Isen på gadekæret ved Brønshøj Torv er nu så tyk, at den er tilladt at gå på. Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.
Så skete det. Isen på gadekæret ved Brønshøj Torv har krydset den magiske grænse på 18 centimeter, og den er nu så tyk, at den er sikker og tilladt at gå på. Københavns Kommune har sat de blå skilte med ’Færdsel på isen er tilladt’ op ved gadekæret.
Flere andre steder er det lige ved og næsten, og derfor har Københavns Kommune kaldt ekstra mandskab på arbejde lørdag til endnu en måling. Hav det sjovt, men husk den gode afstand, lyder det fra kommunen.
– Det er lige ved og næsten for isen på flere andre søer over hele byen, og derfor har Københavns Kommune kaldt ekstra mandskab på arbejde lørdag til en endnu måling af isens tykkelse. Det fortæller Jakob Hjuler Tamsmark, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.
– Vi står i en helt ekstraordinær situation, hvor sammenfaldet af nedlukning, vinterferie og udsigt til godt vejr nok vil få rigtig mange københavnere til at gå en tur ud i den friske luft. Vores målinger indikerer, at det er tæt på flere steder, og derfor måler vi isen igen lørdag på de fire søer, hvor vi oplever, at der er flest mennesker. Så kan vi forhåbentlig glæde byens borgere med en sikker tur ud på isen, siger Jakob Hjuler Tamsmark.
Trods optimismen udsteder Jakob Hjuler Tamsmark ingen garantier for, at isen bliver åbnet flere steder i løbet af weekenden. Og han opfordrer københavnerne til at huske, at coronaen stadig er her.
– Det er vigtigt, at vi husker at udvise hensyn og holde afstand. Vores adfærdsguider kommer til at være synlige i de områder, hvor vi forventer, at mange vil bruge naturen, og man kan altid henvende sig til dem, hvis man oplever noget, som kan virke utrygt. Vi skal hjælpes ad, så turen ud på isen bliver en god oplevelse, siger Jakob Hjuler Tamsmark.
På Københavns Kommunes hjemmeside kan du løbende holde dig opdateret på, om isen er åben for færdsel. Hvis en sø ikke er at finde på listen, så skyldes det ifølge kommunen, at isen på søen aldrig åbnes for færdsel af sikkerhedsmæssige årsager: https://www.kk.dk/artikel/er-isen-sikker
I løbet af fredagen har Københavns Kommune ekstraordinært været på gaden med skilte om, at isen mange steder er usikker, og at man derfor skal holde sig på land. Indtil i dag har Københavns Kommune helt i tråd med mange af landets andre kommuner ellers haft en praksis om først at sætte skilte op ved de tilfrosne søer, når isen blev tyk nok til, at den var sikker at gå på. Men, forklarer Jakob Hjuler Tamsmark:
– Vi har erkendt, at vi har svært ved at holde folk fra isen, og derfor gjorde vi i dag en særlig indsats for at gøre opmærksom på, at isen altså er farlig at gå ud på. Det kan være, vi må tage nogle af skiltene ned igen allerede i morgen, men det er vilkårene i de her dage, hvor selv små temperaturudsving afgør, om vi kan åbne flere søer eller ej.
Isen på disse søer måles igen lørdag:
- Ørstedsparken
- Sct. Jørgens Sø
- Østre Anlæg
- Peblinge Sø
Det er de søer, hvor Københavns Kommune oplever flest mennesker, og hvor isen samtidig er tæt på at være tyk nok til, at den kan åbnes for færdsel.
Københavns Kommune: Brug din sunde fornuft
Selv når det er tilladt at gå på isen, skal du være opmærksom på følgende:
- Brug din sunde fornuft. Vejret kan pludselig slå om og ændre på isens tykkelse, så lad være med at gå ud på isen, hvis du er usikker på, om den er tyk nok.
- Isen skal være 16-18 cm tyk, før kommunen kan give tilladelse til at man må gå på isen. Men tykkelsen er kun passende til gåture og skøjteløb. Der kan stadig opstå farlige situationer, hvis mange mennesker går sammen ud på isen, eller hvis du danser eller hopper på isen.
- Hold afstand og vis hensyn. Coronaen er her stadig, så hold afstand til hinanden ude på isen for at undgå smittespredning.