Lørdag er det mortensaften, og der er tradition for at spise and eller gås denne dag. HOFOR råder i den anledning til, at du gemmer fedtet fra fjerkræet i en skål i stedet for at hælde det i afløbet.

Fedtet vil nemlig, når det afkøles, størkne og sætte sig som fedtaflejringer på den indvendige side af kloakrøret – det kan danne propper i kloakken og stoppede afløb. Og i sidste ende kan det give ærgerlige ekstraregninger til spuling af din kloak.

Både fedt og olie er gift for din kloak. Det skaber propper, så spildevandet ikke kan løbe væk.

Mortensaften og i julen spiser mange af os enten and, gås eller flæskesteg, der indeholder meget fedt. Hvis fedtet ender i kloakker og pumpestationer, skal HOFOR bruge ekstra tid og penge på at spule kloakker og rense pumpestationerne. Det er dyrt, og det er dig som forbruger, der kommer til at betale. Duften af fedt tiltrækker også rotter, hvilket kan give yderligere problemer.

Hæld derfor aldrig fedtet direkte i køkkenvasken eller toilettet. Fedtet vil nemlig, når det nedkøles, størkne og sætte sig som fedtaflejringer på den indvendig side af kloakrøret – det danner propper og rørerne tilstoppes. Hæld istedet fedtet i en skål, mælkekarton eller tæt plastikpose og bortskaf det med dagrenovationen. Du kan selvfølgelig også bruge det på rugbrødet.

HUSK, fedtet stopper også dine egne kloakledninger, hvilket kan give dig ærgerlige udgifter til spuling.

Du kan holde dine kloakrør rene, forebygge dårlig lugt og sæbepropper ved jævnligt at hælde kogende vand i afløbet. Det er mindst lige så effektivt som kemiske midler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin – men billigere og meget bedre for miljøet.

Det kan du eksempelvis istedet gøre med fedtet fra mortensaften:
• Glæd gæster eller familie med hjemmelavede pomfritter stegt i andefedt, kartoffelpizza med lidt fedt på eller popcorn lavet i andefedt i dagene efter mortensaften.

• Gem fedtet til jul og brug det i madlavningen. Andefedt er den perfekte base til en god julesovs. Brug det i rødkålen, så den får lidt ekstra god smag. Eller steg gulerødder, løg og indmad i fedtet.

• Hvis fedtet ikke er saltet kan du blande det med fuglefrø, havregryn og nødder og lave det til fuglekugler til vinterens sultne fugle.

• Brug det på rugbrødet istedet for smør.

• Hæld det i en tom mælkekarton eller plastikpose og bortskaf det med dagrenovationen.
…HUSK i hvert fald, at fedt og olie hverken skal i afløbet eller toilettet!