Hele 32 procent er antallet af konkurser faldet i august 2021 sammenlignet med august 2020. Dermed fortsætter erhvervslivet de seneste måneders gode takter.

Optimismen spirer rundt i samfundet, og det ses også blandt virksomhederne, hvor der lige nu er rigtig mange, der betaler regningerne til tiden. Blot 202 virksomheder gik konkurs i Danmark i august 2021, og det er en markant nedgang på 32 procent fra august 2020, hvor 297 virksomheder drejede nøglen for sidste gang.

Dermed er der fortsat ingen tegn på en konkursbølge, men spørgsmålet er, om snebolden bliver skubbet større foran os.

– Udskydelse af blandt andet momsbetalinger hjælper helt sikkert de mest udsatte erhverv lige nu, men hvis regningen skal betales snart, kan det måske give flere konkurser blandt især SMV’er, der måske ikke er tilstrækkeligt polstrede, siger Bo Rasmussen, der er direktør hos data- og analysevirksomheden Experian, der har analyseret tallene.

Hvad gør IVS’er frem mod oktober?

Frem til midten af oktober skal tusindvis af de såkaldte IVS’er finde ud af, hvad der skal ske med deres firmaer, fordi virksomhedsordningen udløber. Og det kommer muligvis til at skubbe konkurstallene kunstigt højere op i de kommende måneder, advarer Bo Rasmussen.

– Vi ved, at der er en del virksomheder under IVS-ordningen med lille eller ingen omsætning, og de skal inden den 15. oktober omdannes til ApS, ellers vil de formentlig blive tvangsopløst med efterfølgende konkurs, siger Bo Rasmussen.

Selvom vi generelt oplever en fin optimisme bredt funderet i samfundet lige nu, opfordrer Bo Rasmussen til, at virksomheder har fokus på kreditvurdering, fordi der trods alt er virksomheder, der er pressede. Blandt andet også på grund af mulige tilbagebetalinger af lån fra staten.

De seneste måneder har konkurstallene stabiliseret sig på et lavt niveau efter et par konkursfyldte måneder i januar og februar i 2021.