Rundetaarn: H.C. Andersen besøgte Rundetaarn som noget af det første, da han som ung konfirmand ankom til København, og han vendte gang på gang tilbage til tårnet i sin digtning. Bliv klogere på digterens forhold til Rundetaarn, hvor børn og voksne i øjeblikket kan opleve en række af hans mest billedskabende eventyr i udstillingen “Eventyrtårnet”.
Alle ved, at H.C. Andersen (1805-75) er født i Odense. Men bare fordi man er det, kan man jo godt lege med tanken om, hvordan det er at komme til verden ikke bare i København, men i det bygningsværk, der om noget er indbegrebet af hovedstaden: Rundetaarn. Netop det gør H.C. Andersen i sin roman “At være eller ikke være”.
Læs: H.C. Andersen i Rundetaarn
City og digterne
BogDate: Forfatterne Søren Ulrik Thomsen og Henrik Palle skriver om København i aktuelle bøger.
Søren Ulrik Thomsen boede der kun et års tid, men det har sat sig dybe spor. Han var sammen med familien flyttet fra Stevns ind til midten af København – Store Kongensgade 23 nær ved Kongens Nytorv.
Søren Ulrik Thomsen har skrevet mange digte med udgangspunkt i København og hans debut i 1981 var med storbydigtene “City Slang” som senere blev sat i musik af Lars H.U.G.
John V. Jensen anbefaler
Gode bøger: John V. Jensen, historiker og museumsinspektør på Varde Museum, besøgte en torsdag aften Historieklubben på Amager. Med udgangspunkt i hans bog “Tyskere på flugt”, fra 2020, tog han os med ind bag pigtråden til en lang række menneskeskæbner.
Efter arrangementet spurgte Bag om København til hans favorit-københavnerbøger.
Hypnosemordene 1951
Podcast: Kan man hypnotisere et menneske til at begå et bankrøveri – og slå to mennesker ihjel undervejs?
Den 29. marts 1951 begår Palle Hardrup det vi i dag kalder ’hypnosemordene’ – fandt én af Danmarkshistoriens mest gådefulde kriminalsager sted.
Var det virkelig hans gamle cellekammerat Bjørn, der hypnotiserede eller manipulerede ham til at begå en frygtelig forbrydelse? Og hører Palle virkelig sin skytsånd eller er stemmen i virkeligheden Bjørns?
Det skal du opleve på Historiske Dage
Festival: Den 26.-27. marts er der Historiske Dage. Festivalen er tilbage i Øksnehallen med 5 scener og masser af arrangementer og interessant stande.
Jeg har gennemgået programmet og udvalgt 7 spændende events med en københavnsk vinkel. Jeg har fundet supplerede læsning som du kan fornøje dig med i sofaen før og efter Historiske Dage.
Læs: Det skal du opleve på Historiske Dage
Vind bogværket “København og historien”
København og historien
I otte bøger kommer du med på en rejse gennem hovedstadens historie fra de tidligste arkæologiske bopladser til den moderne metropol.
Fokus i bøgerne er på indbyggerne og byens udvikling. Forfatterne er arkæologer og historikere fra Københavns Museum og Københavns Stadsarkiv. De otte bind i København og historien udgives af forlaget Gad og kommer i handlen i morgen.
Bind 1: Før byen Bind 2: Byen bliver til Bind 3: Kampen om byen Bind 4: Kongens by Bind 5: Med vold og magt Bind 6: Den grænseløse by Bind 7: Livet i husene Bind 8: Byen rejser sig
Du kan blive den heldige vinder af de otte bøger. Alt du skal gøre er at svare på følgende spørgsmål. Svarer du rigtigt, deltager du i lodtrækningen.
Mathias Anker Heegaard fik i 1828 privilegier til at anlægge en virksomhed ved Blågårdsvejen. Hvilken slags virksomhed var der tale om?
bomuldsspinderi støberi porcelænsfabrik
Du sender dit svar til kbhbiblioteker@nyhedsmail.kk.dk.
Vinderne udtrækkes torsdag den 24. marts. Vinderne får direkte besked via mail. Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.
Fra bibliotekets kælder
Dan Turèll i byen
Dan Turèll (1946-1993) var en flittig skribent, hvilket en omfattende bibliografi vidner om. Der er digtsamlingerne og alle krimierne. Og der er avisklummerne.
Dan Turèll havde en fast spalte i Politikens I Byen-tillæg. Artiklerne fra avisen blev samlet i seks “Dan Turèll i byen“-bøger med undertitlen “historier af Københavns-krøniken fortalt dag til dag.” Det er petitjournalistike artikler der giver en fin fornemmelse af livet i København – som det var dengang teksterne blev skrevet.
“Det har altid været Turèlls særkende at balancere på kanten af det banale. Med søde ord lokker han læseren ind til en slentretur der, lige før en art kedsomhed indfinder sig, slår over i en (ofte flere) overrumplende iagttagelser eller associationer”, skrev Steffen Larsen i Aktuelt 30.11 1979. I Jyllands-Posten (20.11. 1979) kunne læserne læse at “Turèll går fra Bakken til Istedgade, fra DSB-kiosken til Bellacentret. Han møder både socialdemokrater, spillere, galninge, gyserfans, spioner, burhøns og prostituerede.”
I 1997 udkom “Dan Turèll i byen – greatest hits” med et udvalg af artiklerne fra de seks “Dan Turèll i byen”-bøger.
Dan Turèll i byen – greatest hits
For 40 år siden
Rydning af Mekanisk Musikmuseum
6. marts 1982. “Voldsomme gadekampe i København” var overskriften i Aktuelt dagens efter at politiet ryddede det besatte hus Mekanisk Musikmuseum på Vesterbro.
“Der var i flere timer næsten panikagtige tilstande på Vesterbro. Hylende sirener og bjæffende politihunde. I timer kunne politiet ikke få “hul på bylden” og komme ind i den besatte bygning. Man prøvede – beskyttet af skjolde og hjelme – at save sig vej gennem en bagdør med en motorsav. Men husbesætterne bombarderede betjentene fra vinduerne med diverse kasteskyts”, berettede Lars Aksel Jakobsen i artiklen “Voldsomme gadekampe i København” i Aktuelt (7.3. 1982). Og senere i samme artikel: “Fra vinduerne på første sal angreb de unge politiet med særdeles tungt kasteskyts som et helt toilet i sten, håndvaske, varmemålere i jern og store, tunge døre.”
“Klokken halv fem om eftermiddagen, da politistyrken havde genvundet kontrollen over området, var 144 unge, en pæn del af dem under femten år, blevet anholdt og kørt til Bellahøj Politistation. Seks af de anholdte, alle under tyve år, blev sigtet for vold mod politiet og fængslet for tolv dage. Ingen af dem tilhørte inderkredsen i BZ-Brigaden,” skriver Peter Øvig i bogen “BZ” (2016).