Det bliver årets helt store fejring af dansk økologisk ostekultur, når Mejeriforeningen og Ost & ko inviterer til Cheese Copenhagen 2023 med særligt stort fokus på økologi og mangfoldighed. Her kan man smage på flere end 75 af kongerigets bedste, økologiske oste, lære om økologi og deltage i køkkenskole, smagning og samtale. Man kan også se frem til at smage på alle finalisterne fra Gourmetprisen 2023.

Pressefoto Mejeriforeningen og Ost & ko

Alle osteveje fører til Torvehallerne, lørdag 16. september, hvor man helt gratis kan komme til festival og smage ost fra alle hjørner af den økologiske, danske osteproduktion, der netop nu befinder sig midt i en brydningstid – på tærsklen til en ny æra. Ved Cheese Copenhagen kan man opleve, lytte og smage sig til en aktuel status på dansk ostekultur og alle de nye
strømninger.

OST OG MANGFOLDIGHED
Benhård hjemlig og international konkurrence og konstant skærpede forbrugerkrav bl.a. som følge af den stigende opmærksomhed på klima og biodiversitet, fordrer nytænkning hos mejerier og bønder. Resultaterne spirer lige nu frem i form af innovative oste, der kan måle sig med de bedste i verden, og modige produktserier som f.eks. terroir-drevne single-farm-produkter. Vi ser flere mejerier med kreative specialosteprogrammer og oste, der er specialdesignet til at erstatte kød i måltidet.

Hos Mejeriforeningen bemærker man med glæde de nye strømninger.
”Man mærker tydeligt forandringens vinde hen over det danske ostelandskab lige nu. I hele landet oplever vi stor optimisme og virkelyst hos mejerier og ostemagere, der leverer på et imponerende højt niveau med stort fokus på håndværk, innovation og mangfoldighed. Man skal glæde sig til at smage på mangfoldigheden af økologisk ost til Cheese Copenhagen”, siger Lars Witt Jensen, senior marketing manager hos Mejeriforeningen.

SMAG UDVALGTE ØKOLOGISKE OSTE FRA HELE DANMARK
Cheese Copenhagen i TorvehallerneKBH inddeles i 10 områder, hvor gæsterne kan smage på 75 nøje udvalgte økologiske oste fra hele landet og lære om økologi. Områderne er:

● Havarti
● Danbo
● Faste og modne
● Hvidskimmel
● Rødkit
● Blåskimmel
● Hvid, frisk og fløde
● Andre spændende skæreoste
● Gourmetprisen
● Gæt en ostetype

GRØN OST
Eller rettere: Ost er genialt i det grønne køkken. Ostene er hvide, de er gule, de er blå. De er milde, de er vilde, og de er alt derimellem. De danske økologiske oste kommer i alle tænkelige typer og smagsvarianter, og de har alle en plads i det grønne køkken og den danske måltidskultur.

Det dyrkes på festivalens scene Ost &, hvor man kan deltage i:

● 10.30-11.00: Økologiske danske oste – smagning med Rasmus Holmgård, osteekspert ved Ost & ko

● 11.30-12.00: Grøn og ostet køkkenskole med kogemand Thomas Alcayaga.

● 12.30-13.10: “Måltidskultur under forandring – Smagen af bæredygtighed er flerdimensionel”, samtale om grønne måltider og forandringsvilje med Louise Beck Brønnum partner og gastrofysiker ved Kost CPH, Marie Hertz, kok og underviser i CulinaH og på Suhrs Højskole og Leif Friis Jørgensen, direktør i Naturmælk

● 13.30-14.00: Økologiske danske oste – smagning med Rasmus Holmgård, osteekspert ved Ost & ko

● 14.30-15.00: Grøn og ostet køkkenskole med kogemand Thomas Alcayaga.

Fakta om Ost & ko
Ost & ko er Mejeriforeningens ostekulturkampagne, som har til formål at oplyse, uddanne og inspirere danskerne om og inden for danske oste, ostekultur og dansk mejeriiværksætteri.

Læs mere om Mejeriforeningen på mejeri.dk