I dag spørger landets kommuner og regioner 300.000 tilfældigt udvalgte borgere i en landsdækkende undersøgelse af trivsel, sundhed og sygdom. Svarene skal forbedre forebyggelse og behand-ling i kommuner og regioner.​​

Grafik Region Hovedstaden

Den 4. februar får 100.000 borgere i Region Hovedstaden – og mere end 300.000 på landsplan – en invitation til at deltage i den store spørgeskemaundersøgelse Hvordan har du det? Undersøgelsen bliver gennemført hvert fjerde år, og den efterfølgende nationale sundhedsprofil er et vigtigt værktøj til at målrette regionernes og kommunernes sundhedsindsatser.

“Hvis vi skal give borgerne den rette hjælp i sundhedsvæsenet, så har vi brug for at vide, hvordan de har det, om de trives, og om deres helbred skranter. Her er undersøgelsen et vigtigt værktøj, da det giver et unikt indblik i danskernes sundhed og trivsel, siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) og fortsætter.

“Med de kommende sundhedsråd skal vi til at arbejde endnu tættere sammen med kommuner om at skabe sammenhæng i borgernes forløb og skabe et sundhedsvæsen, som tilbyder hjælp der, hvor behovet er størst.”

Unges forbrug af nikotin er bekymrende
Ved sidste undersøgelse for fire år siden, kunne man se et bekymrende højt forbrug af nikotinprodukter blandt unge i Region Hovedstaden. Undersøgelsen har sat gang i arbejdet i kommuner og i regionen med at oplyse de unge om konsekvensen ved rygning og brug af produkter som snus og e-cigaretter.

‘Nikotinfri skoletid’ er en indsats, hvor Region Hovedstaden har inviteret en række gymnasiale uddannelser til sammen med deres elever gennem oplysning og arrangementer at reducere elevernes forbrug af nikotin i skoletiden. Emily Rose Holm går i 3.g på Aurehøj Gymnasium, og her har elevrådet engageret sig i tiltag, der reducerer elevers forbrug af nikotin i skoletiden.

“Der har været god opbakning fra de fleste til at snakke om nikotin og afhængighed. Det er helt sikkert en god idé at inddrage os elever i arbejdet. Vi har haft morgensamlinger for hele skolen, hvor vi har fortalt om projektet, og i elevrådet har vi diskuteret meget, hvad vi på Aurehøj skal fokusere på. Vi er ved at gøre vores udendørsarealer mere attraktive til fællesskab og aktiviteter, som skal være med til, at man glemmer behovet for nikotin i løbet af dagen. Vi har også snart et foredrag om nikotin for hele gymnasiet, som vi bagefter i dialog med lærerne vil reflektere over i klasselokalerne”, fortæller Emily Rose Holm.

Professor Charlotta Pisinger, en af landets førende eksperter i tobaksforebyggelse, er bekymret for det store forbrug af nikotinposer og snus hos de unge. Hun oplever ikke, at hverken unge eller voksne er klar over, hvor enormt afhængighedsskabende nikotinprodukterne er, eller hvor mange helbredsskadelige effekter nikotin medfører. ​

“Videnskaben viser klart, at den umodne hjerne hos de unge skades af nikotin. Der er blandt andet øget risiko for dårligere indlæring, koncentrationsbesvær, angst, depression og stress. Der er også øget risiko for at begynde at ryge eller tage andre rusmidler. Derudover oplever en del unge symptomer på nikotinoverdosering som kvalme, hovedpine, ondt i maven, indre uro eller træthed. Symptomer som nemt forveksles med mental mistrivsel,” siger Charlotta Pisinger.

I alt er otte gymnasiale uddannelser i regionen med i indsatsen Nikotinfri Skoletid. Indsatsen er en del af regionens indsatsområde ‘Unge og rygning’, som har været en del af Region Hovedstadens forebyggelsesplan siden 2019.

Sådan bliver besvarelse fra undersøgelsen brugt
Resultaterne fra undersøgelsen Hvordan har du det? bruges til at styrke konkrete sundhedsindsatser i regionen og på landsplan.

Svar og gør en forskel
De udvalgte borgere opfordres til at svare på spørgeskemaet, som de får tilsendt i Digital Post eller med almindelig post, hvis de er fritaget for digital post. Svarfristen er den 15. maj 2025. Resultaterne forventes offentliggjort i 2026.

Fakta:

  • Undersøgelsen af danskernes sundhed hedder: Hvordan har du det?
  • 314.550 borgere nationalt og 100.050 i Region Hovedstaden får et spørgeskema i Digital Post eller med brev.
  • Der er lavet en tilfældig udtrækning blandt borgere på 16 år eller derover i CPR-registret. Undersøgelsen gennemføres i overensstemmelse med databeskyttelsesreglerne.
  • Undersøgelsen bliver brugt til at forbedre forebyggelsen og behandlingen af sygdomme. Samtidig sætter svarene fokus på danskernes sundhed og trivsel. For at få de mest brugbare resultater er det vigtigt, at så mange som muligt udfylder spørgeskemaet.
  • De fem regioner, Danske Regioner, Kommunernes Landsforening, Statens Institut for Folkesundhed, Sundhedsstyrelsen og Indenrigs- og Sundhedsministerium står bag undersøgelsen.

Læs mere om Sundhedsprofilen og undersøgelsen

Læs mere om Nikotinfri Skoletid

Kilde Region Hovedstaden. Se også filmen her.