Danskerne er glade for deres cykler, men det er tyvene desværre også. Sidste år blev over 52.000 cykeltyverier anmeldt svarende til gennemsnitligt over 140 anmeldelser om dagen. Læs her, hvordan du tager dine forholdsregler off- og online og gør livet surt for cykeltyvene.
Danskerne er kendt verden over som et cykelglad folkefærd, og især i de kommende forårs- og sommermåneder bruger tusindvis cyklen som transportmiddel eller motionsform. Men cykler er også oplagte mål for tyve, og i 2016 blev der i gennemsnit anmeldt over 140 cykeltyverier om dagen i Danmark.
”Mange danskere cykler hver eneste dag til og fra arbejde, og med foråret og sommeren kommer endnu flere ud på vejene med cyklen. Tyvene får derfor flere cykler at vælge imellem, hvilket gør dem mere aktive. Samtidig ser vi en tendens til, at vi investerer flere penge i cykler end før, bl.a. dyre mountainbikes og racercykler. Det gør det ekstra attraktivt for tyvene, da specialcyklerne er nemme at afsætte igen. Derfor er det en god idé at sikre sig, at man er dækket af forsikringen, hvis cyklen bliver stjålet, før man begiver sig afsted på den tohjulede – især hvis det er en dyr en af slagsen, siger Lise Agerley, der kommunikationsdirektør i Alka Forsikring.
Godkendt lås, låsebevis og stelnummer
Er man uheldig at få sin cykel stjålet, er det i de fleste tilfælde indboforsikringen, der dækker, men kun hvis man har haft en fastmonteret, godkendt lås på sin cykel.
”For at få cyklen dækket af forsikringen ved tyveri er man som cykelejer nødt til at tage nogle forholdsregler. De fleste er nok klar over, at man som minimum skal låse sin cykel, men det er også vigtigt, at man bruger en lås, der er forsikringsgodkendt. Desuden skal man kunne oplyse cyklens stelnummer og ligge inde med det låsebevis, man fik med ved køb af låsen, ” fortæller lise Agerley og fortsætter:
”Er uheldet ude og cyklen bliver stjålet, skal man som det første og hurtigst muligt anmelde tyveriet til politiet. Derefter skal man oplyse sin forsikring om tyveriet, hvorefter man naturligvis får erstatningen udbetalt, hvis den er berettiget. ”
Cykeltyve researcher på sociale medier
Før i tiden skulle cykeltyvene selv ud og orientere sig om cykler på gader og i haveskure, men de seneste par år har tyvene fået ekstra hjælp til at gå efter de rigtig dyre cykler. Hjælpen kommer fra danskerne selv igennem vores vaner på de sociale medier – især på diverse trænings-apps.
Mange har ikke styr på deres privatindstillinger online, og det gør det muligt for tyvene at researche i billeder, opslag og træningsrutiner for at bestemme, hvor de specielle cykler kan findes. Derefter kræver det ikke meget af den erfarne cykeltyv at slå til, når ejeren ikke er hjemme.
”De fleste tænker slet ikke over, hvor mange der egentlig kan følge med i de oplysninger, der postes online. Men vi ser en stigende tendens til, at de rutinerede cykeltyve kan gå direkte efter specialcyklerne på baggrund af online research, ” siger Lise Agerley og opstiller en række råd til at undgå at få cyklen stjålet:
1. Lås din cykel, hver gang du går fra den. Brug en fastmonteret og godkendt lås og suppler eventuelt med en kædelås, så cyklen bliver spændt fast til et stativ eller et lignende fast punkt.
2. Undgå for så vidt muligt at lade cyklen overnatte på tog- og busstationer samt skoler.
3. Brug cykelkældre, aflåste gårde eller opstillede cykelskure, når muligheden er der. Men husk fortsat at låse cyklen med en godkendt lås.
4. Overvej nøje, hvilke billeder og oplysninger du selv deler eller lader andre dele af dig og din cykel på de sociale medier.
5. Gennemgå dine privatindstillinger på alle sociale medier og trænings-apps, der kan give de forkerte personer hints om værdien af din cykel og hvor den befinder sig.
6. Overvej at benytte en ældre, mindre iøjefaldende cykel til hverdag, hvis du bor i storbyen, hvor cykeltyverier er mere udbredt.