fadøl for gæster over 18 år, til gæster under 18 år inkluderer billetten en vand. Billetten giver også gratis adgang til Krigsmuseets øvrige udstillinger fra kl. 16 samme dag.
Læs mere: krigsmuseet.dk Link
Fad & Foredrag: Holger Danske – Danmarks største sabotagegruppe
Sabotageorganisationen Holger Danske er især kendt for sine medlemmer ‘Flammen’ og ‘Citronen’. Og for sine mange sabotager og utallige ‘stikkerlikvideringer’.
Hør seniorforsker og arkivar ved Rigsarkivet Peter Birkelund fortælle om den ikoniske gruppe.
Holger Danske var den største sabotageorganisation i Danmark under besættelsen med flere hundrede medlemmer.
Selvom Holger Danske oprindeligt blev dannet som en illegal sabotagegruppe, kom drab på danskere i tysk tjeneste – de såkaldte “stikkerlikvideringer” – til at fylde mere og mere.
I alt blev ca. 400 danskere likvideret i tysk tjeneste, hvoraf Holger Danske stod for flere end 150 af dem.
Hen mod slutningen af besættelsen foretog grupperne mere end et drab om dagen.
Praktisk: Tid: 14. december kl. 17-19. Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh. K. Pris: 110 kr.
Billetten inkluderer en kold fadøl eller vand. Der udskænkes kun alkohol, til personer over 18 år. Billetten giver også gratis adgang til Krigsmuseets øvrige udstillinger fra kl. 16 samme dag.