Mange bække små af vådservietter og vatpinde bliver til lange haler, der tilstopper kloakpumperne. Det koster penge og tid at fjerne, forklarer sektionsleder Johnny Pedersen fra HOFOR. Den årlige internationale toiletdag åbner døren ind til vores dårlige vaner.
Find tre ting på billedet, som ikke må komme i toilettet. Johnny Pedersen tæller ikke med – han kravler selv op. Kred. HOFOR
“Op til 200 gange om året har vi i HOFOR unødige kørsler til kloakker, hvor pumper er stoppet til på grund af store affaldsklumper. Det tænker man nok ikke over, når man lige smider et par vatpinde i toilettet. Men de skal altså i skraldespanden”, kommer det formanende fra din spildevandsmand i HOFOR, sektionsleder Johnny Pedersen.
Gebis, sokker og underbukser skyllet ud i toilettet Johnny vil gerne have os til at passe på vores toiletter, så han kan bruge sin tid effektivt på kloaksystemet. Men det er utroligt, hvad han og kollegaerne oplever, der kommer gennem toiletter – gebisser, nylonstrømper og underbukser. Måske vasketøjskurven står for tæt på toilettet.
Kun lort, pis og papir i toilettet I alle fald er beskeden fra Johnny tydelig:
“Det er kun ting, der kan opløses i vand, som må komme i toilettet – lort, pis og papir”, eller prut, tis og papir om man vil.
Forbudt med stegefedt, vådservietter og hår i kummen Det er desuden også forkert at hælde fedt fra en stegepande eller lignende ud i toilettet. Det samler sig i store fedtsøer, som giver problemer i kloaksystemet. Tør fedtet af med papir og smid det i skraldespanden, inden du vasker panden, er Johnnys råd.
Lange haler af affald stopper pumperne Vådservietter er tæt på at give Johnny dårlige nerver, for de slidstærke servietter er helt slemme til at slynge sig sammen til lange haler, der snor sig ind i kloakpumperne og blokerer dem. Det samme med hårrester og andet badeværelsesaffald – i skraldespanden med det.
Ristene i kloaksystemet sorterer grove ting fra, men mindre genstande kan snige sig forbi ristene. Det koster arbejdstid og penge at reparere pumperne.
Ikke en menneskeret med tryk og skyl I vores del af verden er vi heldige at have toiletter, der er forbundet med kloakker, for det er ikke en selvfølge med velfungerende toiletforhold. Rundt om i verden lever milliarder af mennesker med kummerlige toiletforhold, hvilket er et overset sundhedsproblem, som koster liv og sygdom.
FN har udnævnt en international toiletdag – den 19. november, og det er anledningen til, at Johnny og HOFOR minder om at passe på vores toiletter.
Se Youtube-video, hvor Johnny finder forbudte ting i toilettet
Værd at vide:
HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, har omkring 3000 km kloakrør under jorden. Der findes cirka 400.000 toiletter i HOFORs forsyningsområde, som dækker otte kommuner; København, Albertslund, Brøndby, Dragør, Herlev, Hvidovre, Rødovre og Vallensbæk. 3,6 milliarder mennesker på verdensplan har ikke adgang til toiletter. Kilde: WHO/UNICEF 2021