Vi har i alt for høj grad vænnet os til bygninger af beton og mursten, men dansk arkitektur har så meget mere at byde på. I Træbygninger Danmark rundt bliver vi introduceret til 25 og lidt til af landets skønneste træbygninger – og inspireret til at opleve dem med egne øjne.

»Træbygninger har altid fascineret mig, både de store og de små. Træbygninger er levende, de ånder, og vi mennesker trækker vejret langt bedre i træhuse end i murstens- og betonhuse. Det er i hvert fald min klare fornemmelse.« Sådan skriver Peter Olesen i forordet til sin nyeste bog, Træbygninger Danmark rundt.

Træ er i det hele taget et særligt materiale, der byder beskueren indenfor og skaber ro. Bogen er en tour de force gennem Danmark fyldt med farver og mønstre, som udsmykker disse nøje udvalgte bygninger.

Fra Skagen til Maribo støder vi på alt fra kulturhuse og skovpavilloner, forskellige former for pakhuse, et par skibsværfter, badehoteller, et kolonihavehus og en kongehal ved Lejre, en højskole og Nordeuropas største trælade til to mindre stationsbygninger. Der er rigeligt at tage fat på og lade sig blive inspireret af.

Træbygninger Danmark rundt er en skøn guidebog, der tager dig med på en rejse ud over storbyens beton og asfalt – for selvom vi hverken er Sverige, Norge eller Finland, har vi stadig godt at byde på herhjemme. Bogens smukke fotos er taget af Henrik Bjerregrav.

Peter Olesen (f. 1946) er forfatter og journalist. Siden 1988 har han skrevet og redigeret 68 bøger, og gennem årene har han modtaget en lang række priser og legater.

Træbygninger Danmark rundt
Peter Olesen
Fotograf: Henrik Bjerregrav

FAKTA
192 sider
Indbundet
Illustreret i farver
149,95 kr. (vejl.)
UDKOMMER
13. september 2023
Forlaget Frydenlund