Stormfloder og skybrud er blevet hyppigere i Danmark, og hver anden dansker er i tvivl om, hvorvidt de forskellige varslingssystemer til at advare dem fungerer optimalt, viser en analyse. Mest skeptiske på landsplan er københavnerne.

Pressefoto If Forsikring

Hver anden dansker er i tvivl om, hvorvidt de nuværende varslingssystemer ved ekstreme vejrhændelser fungerer godt nok, og særligt blandt københavnerne er tvivlen stor. Mens 49 procent af danskerne er i tvivl om, hvorvidt har de nuværende varslingssystemerne fungerer optimalt, gælder dette 52 procent af københavnerne. Det viser en ny undersøgelse fra If Forsikring. Varslingerne om ekstremt vejr kan komme i forbindelse med eksempelvis stormflod eller skybrud og fra både kommuner, nyhedsmedier, vejr-apps, sociale medier og forsikringsselskaber.

Ifølge undersøgelsen, der er lavet af analyseinstituttet Verian for If Forsikring, har halvdelen af danskerne tillid til, at myndighederne vil varsle dem om større vejrhændelser, der vil kunne medføre risiko for skader på deres bolig. Men mere end hver tredje – 37 procent – kan ikke svare på, om de har tillid til varslingssystemet, mens 12 procent melder klart nej til spørgsmålet.

Blandt københavnerne forholder det sig lidt anderledes. I Region Hovedstaden er det hele 43 procent, der ikke kan svare på, om de har tillid, ni procent siger klart nej. Der kan altså være grund til at se på, om varslingssystemerne fungerer som de skal, mener man hos If Forsikring.

– Hændelser som stormflod, orkaner og ekstreme regnskyl er relativt sjældnere i Københavnsområdet, end andre dele af landet. Det kan være medvirkende til, at borgerne har sværere ved at vurdere, om de tør stole på varslingssystemerne eller ej. Når så mange overordnet set er usikre på, om de vil blive advaret i tide, må vi spørge os selv, om varslingssystemerne er tidssvarende, og om danskerne er godt nok informeret, siger Birgitte Ringbæk, pressechef hos If Forsikring.

Klimaforandringer stiller nye krav
Ekstreme vejrhændelser som stormfloder og skybrud bliver stadigt hyppigere i Danmark ifølge DMI, og i 2023 blev der afsat 189,6 millioner kroner på finansloven til et varslingssystem for oversvømmelser, som forventes klar i 2026. Hos DMI kan man indtil videre følge med og få varsler ved skybrud og stormflod, mens muligheden for at se risiko for oversvømmelse endnu ikke er tilgængelig, dog forventes den service klar til sommer på både hjemmeside og app.

Spørgsmålet er dog, om danskerne er tilstrækkeligt informeret om, hvor de skal få informationen om det ekstreme vejr. Mens undersøgelsen viser, at danskerne ikke nødvendigvis er utrygge ved systemerne, som de er nu, er mange dog stadig i tvivl om, hvordan de virker.

– Tallene viser en betydelig usikkerhed. Vi bor i et lille land med en relativ stor befolkningstæthed, men når vejret slår om pludseligt, ved mange ikke, hvordan de vil blive advaret. Det understreger behovet for bedre kommunikation om, hvordan varslinger fungerer, og hvordan folk bedst kan forberede sig, siger Birgitte Ringbæk.

– Hos If kan vi sende varslinger på mail og SMS, når der er alvorligt uvejr på vej. Vi giver også råd om, hvordan man kan forebygge skader, og man kan nemt komme i kontakt med os, hvis uheldet er ude, tilføjer Birgitte Ringbæk og peger på flere gratis muligheder, som kan hjælpe danskerne med at blive advaret i tide:

  • DMI’s app (Dansk Meteorologisk Institut) giver brugerne mulighed for at få besked om farligt vejr i deres område.

  • TV 2 Vejret sender push-notifikationer om regn, storm og sne.

  • Flere kommuner tilbyder SMS-varslinger ved lokale kriser som oversvømmelser og kraftigt forhøjet vandstande.

  • Nyhedsmedier og sociale medier kan være vigtige kilder i akutte situationer.

  • Forsikringsselskaber udsender ofte varsler direkte til kunderne.

Konklusioner i undersøgelsen:

  • 37 pct. kan ikke svare på, om varslingssystemet fungerer tilfredsstillende. Det indikerer stor usikkerhed om hvad det danske varslingssystem egentlig består i.
  • 51 pct. af danskerne vurderer, at varslingssystemet fungerer tilfredsstillende.
  • Indbyggere i region Syddanmark er de mest bekymrede for funktionen af varslingssystemerne, 18 pct. mener ikke at varslingen fungerer tilfredsstillende.
  • Særligt kvinder er i tvivl om varslingerne (46 pct.), i forhold til mænd (28 pct.).

  • Nordjydernes tillid er højst, hvor hele 64 pct. finder det nuværende system tilfredsstillende, mens københavnernes tillid er lavest med kun 47 pct.

  • Over dobbelt så mange af de 18-35-årige har ikke tillid til varslingssystemerne i forhold til de 60+ årige.

If er Nordens største forsikringsselskab og ejet af den finske forsikringskoncern Sampo. If forsikrer hver 4. familie i Norden og er medlem af Garantifonden for skadeforsikringsselskaber i Danmark. Mere end 7000 medarbejdere tager sig af selskabets 3,8 millioner kunder, der spænder fra privatpersoner til globale virksomheder. Ambitionen er at være det mest omsorgsfulde forsikringsselskab. If har været klimaneutral siden 2011 og valgte i 2021 at tilslutte sig organisationen Science Based Targets (SBTi). Læs mere på www.if.dk