En helt ny rapport udarbejdet af lydmålingsvirksomheden Delta viser, at andelsboligforeningen Parcelbroen har fået reduceret støjen med op mod 47 decibel efter, at samtlige 120 vinduer er blevet udskiftet. Det er markant mere en forventet og således en væsentlig forbedring af indeklimaet i de mange boliger.
Tidligere på året fik andelsboligforeningen Parcelbroen på Indre Nørrebro i København udskiftet samtlige 120 vinduer i forbindelse med et større renoveringsprojekt. Her blev bygherren lovet, at en særlig kombination af koblede vinduer og indvendige forsatsrammer ikke alene ville bevare bygningens oprindelige udtryk, men også dæmpe støjen i den trafikudsatte bygning med hele 41 decibel og således skabe et betydeligt bedre indeklima for beboerne.
Men nu viser en helt ny rapport, som bygherren, entreprenøren og vinduesproducenten har bestilt i fællesskab, at støjreduktionen faktisk har vist sig at være endnu bedre end forventet. Testen har nemlig vist, at lydreduktionen i bygningen er helt op mod 47 decibel, hvilket er blandt de absolutbedste lydperformancer inden for vinduesbranchen. Det glæder både bygherren og vinduesproducenten Frovin Vinduer & Døre, der har leveret de mange vinduer:
– Vi har længe haft en god fornemmelse af, at vi har undervurderet vores vinduer i forhold til, hvor støjreducerende de faktisk er. Derfor er vi selvfølgelig også enormt glade for, at vores koblede vinduer nu i endnu højere grad har fået en blåstempling, når det gælder lydisolering, og at vi samtidig kan bidrage til, at beboerne har fået et markant bedre indeklima, lyder det fra salgschef hos Frovin Vinduer & Døre, Claus Haastrup, som fortsætter:
– Det har nemlig flere gange været bevist, at støj i hjemmet kan føre til både fysiske og psykiske sygdomme. Blandt andet har en rapport fra WHO fastslået, at trafikstøj helt ned til 53 decibel er sundhedsskadeligt og kan føre til blandt andet stress, diabetes, blodpropper og for tidlig død. Derfor er det også vigtigt, at der nu i endnu højere grad kommer fokus på indeklimaet og støjniveauet i de danske hjem.
– Jeg fornemmer ikke, at jeg bor på Indre Nørrebro
Det er lydmålingsvirksomheden Delta, som har foretaget lydmålingen både før og efter, vinduerne er blevet skiftet. Her blev støjbelastningen målt i en lejlighed på henholdsvis anden og tredje sal, som viste reduktionen på op til de 47 decibel.
En af dem, der har glæde af den væsentlige støjreduktion i hverdagen, er Line Mejer, der bor i en af boligerne, som vender ud mod Griffenfeldsgade. Hun kan mærke, at de nye vinduer har givet en bedre komfort i hverdagen på flere parametre:
– Der er sket en betydelig ændring af indeklimaet i boligen. Før var vinduerne utætte, og jeg kunne tydeligt høre bilerne, der kører på den store vej, Åboulevarden, som ligger lige op til min bolig. Nu er der blevet så stille, at man slet ikke fornemmer, at man faktisk er på Indre Nørrebro i København, og det giver både mig og de andre beboere en værdi i hverdagen, lyder det fra Line Mejer, der udover at være beboer i Parcelbroen også er formand for andelsboligforeningen.
Foruden støjreduktionen har de særegne koblede vinduer også bidraget til, at den bevaringsværdige bygnings oprindelige arkitektur med den klassiske stil fra det forrige århundrede er blevet bevaret. Koblede vinduer stammer nemlig helt tilbage fra 1840’erne og var en populær vinduestype op igennem 1900-tallet, og i dag er Frovin specialiseret i at lave den gamle vinduestype med nutidens funktionaliteter.