Der hænger endnu ikke valgplakater i lygtepælene, men valgkampen til kommunalvalget er godt i gang. På bibliotekerne har vi modtaget de første brevstemmer og for hver dag kommer der flere og flere der sætter deres kryds.
I anledning af valget kan du komme med historiker Christian Holm Donatzky på byvandringen “København 1800-2000 – Demokratiet”.
Men først. En tur tilbage til 1700-tallet. Efterfulgt af lidt om et par upåagtede fabriksbygninger på Rentemestervej.

Link
LinkLinkLink
Link
1700-tallets SoMe – ubegrænset trykkefrihed
Podcast: Den 14. september 1770 afskaffer livlægen (og de facto regent) Struensee censuren og indfører trykkefriheden. Som det første land i verden ophæver Danmark, med en underskrift fra Christian den 7. al censur, og giver ordet frit.
Det bliver tre år med vilde og eksperimenterende skrifter fuld af aktuelle emner, hån, spot og konspirationsteorier – udgivet i en sådan fart at det faktisk, for første gang, er muligt at debattere med hinanden.Link
Link Link LinkLink Læs: 1700-tallets SoMe – ubegrænset trykkefrihed 1770-1773 Link LinkLink Link Link
LinkLinkLink
Link
Charlotte Dorothea Biehls skrifter
Trykkefrihed: I 1771 udgav Selskabet til de skiønne og nyttige Videnskabers Forfremmelse to digte, der skulle belyse bøndernes forhold i tvillingeriget Danmark-Norge, hvor bøndernes forhold var meget forskellige. Et digt af norske Hans Bull gik af med sejren, men også den københavnske digterinde Charlotte Dorothea Biehl havde indsendt et digt.
Digtene var resultatet af en prisopgave, udskrevet af selskabet i 1769, hvori deltagerne skulle skrive ”Om Landmandens Lyksaglighed ved Frieheds og Ejendoms Nydelse”. I dele af Danmark var fæsteriet udbredt, hvorimod det i Norge aldrig rigtig var slået an – og med Christians 5. lov fra 1688 blev stærkt begrænset.Link
Link Link LinkLink Læs: Charlotte Dorothea Biehls skrifter Link LinkLink Link Link
LinkLinkLink
Link
Struensee – livlægen med de progressive idéer
Podcast: Den tyske læge Johann Friedrich Struensee fik i sin korte tid i spidsen for det dansk-norske rige (1769-72) sat gang i omkring 2000 lovændringer og reformer, blandt andet afskaffede han censur og gav ytringer fri – og satte Danmark på en progressiv politisk kurs. Indtil magtfulde mennesker fik nok og fik ham vippet af pinden.Link
Link Link LinkLink Læs: Struensee – livlægen med de progressive idéer Link LinkLink Link Link
LinkLinkLink
Link
Smædeskrifter, sexskandaler og skafottet på Fælleden
Fra arkivet: Der er ikke mange spor efter Johann Friedrich Struensee i København. Men kom alligevel med rundt på en tur til steder, hvor hans reformer, liv og død dengang kom tæt på københavnerne. Fra Indre By og Slotsholmen til Galgebakken ved Vesterport.
I september 1770 skrev kongen under på at censuren i riget blev ophævet. Trykkefrihedsforordningen af 14. september 1770 skulle styrke landet ved at lade borgerne frit debattere, udveksle ideer og få aflivet gamle fordomme.Link
Link Link LinkLink Læs: Smædeskrifter, sexskandaler og skafottet på Fælleden Link LinkLink Link Link
LinkLinkLink
Link
Møllesten og superhits
Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev: Rentemestervej går som en rygrad gennem Nordvest fra Utterslev Torv til Lygten. Vejen har i mere end 100 år været et kraftcenter for industri, produktion, rygende skorstene, cyklende arbejdere og fascinerende produkter.
I dag er det meste væk efter den store nedgangsperiode i 1970’erne, fabriksbygninger er jævnet med jorden og Emaljeparken har rejst sig, hvor Glud & Marstrand lå. Men der ligger stadig gamle bygninger, som kan fortælle en spændende historie om svundne tider.Link
Link Link LinkLink Læs: Møllesten og superhits Link LinkLink Link Link
LinkLinkLink
Link
Rådhuset, politik og BR
Kommunalvalg: Den 16. november vælger vi de lokalpolitikere der skal styre kommunen de næste fire år. I København vælges 55 medlemmer til Borgerrepræsentationen (BR).
Bag om København har udvalgt 3 bøger om Rådhuset og 7 bøger om politikere og bystyret i København.Link
Link Link LinkLink Læs: Rådhuset, politik og BR Link LinkLink Link Link
LinkLinkLink
Link
LinkLinkLink
Vind “Københavns forunderlige historie”
Link
“Københavns forunderlige historie” er titlen på arkæolog Hanne Fabricius’ nye bog. Har tager Hanne læseren med ind i de trange baggårde, hvor der har lugtet mere af lort end af lagkage, men som også har dannet rammen om det levede liv med børnenes glade leg og hvinende skrig. Vi kommer med ud til horehuse, jazzklubber og forlystelsesparker, hvor voksenlivets behov er blevet tilfredsstillet i hundredvis af år. Bogens undertitel er “Liv, lyst og lort fra oldtid til nutid”. Så er tonen sat.
Du kan være med i konkurrencen om et af to eksemplar af bogen. Alt du skal gøre et at svare på følgende spørgsmål.
I 1870 blev ølhallen på Vesterbrogade 32 ombygget til Dansesalonen Figaro.
Hvad hed ølhallen der blev til Figaro?
Alhambra Link Peders Håb Link Thors Hal Link
Du sender svaret til kbhnyhedsbreve@kff.kk.dk Link .
Vinderne udtrækkes torsdag den 21. oktober. Vinderne får direkte besked via mail. Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.LinkLinkLink
Link
LinkLinkLink
Byvandring med Christian Holm Donatzky
Link
København 1800-2000 – Demokratiet
I anledning af kommunalvalget inviterer Bag om København på en aktuel byvandring. Historiker Christian Holm Donatzky fortæller om perioden 1800-2000, hvor demokratiet bliver indført i Danmark og København.
København bliver et kulturelt centrum med personligheder som H.C. Andersen og Bertel Thorvaldsen. Byportene brydes ned og voldene nedlægges. Byen summer af kultur og debat. Danmark er i konflikter med stormagterne Storbritannien og Tyskland.
Tirsdag den 26. oktober 16:30 Mødested: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon Vandringen slutter ved Københavns Rådhus
Reserver din plads via Billetto: København 1800-2000 – Demokratiet Link Der er et begrænset antal pladserLinkLinkLink
Link
LinkLinkLink
Søhelte på vilde veje
Link
Podcast for børn
Historier om danske søhelte er ofte historier med drama, søslag og helte-gerninger. I podcastserien “Søhelte på vilde Veje” præsenterer Københavns Biblioteker historier for børn.
Hvert afsnit tager udgangspunkt i de københavnske gader som er opkaldt efter de danske søhelte.
De to seneste søheltehistorier for børn handler om Peder Skram og Olfert Fischer. Fortællingerne om dem er spændende historier fra Danmarkshistorien. Vidste du at Olfert Fischer blev søhelt i Slaget på Reden selvom han blev hårdt såret i slagets allerførste time.
Podcasten er fortalt af Claus Vittus, der blandt andet har fundet materiale i bibliotekets gamle bøger.
Søhelte på vilde veje LinkLinkLinkLink
Link
LinkLinkLink
Fra bibliotekets kælder
Link
Jan Møller (1929-2021) skrev flere bøger om København i gamle dage. I “Borgere i Holbergs København” kommer du med tilbage til 1700-tallets København.
“Jan Møller har i sit historiske causeri hentet en del lokalkolorit ud af Holbergs komedier, men også fundet frem til kilder, hvor tidens realiteter fremtræder i en nok så kras version. Bogen kommer i tekst og billeder godt rundt i perioden, afdækker en del ofte oversete lag” skrev avisen Information (3.2. 1983).
Livet i København i første halvdel af 1800-tallet er emnet i “Borger i voldenes København”.
I Politiken (21.8. 1978) skrev STEPH: “Forfatteren har evnen til at fortælle sit historiske stof i et enkelt og naturligt sprog, og så går han systematisk til værks. Borgernes liv bliver beskrevet i karakteristiske afsnit, som indledes med “byen set fra oven”, der er et lille stykke byplansorientering”.
Borger i Holbergs København Link Borger i voldenes København Link Flere bøger af Jan Møller LinkLinkLinkLink
Link
LinkLinkLink
København på lattergas
Link
Københavns Museum
Coronaen lagde København øde. Nu er byen så småt ved at finde sig selv. Men hvad nu? Hvad er det for en by, vi gerne vil vende tilbage til? Og hvem er byen til for?
Københavns Museums byder velkommen til tre samtale- og debataftener om hovedstadens aktuelle udvikling i selskab med en række markante stemmer i debatten om byen. Udgangspunktet er bogen ”København på lattergas” skrevet af Carsten Thau, Martin Zerlang og Jens Kvorning kort før, at byen lukkede ned.
Du kan bl.a. møde Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde, arkitekturredaktør på Berlingske Tidende Holger Dahl, Nephew-guitarist og iværksætter Kristian Riis og professor Martin Zerlang.
København på lattergas Debataften 1: 21. okt. – Hvilket natteliv ønsker vi for byen? Link Debataften 2: 26. okt. – Hvilken turisme ønsker vi? Link Debataften 3: 4. nov. – Hvem er byen til for? LinkLinkLink
_____
Link
Du modtager dette nyhedsbrev på redaktion@dit-vesterbro.dk fordi du har tilmeldt dig vores nyhedsbrev.
Ønsker du at framelde dig, kan du gøre det her Link .
Københavns BibliotekerLink Link