På Dansk IT’s årlige konference for offentlig digitalisering, ”Off Dig”, er Digitaliseringspriserne ’Sammenhængsprisen’ og ’Publikumsprisen’ netop gået til projektet Digital Hudkræftsdiagnostik, som kraftigt reducerer patienternes ventetid i forbindelse med diagnosticering af hudkræft. Projektet er finansieret af Danske Regioner og Digitaliseringsstyrelsen, og er et fællesregionalt initiativ, der implementeres i hele landet.

I dag kan der gå tre måneder – for nogle patienter helt op til 10 måneder – før en mistænkelig plet på huden kan blive undersøgt, fordi ventetiderne hos hudlægerne er meget lange. Denne ventetid kan nu kortes ned til blot én dag med den nye app, Dermloop, som gør de praktiserende læger i stand til at få mistænkelige hudlæsioner vurderet af specialister med det samme.
På Dansk IT’s årlige konference for offentlig digitalisering, ”Off Dig”, har projektet Digital Hudkræftdiagnostik med appen Dermloop netop vundet Sammenhængsprisen og Publikumsprisen. Udbredelsen af Dermloop er et tværsektorielt og tværregionalt projektsamarbejde – Digital Hudkræftdiagnostik – der er finansieret med 37 mio. kr. fordelt mellem Digitaliseringsstyrelsen og Danske Regioner. Der er dermed bred opbakning og tung investering bag.
”Det er en gevinst for patienterne på et sårbart tidspunkt i livet, at ventetiden barberes kraftigt ned med denne nye digitale mulighed. Samtidig er det også positivt, at de sundhedsfaglige ressourcer kan bruges til at løse andre opgaver, der presser sig på. En win-win for alle,” siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) i Region Hovedstaden.
Digital løsning opfylder stort behov hos borgerne
Med Dermloop og et dermatoskop som sættes fast på en smartphone, kan den praktiserende læge tage billeder af det berørte område på huden og sende det direkte videre til en specialist. Specialisten vurderer, om der skal laves flere undersøgelser og giver på bare én dag patienter svar på om deres hudforandringer er noget, de skal bekymre sig om. Resultater viser, at halvdelen af patienterne, der får en vurdering fra specialisten, kan afsluttes hos almen praksis og dermed undgå en fysisk konsultation hos en dermatolog.
Niels Kvorning er læge, ophavsmand til appen og ejer af Melatech, der leverer løsningen. Han har stadig en mindre tilknytning til Herlev og Gentofte Hospital, hvor ideen oprindeligt opstod.
”Vi kan spare patienter i hele landet for mange bekymringer med Dermloop. Samtidig fører det til færre unødvendige undersøgelser og indgreb og hudlægerne kan bruge tiden på de patienter, der har behovet. Så at vinde en pris for det, er et kæmpe skulderklap,” siger Niels Kvorning.
Fremtiden for tværsektorielt samarbejde i sundhedsvæsenet
Lægefaglig koncerndirektør i Region Hovedstaden, Erik Jylling står i spidsen for styregruppen for projektet og ser store perspektiver i at udbrede denne type digitale løsninger, der bygger bro mellem sundhedsvæsenets sektorer:
”Det har krævet noget af alle parter i projektet. Vi har jo bedt de praktiserende læger om at løse et problem, som før lå hos specialister og laboratorier og ikke mindst hos deres patienter, der oplevede en meget lang ventetid. Heldigvis har de praktiserende læger fra starten kunnet se potentialerne, og vi ser nu ind i, at projektet i takt med udbredelsen kan bidrage til at udligne uligheden i ventetider på tværs af regionerne,” siger Erik Jylling.
Han understreger, at projektet stadig er i pilotfasen og afventer de sidste detaljer, før udrulningen kan gå i gang.
App skal udbredes bredt til de praktiserende læger
Planen er, at appen frem mod udgangen af 2026 skal udbredes bredt til praktiserende læger, så patienter i hele landet kan tilbydes hurtig diagnosticering. 193 klinikker har deltaget i piloten og 144 er på venteliste. Projektet er ifølge IT-direktør i Region Hovedstaden, Mette Harbo, et skoleeksempel på, hvordan vi kan skabe værdi med digitalisering i sundhedsvæsenet.
”Vi lykkes med mange ting samtidig her. Vi leverer en væsentlig forbedret oplevelse for patienterne. Vi bruger digitalisering til at skabe bedre sammenhæng mellem aktører i sundhedsvæsenet, og så sparer i penge i den store samfundskasse. Det er digitalisering, når det er bedst og klogest,” siger Mette Harbo.
Fakta om Digital Hudkræftdiagnostik med Dermloop
Projektet Digital Hudkræftdiagnostik udspringer af et forskningsprojekt og gennemførelse af to piloter i hhv. Region Hovedstaden og Region Syd med nye arbejdsgange og digital understøttelse af hudkræftdiagnostik.
I 2023 indgår regeringen, KL og Danske Regioner aftale om udbredelse af digital hud-kræftdiagnostik som del af 10-årsplanen.
Projektet ledes af Center for IT og Medicoteknologi i Region Hovedstaden og IT-løsningen leveres af
virksomheden Melatech. Styregruppen er tværregional og tværsektoriel og består således af deltagere fra alle fem regioner, Danske Regioner, PLO og dermatologer.
Projektets resultater:
- Ventetiden til hudlæge er reduceret fra 10 uger (i gennemsnit) til 1 dag, når den praktiserende læge bruger Dermloop
- Med en vurdering gennem Dermloop bliver 50% af patienterne afsluttet i almen praksis – dvs. ingen kræft og ikke behov for behandling.
- I dag kommer mere end 10% af modermærkekræft ikke i pakkeforløb og unødvendigt mange hudbiopsier sendes til patologisk analyse (96% godartet).
- Samlet medfører løsningen; 1) hurtigere afklaring for patienter, som skaber tryghed,2) færre unødvendige undersøgelser og indgreb, 3) at hudlægerne kan bruge tiden på de patienter, der har behovet, 4) at almen praksis bliver bedre til selv at vurdere og sende de rette patienter videre.
- Udbredelsen kan spare samfundet millioner af kroner pga. hurtigere diagnostik og reduktion af unødvendig behandling.
- Udbredelsen kan mindske ulighed i sundhed på området, fordi der med Dermloop kommer lige adgang til diagnostik uanset regionale forskelle i ventetid