Jonas Vindegaards historiske sejr i dette års Tour de France fejres med at pakke Amagerværket ind i den vindergule farve i denne uge. Og i de næste mange år vil HOFORs karakteristiske Tour-kloakdæksler langs enkelstartsruten i København være et minde om en fantastisk folkefest i Hovedstaden.

HOFOR hylder sammen med resten af Danmark Jonas Vingegaards overbevisende sejr i dette års Tour de France løb ved at pakke 7.500 kvadratmeter facade på Amagerværket ind i Tour-gul farve, når solen går ned omkring klokken 21.30.

Et gult, gigantisk lystæppe, der kan ses fra blandt andet Amalienborg, store dele af havnefronten i København og fra alle fly, der lander i lufthavnen.

Bæredygtig lysfejring

Facaden på den nye del af det københavnske fjernvarmeværk består af FSC-certificerede lodrette træstammer, der illustrerer, at dokumenteret bæredygtig biomasse har afløst kul i produktionen af fjernvarme og el på Amager.

Den smukke, organiske facade er normalt belyst af en prisvindende lyssætning, der, når natten falder på, får facaden til at ligne en skov med træer, der bevæger sig. Indtil på søndag vil facaden dog få en gul og mere spektakulær belysning, end man er vant til at se. Den samme gule belysning blev i øvrigt brugt i forbindelse med Tour-starten i København for tre uger siden.

Hele lysløsningen på Amagerværket er fra begyndelsen tænkt grøn og energibevidst – bl.a. ved at bruge diodelys – og for at spare på energien slukkes lyset ved midnat. Det koster i gennemsnit kun 300 kr. i døgnet at tænde den flotte belysning.

“I HOFOR er vi stolte over at kunne give et lille bidrag til den store folkefest omkring Tour de France. Ikke kun med den festlige lyssætning af Amagerværket ad to omgange, men også med levering af vores gode drikkevand, som HOFOR bidrog med under Tourens tilstedeværelse i København,” siger Henrik Plougmann Olsen, der er administrerende direktør i HOFOR.

Kloakdæksler sikrer langt liv til sejren

Op til det store internationale cykelløbs start i Danmark udskiftede HOFOR i øvrigt godt 100 kloakdæksler med en særlig Tour de France-version i gul langs ruten for den indledende enkeltstart.

Dækslerne indgår i den daglige drift og har kostet det samme som almindelige kloakdæksler. De få dæksler, der måtte vige pladsen for de fint pyntede dæksler uden at være helt nedslidte, bliver genbrugt andre steder i Hovedstaden.

De karakteristiske Tour de France-dæksler vil fremover ligge på vejene i hovedstadsområdet og være en mangeårig påmindelse om Tour-starten i København – samt ikke mindst Jonas Vingegaards forrygende sejr og de øvrige danske rytteres fantastiske bedrifter og etapesejre i dette års cykelløb.

Læs også: Gul er en vinderfarve