HOFOR runder fjernkølings-storkunde nr. 100
Fjernkøling har momentum. HOFOR har netop indgået aftale med AP Pension om at levere fjernkøling til virksomhedens nye domicil i Nordhavn. I samme byggefelt etableres Nykredits nye domicil og et flerbrugerhus, der også skal have fjernkøling. Dermed kan endnu flere høste fordelene ved den klimavenlige afkøling, når sommervarmen rammer.
Luge med adgang til havvandskammer ved Kalvebod Brygge.
Kunderne kræver grønne løsninger Det er AP Pension, der er bygherre på de tre byggeprojekter på Svanemølleholmen i Nordhavn, som nu kan se frem til at få fjernkøling etableret i de nyopførte kontordomiciler.
“Vi er begejstrede over, at flere bygherrer vælger den klimavenlige fjernkøling til deres ejendomsportefølje i Nordhavn. AP Pension er kunde nr. 100, og i en bydel, hvor der i forvejen sker rigtig meget på det grønne område, er det herligt, at vi har dem med på fjernkølingsholdet. Vi oplever, det betyder meget for kunderne, at vi kan tilbyde en grøn løsning,” siger chef for Fjernkøling i HOFOR, Jakob Thanning.
Anvender havets naturlige kølighed Fjernkøling bruger langt mindre energi, fordi den anvender havets naturlige kølighed i modsætning til de traditionelle airconditionanlæg, der kører på el. Samtidig sikrer fjernkøling også en bedre udnyttelse af kvadratmeterne. Man kan fx bygge en tagterrasse på taget, hvor traditionelle køleanlæg normalt ville optage plads.
Ekspansionen i fjernkøling er sket over mere end 10 år, og der har generelt været tryk på hele vejen. Det er således ikke tilfældigt, at HOFOR Fjernkøling har været kåret til en gazelle-virksomhed hele fire gange. Fjernkøling i København begyndte i 2010 på Kongens Nytorv, hvor Sydbank var den første kunde, og kunde nr. 100 er altså også fra finanssektoren.
Fremtidens fjernkøling i Nordhavn
Det er ikke mindst i Nordhavn, at fjernkøling boomer. Det skyldes bl.a., at HOFOR netop nu er i fuld gang med at opføre en helt ny energicentral i området. Den etableres i Kranparken i den nye bydel Svanemølleholmen, og som noget helt nyt har HOFOR samlet hele tre forsyningsområder under samme tag. Der er tale om en spildevandspumpestation, en varmepumpe – og fjernkølingscentral.
“På den måde er HOFOR med til at samtænke forsyningsløsningerne, samtidig med at løsningen er ganske pladsbesparende i en by, hvor der er kamp om pladsen og stor interesse for de grønne forsyningsløsninger,” siger Jakob Thanning. Han forventer, at HOFOR indgår endnu flere aftaler i området i løbet af den nærmeste fremtid. Men der er også gang i forretningen i centrum af København med fjernkøling til bl.a. flere af byens hoteller, Magasin, Rigshospitalet og Danske Banks nye hovedsæde på Posthusgrunden tæt på Københavns Hovedbanegård.
Læs mere om HOFOR Fjernkøling: HOFOR Fjernkøling
Mere om HOFOR Fjernkøling
I København har HOFOR skabt et kollektivt, klimavenligt fjernkølingssystem til at køle erhvervsbygninger og offentlige ejendomme. Fjernkølingsteknologien er en teknologi, der minder om fjernvarme, og den er klimavenlig, da den reducerer CO2-udledningen. Fjernkøling reducerer plads til tekniske anlæg i ejendommene, som i stedet for kan anvendes til attraktive tagterrasser på bygningen eller flere p-pladser i kældrene. Ledningsnettet udbygges i takt med tilgangen af nye kunder i hele byen. Ledningsnettet løber 25 km under jorden fra Ørestad City på Amager til Nordhavnen i København Ø. HOFOR har fem fjernkølecentraler og to havvandskamre. Kølecentralerne er i Adelgade, Tietgensgade, Ingerslevgade, i Ørestad og så i den kommende energicentral i Nordhavn. 100 storkunder modtager fjernkøling i deres ejendomsportefølje med i alt 87 MW kundeeffekt.