17Frygten for at sprede Coronasmitte betød, at brugen af lungefunktionsmålinger i landets lægehuse styrtdykkede i 2020. Det har både konsekvenser for opsporingen af nye patienter og for patienter med lungesygdom. I dag er det International Lungedag, men i år betyder den stigende Coronasmitte i samfundet, at der kun er ganske få arrangementer rundt om i landet. Dagen byder normalt på over 100 arrangementer, hvor omkring 20% af de danskere, som får målt deres lungefunktion, har en nedsat lungefunktion.
Lungedagen i 2019 bød på over 100 arrangementer i hele landet. Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke vejen forbi et Lungedagsarrangement i Grøndalscentret i København, hvor ministeren bl.a. fik målt sin lungefunktion.
Selvom Corona har sat fokus på, hvad sygdom kan betyde for åndedrættet og lungerne, har virussen haft store konsekvenser for opsporingen af mennesker med lungesygdomme. Antallet af lungefunktionsmålinger er fra 2019 til 2020 faldet fra ca. 316.000 til kun ca. 85.000 i landets lægehuse. Det viser tal fra Danske Regioner, som Lungeforeningen præsenterer i en ny analyse.
Over 600.000 danskere anslås at have en lungesygdom, og alt for mange er ikke selv klar over det. Symptomer som hoste, åndenød og slim fra lungerne kan forveksles med dårlig form eller alderdom. Derfor er opsporing vigtig, da patienterne derved vil kunne findes langt tidligere, få den korrekte behandling og leve et godt liv med deres lungesygdom.
Almen praksis er igen begyndt at måle lungefunktion, men ikke på samme niveau som før. Med brug af værnemidler og sikring af, at patienterne enten er vaccinerede eller testede negativ forud for undersøgelsen, er risikoen for smittespredning mindre.
– Det er meget bekymrende, at der laves så få lungefunktionsmålinger. Oplever du symptomer som hoste, åndenød og slim over en længere periode, er det helt afgørende, at du kan få lavet en lungefunktionsmåling hos din egen læge, så du kan finde ud af, om du har en lungesygdom og komme i den rette behandling. Lever du med en lungesygdom, er de årlige kontroller med lungefunktionsmåling med til at sikre, at din sygdom holdes stabil, og at udviklingen følges tæt, så behandlingen kan justeres derefter, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.
Få arrangementer på Lungedagen 2021 Normalt byder Lungedagen på over 100 arrangementer i hele landet, hvor danskerne kan få målt deres lungefunktion og få gode råd og vejledning til at passe på deres lunger. Omkring 20% af de danskere, som får målt deres lungefunktion på Lungedagen, har en nedsat lungefunktion. Men Coronasmitten i Danmark har desværre også begrænset antallet af arrangementer på Lungedagen i 2021 i forhold til for to år siden, hvor der blev afholdt over 100 arrangementer i hele landet.
I Horsens havde de gjort klar til et stort arrangement, hvor borgerne i byen kunne få målt deres lungefunktion i den lokale Bilka. Her ville lungelæger og sygeplejersker fra Regionshospitalet i byen stå for målingerne af lungerne. Frivillige fra Lungeforeningens lokalafdeling i Horsens og personale fra kommunen ville informere om de frivillige tilbud og rygestop, og bruge dagen til at sætte fokus på vigtigheden af at få opsporet mennesker med en lungesygdom. Det blev aflyst grundet den stigende smitte i samfundet.
– Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi var nødt til at aflyse, men når sundhedspersonalet på hospitalet ikke finder det forsvarligt at gennemføre, bakker vi selvfølgelig op. Vi satser dog på at gennemføre arrangementet, når smitten igen er faldet, for den tidlige opsporing er uhyre vigtig. Jeg har selv mærket på egen krop, hvor alvorlige konsekvenser det kan have at gå alt for længe med en lungesygdom uden at få den rette behandling, lyder det fra Klaus Skjærlund, der er lokalformand i Lungeforeningens lokalafdeling i Horsens.
Det er kun ganske få steder, hvor der afholdes arrangementer på den Internationale Lungedag onsdag d. 17. november 2021.
Læs mere om Lungedagen her, hvor du også kan se, hvor der er arrangementer på www.lunge.dk/lungedag
FAKTA Fakta om Lungeforeningens Lungedag Hvert år den tredje onsdag i november afholder Lungeforeningen International Lungedag i samarbejde med apoteker, kommuner, læger, hospitaler og frivillige i hele landet. Dagen byder normalt på over 100 arrangementer rundt om i hele landet, hvor danskerne kan få målt deres lungefunktion, få vejledning i brug af inhalationsmedicin eller få en snak om røgfrihed, vejrtrækning, træning og mad. Læs mere om Lungedagen på www.lunge.dk/lungedag
Fakta om lungesygdomme hos børn og voksne
Over 600.000 danskere lider af en kronisk lungesygdom. De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL Der findes også en lang række mere sjældne lungesygdomme som lungefibrose, Alfa-1 antitrypsinmangel og bronkiektasi Hvert år bidrager KOL til ca. 5.500 dødsfald Hver dag dør 16 danskere af KOL Hvert 5. førskolebarn og hvert 10. skolebarn har astma
Kilde: Lungeforeningen, www.lunge.dk
Test dig selv
Bliver du nemt forpustet? Har du en pibende eller hvæsende vejrtrækning? Hoster du?
Oplever du symptomer fra lungerne i mere end 2 måneder, kan det være tegn på en kronisk lungesygdom. Få målt din lungefunktion til Lungedagen eller hos din læge.
Kilde: Lungeforeningen, www.lunge.dk
Video med lungefunktionsmåling Se vejledningsvideo (tekstet) på 01:34 minutter med professor og overlæge Peter Lange