Foto: Bloklys, ved premieren under CPH:PIX. Fotos er fra Shelleys officielle Facebooksside.
Foto: Bloklys, snacks fra TAPASamor og lækre drikkevarer fra Ebeltoft Gårdbryggeri, Laudrupvin og Søbogaard ved premieren under CPH:PIX. Fotos er fra Shelleys officielle Facebooksside.


FILMANMELDELSE. De mange hvide bloklys lyser rummet op, inden man gik ind i biografsalen under premieren til Ali Abbasis debutspillefilm: Shelley ved CPH:PIX på Edison. På festivallen bliver filmen kategoriseret som horror og som “en snigende høne i natten”.

Spørger man filminstruktøren selv, så er Ali Abbasi imidertid godt klar over, at filmen deler vandene.

– Jeg er egentlig ikke selv udpræget horror fan, og jeg tror filmen vil skuffe mange horrorfans, der forventer en rendyrket genrefilm. Enten vil man blive skuffet over filmen, eller også vil man gå med den, siger filminstruktøren til Dit Nørrebro.

Filmen er eksperimenterende

Filmens styrke er, at den har fundet frem til ansigter som Cosmina Stratan (Cannes-palmevinderen), der spiller pigen som bliver gravid med Shelley, Ellen Dorrit Petersen og Peter Christoffersen. Det er et stærkt cast, og filmintruktøren formår dermed ikke bare at krydre historien med international talent. Ali Abbasi bruger nye og talentfulde skuespillere fra Skandinavien, som vi sikkert vil komme til at se mere til fremadrettet i flere danske film. Filmen bliver derfor et frisk pust, der kan noget andet, noget nyt og som vil eksperimentere.

Mere end en horrorfilm

Hvorfor vil filmen mere, end at være en typisk horrorfilm? Uden at fortælle for meget om det fine kammerspil mellem det dansk-norske par, der har valgt at trække sig tilbage fra civilisationen til et øde sted i skovene, så er der langt mere på spil. Filminstruktøren tegner et undergangsunivers, og publikum får hurtigt en følelse af, at der er stærke (onde) kræfter på spil bag kulissen. Filmen er eksperimenterende og giver et sanseligt aftryk, hvor man ikke kun får kuldegysninger. Vi er havnet på en location, hvor det gode bliver en trussel, og stemningen giver associationer til Ofret af Andrei Tarkovsky. Spørgsmålet er, hvem eller hvad er Shelley? Blodet driver i vindueskarmene – og spørgsmålet er stadig ubesvaret.

Foto fra Shelleys officielle Facebookside.
Foto fra Shelleys officielle Facebookside.

Filmen blev vist en sidste gang på CPH:PIX Film Festival lørdag 5. november, kl.21:15, hvor der også var q&a med filminstruktør Ali Abbasi bagefter.