Energikrisen i Europa har fået priser på alt fra smør til naturgas til at stige. Det er også energikrisen, der er årsagen til, at københavnerne efter tre år med prisfald nu skal betale mere for fjernvarmen. Det er dog lykkedes HOFOR at holde prisstigningen nede på syv pct. Prisen vil gælde fra den 1. januar 2023, og prisen på bygas bliver ikke ændret ved årsskiftet.
Det kommer til at koste omkring 7.900 kroner at varme en gennemsnitlig lejlighed på 80 m2 i København op i 2023, fordi HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, hæver prisen med syv pct. fra 1. januar. Og selvom det kan synes som en lille stigning, når man ser på priserne for at varme op med gasfyr, så varsler HOFOR også, at der kan ske yderligere prisændringer i løbet af 2023.
“Selvom det er ærgerligt med en prisstigning, så er vi glade for, at det kan lande på syv pct. – vi har kæmpet hårdt for at holde prisen nede. Normalt ændrer vi ikke prisen på varme i løbet af året, men det kan blive nødvendigt i 2023. Priserne på brændsler ændrer sig hele tiden og ofte markant. Derfor vil vi hellere regulere prisen flere gange i løbet af året fremfor at risikere at skulle sende store efterregninger til vores kunder”, forklarer Gorm Elikofer, konstitueret direktør for energi i HOFOR.
Den pris HOFOR udmeldte på bygas i efteråret vil fortsat gælde ved årsskiftet.
HOFOR tjener ikke penge på at sælge varme til kunderne. Udgifterne til brændsel, indkøb af varme fra andre selskaber, administration og afgifter skal balancere med den pris, som kunderne betaler. Så selvom prisen stiger, er der ikke et overskud til forsyningsselskabet.
Lovgivning kan give prisstigning
Udover usikkerheden med prisen på brændsler, er der også nye regler, der kan påvirke fjernvarmeprisen. EU har nemlig fastslået, at der skal være en grænse for, hvor meget et energiselskab kan tjene på de stigende strømpriser. Det er op til myndighederne i Danmark at regulere de danske selskaber, og de regler kommer ikke på plads, før den nye regering for alvor er trådt i arbejdstøjet.
Hvordan reglerne ender med at blive kan få stor betydning for de københavnske fjernvarmekunder, da HOFOR benytter en del af overskuddet til at holde varmeprisen stabil. Hvis den mulighed forsvinder, eller hvis prisen på brændsler stiger igen, vil HOFOR sandsynligvis være nødt til at hæve prisen på fjernvarme i løbet af året.
Spar både på energi og regning med 19 grader
I fjernvarmeregningen er der faste udgifter som afgifter til staten og moms. Den del af regnskabet kan man ikke ændre på. Men det er muligt at spare på regningen, ved at bruge mindre af fjernvarmen – og det sparer samtidig CO2 udledning.
“Vi anbefaler, at man holder 19 grader i inde-temperatur for at spare på energien i disse tider. Når man sænker temperaturen indenfor med en grad, sparer man typisk fem pct. på energiforbruget. Og jo mindre man bruger, des lavere bliver regningen, selvom de faste udgifter ikke ændrer sig”, siger Gorm Elikofer.
På www.hofor.dk/spar-energi er der gode råd til at spare på varmen. Der er også gode ideer til at udnytte varmen bedre, så du sparer uden at ændre på komforten.
Du kan se mere om priser fra HOFOR på www.hofor.dk/priser.
Gode råd til at spare på varmen
- Indstil termostaterne ens
Har du flere radiatorer i samme rum, eller i rum med åbne døre imellem, bør du indstille termostaterne på det samme. Så er dine radiatorer mest effektive. - Lad varmen komme ud i rummet
Står din sofa eller andre store møbler foran radiatoren? Hold minimum 20 cm frirum mellem radiator og møbler, og undgå at hænge lange gardiner foran din radiator. Så sørger du for, at varmen kan komme godt ud i rummet. Undgå også at hænge tøj og våde håndklæder til tørre på radiatoren. - Luft ud
Forudsætningen for et godt indeklima er, at du lufter ud. Men lad ikke vinduet stå på klem en hel dag, det er spild af god energi. Luft effektivt ud i 4-5 min. ad gangen og luk så derefter vinduerne. - Brug gardiner eller persienner
Hvis du trækker gardiner for vinduerne om aftenen og natten, kan du begrænse tabet af varme i din bolig. Husk dog at trække fra igen om dagen for at få lys og varme inde.
Du kan finde flere spareråd på www.hofor.dk/spar-energi.
Så meget koster varmen i København i 2023
- Efter tre år med et fald stiger fjernvarmeprisen med syv pct. i 2023.
- En familie i en lejlighed på 80 m2 betaler ca. 7.900 kr. årligt i varmeudgifter.
- For en københavnerlejlighed på 62 m2 er den årlige varmeudgift på ca. 6.100 kr.
- For parcelhusfamilien udgør prisen omkring 18.700 kr. årligt.