A/B Parcelbroen får maksimal støjreduktion med koblede vinduer og forsatsrammer
For at afhjælpe problemet med trafikstøj har andelsboligforeningen Parcelbroen på Indre Nørrebro i København netop fået udskiftet samtlige 120 vinduer i forbindelse med et større renoveringsprojekt. Her gør en særlig kombination af koblede vinduer og indvendige forsatsrammer fra vinduesproducenten Frovin det muligt at dæmpe lyden med hele 41 decibel samtidig med, at bygningens oprindelige udtryk bevares.
41 decibel. Så meget bliver støjen dæmpet i den bevaringsværdige ejendom A/B Parcelbroen på hjørnet mellem Åboulevard og Griffenfeldsgade, som er et af Københavns absolut mest trafikerede steder. Den markante lydreduktion sker i forbindelse med et større renoveringsprojekt, hvor andelsboligforeningen på Nørrebro netop har fået isat 120 nye vinduer.
Og her har man valgt en særlig løsning fra vinduesproducenten Frovin, som skal sikre så megen støjreduktion som muligt. A/B Parcelbroens nye vinduer er nemlig en kombination af et såkaldt koblet vindue – som er et sprossevindue med et enkelt lag glas yderst og et forsatsvindue inderst – og en forsatsramme, som monteres indvendigt:
– De koblede vinduer med forsatsrammer er et relativt nyt produkt, som kombinerer vores klassiske koblede vinduer med en indvendig forsatsramme, der tilsammen giver en exceptionelt god lyddæmpning. Vinduerne er blevet lydtestet, og støj fra eksempelvis trafik kan dermed sænkes med hele 41 decibel, hvilket svarer til lydniveauet ved almindelig tale, og det er væsentlig mere, end hvis man kun havde valgt én af løsningerne, fortæller Claus Haastrup, der er Head of Sales hos Frovin Vinduer & Døre og fortsætter:
– Med forsatsrammerne får de koblede vinduer nemlig hele fire lag glas, hvilket – udover den markante støjdæmpning – også optimerer energien i boligen ved at skærme mere effektivt for vind og vejr. De koblede vinduer er således særdeles energieffektive og klimavenlige, hvilket både sparer på varmen og forbedrer indeklimaet til fordel for alle beboere i A/B Parcelbroen.
Samtidig sikrer de koblede vinduer, at bygningens oprindelige arkitektur med den klassiske stil fra det forrige århundrede bevares. Koblede vinduer stammer nemlig helt tilbage fra 1840’erne og var en populær vinduestype op igennem 1900-tallet. Frovin producerer i dag det samme type vindue, som dog er blevet videreudviklet og optimeret i forhold til lyddæmpning og energikrav.
Løbende levering og let håndtering
Entreprenøren på renoveringsprojektet er Bygenergi, som både har stået for vinduesudskiftningen og facaderenoveringen, der også omfatter udskiftning af fuger, vandtætning af sålbænke og kalkning. For at lette håndteringen og afhjælpe problemer med opbevaring er vinduerne løbende blevet leveret, og hver uge er der således blevet isat 15 nye vinduer:
– Der var ikke plads til at opbevare vinduerne på stedet, så vinduerne blev løbende leveret og udskiftet. Det var ikke alene med til at lette processen for os, men også for beboerne, som kunne blive boende under hele renoveringen. De har derfor ikke været generet i forbindelse med projektet, fortæller Jeppe Hesselager Engsager, der er bygningsingeniør hos Bygenergi.
Renoveringsprojektet blev påbegyndt i oktober 2018 og er netop blevet afsluttet.