Du kan se frem til blødere vand i hanen
Mindre slid med rengøringen, længere levetid på elkedel og vaskemaskine og mulighed for at bruge færre kemikalier, når der skal gøres rent og vaskes tøj. HOFOR har nu åbnet Værket ved Søndersø, et helt nyt vandværk, der leverer vand med mindre kalk i til hovedstadsområdet. Værket er bygget for at sikre sundt og blødere drikkevand til de næste mange generationer – blandet andet på Nørrebro og i Nordvest.
Det ligner nærmest et mejeri, og fødevaresikkerheden er også helt i top på HOFORs nye vandværk, som nu leverer drikkevand med mindre kalk.
I en tid hvor forsyningssikkerheden er truet på mange fronter, fejrede HOFOR d. 8. september 2022 indvielsen af det nye vandværk Værket ved Søndersø, der fremtidssikrer ca. 20 % af selskabets samlede vandproduktion. Værket er ét i en række af nye værker, der bygges hen over de næste år, for at sikre en stabil leverance af rent drikkevand.
Bestyrelsesformand i HOFOR, Susanne Juhl, udtaler: “Værket ved Søndersø er et knudepunkt i det netværk, der skal sikre sundt vand til HOFORs kunder – både nu og i fremtiden. For det meste tænker vi ikke på vand. Vi åbner for hanen, sætter glasset ind og stiller tørsten. Men på det seneste har vi set skræmmende billeder, dels af tørke i hele Europa og dels af de store udfordringer med miljøfremmede stoffer i grundvandet. Derfor er det meget vigtigt, at vi investerer i forsyningssikkerhed for fremtidens drikkevand. Det har vi gjort her med Værket ved Søndersø.”
Blødere vand på vej HOFOR tager med indvielsen af Værket ved Søndersø et vigtigt skridt på vejen mod blødgjort vand til hovedstadsområdet. Som det tredje og hidtil største værk i rækken af vandværker, der bliver moderniseret og får installeret blødgøring, er Værket ved Søndersø en milepæl i det langsigtede projekt, der skal give hele HOFORs forsyningsområde blødere vand.
“Blødere vand er noget, vi har arbejdet på i mange år i HOFOR, og nu kan ca. 300.000 kunder i det nordlige Herlev og store dele af København endelig høste frugten af det arbejde. De vil opleve en forskel nu, og så vil de opleve, at vandet bliver gradvist blødere, i takt med at vi sætter flere nye værker i drift. Vi og vores børn kan nu se frem til færre diskussioner om, hvem der skal afkalke elkedlen. Vi får mindre kalk i installationer og maskiner, og vi får muligheden for at bruge færre kemikalier og mindre sæbe. Færre kemikalier betyder både færre udgifter og mindre miljøbelastning fra spildevandsrensning,” udtaler Susanne Juhl.
Ifølge en analyse fra COWI sparer en familie på 4 ca. 500 kroner om året med indføringen af blødere vand.
Genbrugte materialer skal styrke bæredygtigheden Bæredygtighed har været et nøgleord i hele anlægsprocessen af det nye værk. Derfor er en stor del af murstenene i byggeriet genanvendte, og man kan tydeligt se sammenhængen mellem de gamle vandværksbygninger og den nye. Det gamle vandværk bevares delvist og genopføres med samme udseende som det nuværende i de kommende år. Her skal der bl.a. være plads til nye beholdere til rent vand.
Formand for bestyrelsen i HOFOR, Susanne Juhl, indviede Værket ved Søndersø – en milepæl i HOFORs udrulning af blødere vand til hele hovedstadsområdet.
Fakta om Værket ved Søndersø
Værket ved Søndersø kan levere 1.300 m3 blødgjort drikkevand i timen. Værket kan derfor på en time producere ca. 13.000 menneskers daglige forbrug. Blødgøringen på værket anvender pelletmetoden, hvor kalken binder sig til sandkorn i en høj blødgøringskolonne. Vandet tilsættes natriumhydroxid og desinficeret sand, hvorefter kalken samler sig i såkaldte pellets og falder til bunds i kolonnen. Vandet fra værket forsyner primært Herlev og de nordlige bydele af København, nemlig Brønshøj, Nordvest, Bispebjerg, København Ø, Nordhavn og København C. Når vandet rammer forsyningsnettet bliver det dog blandet med vand fra andre værker, og derfor er det umuligt præcist at sige, hvor det ender. Derfor vil kunderne opleve udsving i vandets hårdhed, men vandet bliver overordnet set gradvist blødere efterhånden som flere værker med blødgøring kobles på nettet.
Fakta om blødgøring af HOFORs vand
HOFOR er i gang med at renovere/nybygge en række større regionale vandværker, og i den forbindelse installeres der blødgøringsanlæg på alle værker. Vandets hårdhed hos kunderne vil derfor dale i kommende år fra ca. 25 °dH (hårdhedsgrader) til ca. 12 °dH. Vandværksrenoveringen er et stort investeringsprojekt med et budget på flere milliarder. Værket ved Søndersø er det andet af HOFORs regionale vandværker, der sættes i drift og dermed er den samlede andel af blødgjort vand i HOFORs net ca. 25 %. Andelen vil stige støt over de kommende år efterhånden som flere nye værker med blødgøring sættes i drift. Se mere om fordelene ved blødere vand og vejen derhen på www.hofor.dk/bløderevand