Nordic Office of Architecture har med genbrug af originale tagsten bevaret Mjølnerparkens historie og reduceret CO2-udledningen i forbindelse med renovering af området. Tilgangen er et eksempel på arkitekthusets ønske om at fremme og understøtte genbrug i byggebranchen. Det gør de sammen med nedrivningsspecialisterne Kingo i nyt samarbejde.

Pressefoto Nordic Office of Architecture og Kingo

Den omfattende renovering af det københavnske boligkvarter Mjølnerparken, med BO-VEST som administrator på projektet og Bo-Vita som boligorganisation, har været flere år undervejs og er nu så småt ved at nå sin afsluttende fase.

Den store makeover til trods kan boligkvarterets 36-årige historie fortsat mærkes og ses. Det fortæller Mads Lund, creative director hos Nordic Office of Architecture og fremhæver den centralt beliggende materielgård, hvor tagsten fra Mjølnerparkens gamle bygninger har fået lov til at leve videre.

“Den bæredygtige tænkning har dannet rammerne for renoveringsprojektet, og med genbrugen af eksisterende tagsten, som ikke fejlede noget, har vi slået to fluer med et smæk. Vi har skabt en unik bygning, der med sin patinerede facade og unikke mønster repræsenterer det historiske, ligesom vi har sparet på CO2-udledningen ved ikke at skulle investere i nyt materiale,” siger Mads Lund.

Partnerskab om nye standarder
Renoveringen af Mjølnerparken har siden sin start i 2011 haft bæredygtige udmærkelser for øje. Og for Nordic, der som arkitektvirksomhed ønsker at gå forrest med løsninger, der understøtter og fremmer upcycling i bygge- og anlægsbranchen, ligger et renoveringsprojekt som Mjølnerparken lige for.

“For at sikre en grønnere fremtid, skal vi i vores branche omfavne ideen om at forny, snarere end at skabe fra bunden. Vi skal udnytte de ressourcer, vi allerede har, og omdanne dem til noget nyt og værdifuldt. Projektet er et skridt på vejen mod en sådan tilgang, og vi håber, at den bliver det traditionelle frem for det nye,” siger Mads Lund.

Samme ambitioner går de med hos nedrivningsspecialisterne Kingo. De to aktører er på bagkant af Nordics rolle i fornyelsen af Mjølnerparken gået sammen i et tæt samarbejde og har udviklet et koncept til genbrug af materialer til fremtidige projekter, der har som ambition at sætte nye standarder i branchen.

“Vores fælles vision er, at genbrug kan drive en nødvendig udvikling inden for bæredygtighed i byggeindustrien og mindske overflødig fremstilling. Med dette for øje har vi samlet vores kræfter og skabt et gennemført initiativ, hvor vores unikke færdigheder sammen skaber en stærkere helhed,” siger Søren Malund Thomsen, head of business development hos Kingo.

Klimafaktura og genbrug
Kingo og Nordics setup kan fungere i forbindelse med fællesprojekter og på tværs af projekter med eksterne aktører.

Førstnævnte er ansvarlig for nedrivningsarbejdet på en måde, der beskytter materialerne, og vil også stå for opbevaringen af genbrugsmaterialerne. På den anden side vil Nordic bidrage med deres ekspertise i arkitektonisk design og sikre, at disse materialer får nyt liv i kommende projekter. Fra Kingos eksisterende genbrugscentral, vil andre aktører i branchen kunne købe disse ressourcer til brug i deres egne bygge- og renoveringsprojekter.

Og så vil kunderne i fremtiden modtage en klimafaktura, der inkluderer et detaljeret klimaregnskab, hvor de kan se, hvor meget CO2-udledning de har sparet.

“Vores engagement i at opfylde de stigende krav til bæredygtighed i byggebranchen er ikke tom snak, og vi præsenterer en løsning, der ikke blot lever op til kravene, men også omfavner dem. Vi kører med fuld gennemsigtighed i vores processer og metoder, samtidig med at vi leverer pålidelige data om vores og vores kunders CO2-udledning,” siger Mads Lund.