Fra fredag den 1. december kan man i weekenden komme ind fra gaden og blive behandlet på Regnbuepladsen ved Københavns Rådhus i aften- og nattetimerne.

​​​Region Hovedstadens Akutberedskab opstiller den mobile behandlingsplads på Regnbuepladsen i København de kommende tre weekender til at tage imod borgere, der kommer til skade eller bliver akut syge i julenattelivet. Foto: Region Hovedstadens Akutberedskab.

I de kommende weekender er Akutberedskabet klar til at hjælpe og rådgive borgere, der kommer til skade eller bliver akut syge i julenattelivet. Julen er traditionelt en travl periode for akutmodtagelser, 1-1-2 og Akuttelefonen 1813, og for at aflaste dem og være tæt på borgerne stiller Akutberedskabet endnu en gang en mobil behandlingsplads op på Regnbuepladsen i København – lige ved Rådhuspladsen.

Behandlingspladsen vil holde åbent fredag og lørdag nat fra kl. 20.00 til 05.00. Der kan borgere få hjælp til at vurdere en skade, et ildebefindende eller andre akut opståede sundhedsproblemer.

“December er traditionelt en meget travl måned for akuttelefoner, akutmodtagelser og ambulancer, og vi vil gerne forebygge ventetid samtidig med, at vi øger trygheden i nattelivet. Derfor har vi besluttet også i år at køre den mobile klinik ind i centrum af København, hvor den er nem at få øje på og finde for dem, der kommer galt afsted i nattelivet.”

Det siger Christoffer Buster Reinhardt (C), som er regionsrådsmedlem og formand for Region Hovedstadens sundhedsudvalg.

Den mobile behandlingsplads er en stor gul lastbil, som kan ‘foldes ud’ og fungere som en mobil akutmodtagelse og visitation. Den er 17 meter lang og rummer 130 m2 behandlingsplads. Den vil blive bemandet af en læge og behandlingssygeplejersker.

“Rigtig mange kan være i tvivl om, hvad de skal stille op med en flænge eller anden skade, som de har fået under en våd aften i byen, og med den fremskudte behandlingsplads, kan vi hjælpe nogle af dem, som ellers ville ringe til os eller skulle forbi en akutmodtagelse. Vi hjælper også borgere, der bor i nabolaget, forbipasserende eller hjemløse, som har behov for at blive tilset af en sundhedsfaglig. Og så vil vores vagtcentral også kunne henvise folk til behandlingspladsen,” fortæller Anders Damm-Hejmdal, som er cheflæge for 1-1-2 og Ambulance i Region Hovedstaden.

Det er tredje gang, Akutberedskabet opstiller den mobile behandlingsplads i centrum af København i julen.

“December er højsæson for fester og sammenkomster i byen, og selvom det kan være festligt, medfører det også ofte skader, når berusede mennesker samles. Derfor er vi glade for at have den mobile behandlingsplads som kan hjælpe de mange, som vi desværre ved, får behov for hjælp i nattelivet,” fortæller Christoffer Buster Reinhardt.

Akutberedskabet har vi en række gode samarbejdspartnere – bl.a. Københavns nærpoliti, Natteværterne under Københavns Kommune og flere andre – som også er opmærksomme på den mobile behandlingsplads og kan guide folk derhen ved behov.

“Vi deler flyers ud til caféer og beværtninger i området og gør også opmærksom på behandlingspladsen på sociale medier og i pressen. Med behandlingspladsen håber vi, at det bliver lidt tryggere at færdes i nattelivet i december,” siger cheflæge Anders Damm-Hejmdal.

Fakta om den mobile behandlingsplads

  • Op til 40 personer kan behandles ad gangen.
  • Den mobilebehandler plads har 30 bårer og 16 båreunderstel på hjul. Derudover er den udstyret med sug, medicinsk ilt, maskine til monitorering af værdier og til at afgive stød. To højtrykstelte af 46 kvadratmeter hver. Følgende pakkes op løbende: Diverse utensilier f.eks. forbindinger, armslynger, bind og lign.
  • Den vejer 30 ton og er 16,5 meter lang, 4 meter høj og 2.55 meter bred.
  • Den har desuden to højtrykstelte på hver 46 kvadratmeter, som kan slås ud ved behov.
  • Den kan slås ud på ca. 6-8 minutter foruden opsætning af telte.
  • Den har været i brug ved større planlagte events som Distortion og Folkemøde, og den blev brugt ved skudepisoden i Fields i 2022.
  • Den mobile behandlerplads har toilet, køkken, blæser, gulvvarme og klimaanlæg. El leveres fra en 18 KW dieselgenerator monteret på lastbilen.
  • Region Hovedstaden har haft to af denne type biler siden 2017, som er de eneste af deres slags i Nordeuropa.

Læs her.