Dansk sommer. Utilregnelig sommer. Skal vi på stranden og bade, til midsommerfest med bål og aftensol? Eller bliver det regn, regn og mere regn?
Skulle sommervejret blive noget skidt, er det godt at biblioteket har masser af gode bøger og podcast på lager. Nedenfor finder du 3 udvalgte bøger fra bogstakken og på bibliotekernes hjemmeside kan du finde podcast om stort set alt.
Du kan også læse bøger eller høre podcast på stranden.
God sommer 😎 Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
Bøger fra de italienske veje på Amager
BogDate: Forfatteren Anna Grue er mest kendt for sine kriminalromaner, men i 2015 udkom den første bog i en trilogi om Amager. Anna Grue er fra Odsherred og vokset op i Jylland, og hun kom som ung til København.
Mød hende og andre forfattere der har Amager inde under huden.
Læs: Bøger fra de italienske veje på Amager
Rådhuspladsen i sporvognsperspektiv, del 3
Sporvejshistorisk Selskab: En meget radikal omlægning af sporene på Rådhuspladsen fandt sted i 1931, og det skulle med mindre justeringer blive den endelige ordning. Fra Nørrevold-Vester Voldgade førtes dobbeltsporet over den nordlige del af pladsen og fortsatte i Jernbanegade.
Fra Stormgade-Vester Voldgade førtes dobbeltsporet over den midterste sydlige del af pladsen og fortsatte i Vesterbrogade. På tværs førtes sporene fra Gyldenløvesgade ad Vestre Boulevard (nuv. H.C. Andersens Boulevard). Endestationssporene på pladsens vestside blev opgivet, og linie 17 blev nedlagt og erstattet af en forlængelse af linie 14.
Læs: Rådhuspladsen i sporvognsperspektiv
Kunst, bøger, krig: Bibliotekshaven
Et sted i Indre By: Når politikere eller københavnere bliver spurgt af aviser om de har et tip til et ’hemmeligt sted’ i byen, så er det ofte Bibliotekshaven, der bliver fremhævet. Grøn og forholdsvis rolig ligger den på Slotsholmen, gemt bag fine, gamle bygninger med sine træer, plæner, ænder og springvand.
Sådan har det ikke altid været. Indtil 1868 var området nemlig en del af havnen. Og Tøjhushavnen, som denne del hed, var skabt til krudt og krig, ikke til fredelig læsning.
Læs: Kunst, bøger, krig: Bibliotekshaven
Mød Mai-Britt fra Bag om København
Anbefalinger: Indholdet i nyhedsbrevet Bag om København skabes af en række medarbejdere og samarbejdspartnere. Én af dem er historiker og projektleder Mai-Britt Tollund fra Københavns Hovedbibliotek.
Fra vinduet i sit kontor ser Mai-Britt ud på hustage, kalkede mure og tårnet på Vor Frue Kirke, og for hende er den udsigt essensen af byen. De mange helt almindelige bygninger og mennesker, der er flest af både i nutid og fortid, og så de ting og mennesker, der rager op eller stikker ud.
Læs: Mød Mai-Britt fra Bag om København
Barnebruden og samfundsrevseren – skilsmisse anno 1801
Podcast: Thomasine er ikke andet end et stort barn, da de blev gift – og den 15 år ældre P. A. har alt for travlt med at være samfundsrevser til at pleje sit ægteskab. Thomasine vil skilles, det vil Peter Andreas ikke. Men det ender med en sjælden, og også celeber skilsmisse, i datidens lille og sladrevorne København.
Thomasine Gyllembourg bliver mange år senere én af Danmarks mest populære forfattere – Peter Andreas Heiberg revser adlen og samfundet så dedikeret, at han smides ud af landet.
Læs: Barnebruden og samfundsrevseren – skilsmisse anno 1801
Køn, krop og død
3 fra bogstakken: Strømmen af nye udgivelser synes uendelig, det samme gør rækken af emner der tages op. Jeg har udvalgt 3 gode bøger blandt de vidt forskellige, nye bogtitler.
Bundet af kønnet af Birgit Løgstrup Kropskultur af Ove Korsgaard Assistens Kirkegård af Asger Schnack
Vind “Gå tur”
Gå tur : København og Frederiksberg 52 ture
Det er få steder i landet, der er så meget historie og kultur per kvadratmeter som i København. I sommerhalvåret er det oplagt at snøre vandreskoene og gå en spændende tur i byen.
Forlaget muusmann har udgivet bogen “Gå tur” med 52 gåture i København og Frederiksberg. Turene er på 5 til 10 km så de fleste kan gå med ud og opleve de mange interessante historiske spor og detaljer, listige steder, kringelkroge, lyde, dufte og farver som hovedstaden byder på.
Kun du svare på nedenstående spørgsmål, kan det være heldets gudinde tilsmiler dig og du vinder et eksemplar af bogen “Gå tur”.
Hvor i København står en statue af den ukrainske digter Taras Shevchenko?
Valby Parken Østre Anlæg Rådhuspladsen
Du sender dit svar til kbhbiblioteker@nyhedsmail.kk.dk.
Der bliver trukket to vindere blandt Bag om Københavns læsere. Vinderne bliver fundet torsdag den 23. juni og får direkte besked via mail.
Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.
Fra bibliotekets kælder
Omkring Christiania
Arkitekt, byplanlægger, forfatter og debattør Steen Eiler Rasmussens bøger “København, et bysamfunds særpræg og udvikling” og “Om at opleve arkitektur“, har stadig en del læsere og er titler som en del vil nikke genkendende til.
Knap så kendt er Steen Eilers “Omkring Christiania” der udkom i 1976. I Politiken (19.11. 1976) skrev anmelder Viggo Duvaa: “Det er en meget vigtig og overskueligt bog, professoren her fremlægger. Han gennemgår anklagepunkterne et for et, han peger på eksperimentets uundværlige karakter som et samfund med vid indbyrdes tolerance der accepterer den enkelte, hvad hans fortid så end kan have været… ‘havde vi ikke haft Christiania, så matte vi have skabt det'” (…) “Der er ifølge myndighederne en næsten religiøs forskel mellem et fritidshjem og en skrammellegeplads. Forstå det hvem der kan. I Christiania derimod ser den gamle byplanmand en aktivitet der så at sige har skabt sig selv ud af den blå luft. At se et sådant kaos forvandle sig til et sted med fin trivsel er opløftende”.
I 1976 var bogen et vigtigt indspark i debatten om Christiania. I dag er situationen omkring fristaden en helt anden, og bogen har nu relevans som et historisk dokument i fortællingen om Christianias første år og den heftige debat fristaden skabte.
For 90 år siden
14. juni 1932: P. A. Alberti dør
Peter Adler Alberti (1851-1932) var jurist, spekulant og minister. I 1892 blev han valgt ind i Folketinget for partiet Vestre. Alberti var justitsminister fra 1901 til 1908.
Den 8. september 1908 mødte Alberti op på Københavns Domhus og kendte sig skyldig i underslæb og dokumentfalsk overfor Den Sjællandske Bondestands Sparekasse. Det skete efter en tid med rygter om økonomisk urent trav.
Alberti blev idømt otte års tugthus og sad fra 1910 til 1912 i Horsens Statsfængsel, og derefter i Vridsløselille Statsfængsel til han blev benådet i 1917. Han havde bedraget sig til 15 millioner kroner.
Alberti døde ved en trafikuheld på Nørrebrogade og blev begravet på Assistens Kirkegård.
“Aldrig har Danmark oplevet en lignende Forsmædelse. Manden, der som Justitsminister havde regeret over Loven og Retten var afsløret som en gemen Bedrager og Svindler. Skamfølelse bredte sig overalt og ramte Venstre som det Parti, der trods de alvorligste Advarsler havde holdt Haanden over Svindleren. Alberti fik 8 Aars Tugthus, I. C. Christensen, der hæderlig som han var, ikke havde anet noget om Bedragerierne, faldt som Konsejlspræsident og blev sammen med Sigurd Berg stillet for Rigsretten.” (citat: Social-Demokraten, 15. juni 1932.)
Kolossen på lerfødder – Alberti 1901-1908
Historiens store dramaer og gribende slægtsromaner
Nye Bøger
Savner du inspiration til læsning? På bibliotekernes og på bibliotekerns hjemmeside finder du “Historiens store dramaer og gribende slægtsromaner”.
Her præsenteres du for nye historiske og biografiske romaner samt slægtsfortællinger. Du kan finde krimi- og spændingsromaner i historisk ramme og udvalgte biografier.