Under overskriften ‘Husk mig’ går hundredvis af mennesker på gaden lørdag d. 25. september til Alzheimerforeningens landsindsamling for at samle ind til fordel for de op mod 90.000 mennesker, der lever med en alvorlig demenssygdom og de ca. 400.000 pårørende, der står lige ved siden af. Rundt om i hele landet vil frivillige ildsjæle være på gaden for at samle ind, men der er brug for indsamlere. Derfor opfordrer Alzheimerforeningen nu lokale borgere til at melde sig.

Senfølger af COVID-19-restriktionerne
Selvom coronanedlukningen ser ud til at have toppet, lever tusindvis af demensramte familier med senfølgerne af nedlukningen, der blandt andet betød at flere aktivitets- og behandlingstilbud i perioder lukkede ned.

– Min mand Birger, der lider af Alzheimers sygdom, var vant til at komme i et stimulerende dagtilbud flere gange om ugen. Da det lukkede ned, knækkede hverdagen fuldstændigt over for os begge. Vi er stadigvæk ved at komme os, og jeg ved ikke, om vi kan klare en nedlukning til, fortæller Jette Veber.

Hos Alzheimerforeningen oplever man dagligt følgerne af COVID-19-restriktionerne. Antallet af henvendelser til rådgiverne på Demenslinien er flerdoblet og efterspørgslen på relevante tilbud og støtte er vokset i takt med, at mange med demens – både på plejehjem og hjemmeboende – har oplevet, at deres sygdom er blevet værre som følge af isolation og manglende stimulering.

– Man må forstå, at størstedelen af familier med demens inde på livet i forvejen er presset af alle de forandringer, som en demenssygdom medfører. Så da COVID-19 kom og gjorde alles hverdag uforudsigelig, ramte det i meget høj grad mennesker med demens og deres pårørende. Derfor er der mere end nogensinde brug for støtte, rådgivning og politisk bevågenhed, hvilket er det, vi arbejder for, siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

Alzheimerforeningens arbejde er primært drevet af indsamlede midler fra private. Derfor opfordrer patientforeningen til, at så mange som muligt melder sig og bruger et par timer lørdag d. 25. september kl. 11-14 til fordel for mennesker med demens og deres pårørende.

Kan du ikke deltage, er der også mulighed for at oprette en digital indsamling.

Læs mere og tilmeld dig på www.huskedagen.dk.

Foto: ABW