En sund og mættende madpakke er vigtig, da den giver energi og velvære til en god skoledag eller arbejdsdag. Du får mere energi og bedre koncentrationsevne. Vi spiser op mod halvdelen af dagens mad, mens vi er væk hjemmefra.
Madpakkehånden
Fødevarestyrelsen har lavet en simpel huskemodel – Madpakkehånden – så du nemmere kan huske det hele når madpakken skal laves. Madpakkehånden tager afsæt i De officielle Kostråd.
Læs om De officielle Kostråd her.
Få inspiration og ideer til din madpakke
I Fødevarestyrelsens pjece ‘Gi´madpakken en hånd – godt for sundhed og klima’ kan du få ny inspiration og gode tips til, hvordan du kan tilberede en sund, varieret og klimavenlig madpakke med afsæt i De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima. Find fx ideer til, hvad det grønne i madpakken kan være eller forslag til, hvad du kan komme på brødet.
Idéerne kan bruges, når du er 2-65 år, og hvad enten du er barn, voksen, mand eller kvinde.
Print også en A4-plakat til fx køleskabsdøren med idéer til madpakken – find plakaten her.
Brug resterne fra din aftensmad
Du kan skabe variation i din madpakke og samtidig undgå madspild ved at bruge dine rester fra fx aftensmaden til madpakken. Du kan også planlægge at lave lidt ekstra aftensmad, som du kan bruge i madpakken dagen efter. Tag fra og sæt på køl, allerede inden aftensmaden serveres. På den måde kan du variere madpakkerne og spare tid.
Mulighederne er mange, og du kan fx bruge rester af:
- Bagte rodfrugter
- Brune ris
- Falafel
- Fiskefilet
- Fiskefrikadelle
- Frikadelle
- Fuldkornspasta
- Hummus
- Kartoffelsalat
- Kyllingebryst
- Kyllingelår
- Pasta, ris eller bælgfrugter til en salat
- Fuldkornspitabrød med fyld
- Pizza
- Råkost eller salat
- Tærte
- Æggekage
Materialer og links