VI BETALER IKKE! Premiere 23. september 2023

Pressefoto

 

En forrygende farce retter humorens sigtekorn mod tidens stejle prisstigninger og udmattende rentehop.

Nørrebro Teater bringer det kunstnerisk og politisk kompromisløse ægtepar, Dario Fo og Franca Rame, tilbage på scenen i en aktuel forestilling om, hvornår nok er nok.

Det er krisetid, og priserne stiger. Hele tiden. Hver tur ned i supermarkedet byder på nye chok over inflationens indhug i privatøkonomien, og familiernes rådighedsbeløb skrumper ind i takt med, at priserne på smør, æg og brød ryger i vejret. Lyder det bekendt?

Der er mange ligheder mellem den økonomiske krise i 1974, hvor VI BETALER IKKE! er skrevet, og i dag. Begge økonomiske situationer har udspring i militære konflikter og en urolig energiforsyning, der har sendt priserne på himmelflugt – med renterne lige i hælene i et forsøg på at tøjle inflationen.

I VI BETALER IKKE! gør kvinderne oprør i supermarkedet, de gider ikke finde sig i prisstigningerne. Deres mænd er imidlertid mere forsigtige og autoritetstro, så de handlekraftige kvinder må skjule deres snigende revolution for ægtefællerne. I et stykke tid, i hvert fald.

“Dette samfundssatiriske stykke sætter et forfriskende skarpt spot på de økonomiske strukturer, vi lever under, og som i disse år presser mange af os på vores livsvilkår. Dario og Franca havde et unikt blik for de personlige dilemmaer i den større krise og udstiller dermed, hvordan vi som mennesker i en hektisk hverdag alt for sjældent reflekterer over den store, samfundsmæssige udvikling. Måske ville bare et lillebitte oprør ikke være så skidt”, siger instruktør Joy-Maria Frederiksen.

MED LIVET SOM INDSATS

Den absurde farce, VI BETALER IKKE! (org. SOTTO PAGA! NON SI PAGA!), er skrevet af den nobelprisvindende italienske dramatiker Dario Fo og hans hustru Franca Rame. Ægteparrets moderne, politiske greb på Commedia dell’arte var voldsomt populært på verdensplan i 1970’erne og 80’erne – og Dario Fo har desuden haft et nært tilhørsforhold til Danmark grundet sin særlige humor og teaterfilosofi, der både rimer på Holberg og Odinteatret.

Stykket er skrevet på et tidspunkt, hvor Italien var i dyb økonomisk krise og politisk splittet i en voldsom, ofte voldelig kamp mellem kommunisterne (som Dario Fo og Franca Rame bekendte sig til) og fascisterne. Blot året inden premieren på SOTTO PAGA! NON SI PAGA! havde fem bevæbnede fascister således bortført Rame i Milano og voldtaget og mishandlet hende med en pistol for tindingen. Alligevel fortsatte ægteparret ufortrødent deres dybt engagerede kamp for den nyskabende scenekunst og en større social retfærdighed.

Nu er tiden ifølge Nørrebro Teater inde til at støve det italienske satirikerpar af og tage det politiske teater op igen, fordi tiden med sine voldsomme rentestigninger, fødevarekrise, krig og høje energipriser kalder på et modsvar fra scenen.

Teaterdirektør Mette Wolf har søgt efter dette stykke meget længe:

“Vi har i flere år ledt efter en farce med et stærkt og relevant indhold. Og med VI BETALER IKKE! har vi fundet et syleskarpt stykke, der endda er næsten overvældende aktuelt i sin tematik. Den absurde handling udruller en virkelig interessant diskussion om, hvad vi som borgere kan og skal gøre, når økonomiens fundament slår sprækker, og de, der står yderst på afsatsen, risikerer at falde i dybet”, siger Mette Wolf, teaterdirektør på Nørrebro Teater.

Medvirkende Mikkel Becker Hilgart, Anne Laybourn, Thomas Mørk, Asbjørn Krogh Nissen og Lone Rødbroe.

Instruktion og bearbejdelse Joy-Maria Frederiksen

Scenografi og kostumer Benjamin La Cour

Lysdesign Jonas Bøgh

Lyddesign Morten Horn Oxholm

Manuskript SOTTO PAGA! NON SI PAGA! af Franca Rame og Dario Fo

Oversættelse Bent Holm

Bearbejdelse Peter Dupont Weiss

Forlag Nordiska Aps – København

Premiere: 23. september 2023 på Nørrebro Teater

Spilleperiode 23. september – 28. oktober 2023 / Tir kl. 19.00 / Ons og tor kl. 19.00 – på udvalgte dage kl. 20.00 / Fre kl. 20.00 / Lør kl. 15.00

Billetter 110-405 kr. via http://www.nbt.dk / http://www.teaterbilletter.dk / 70 272 272

Sted Nørrebro Teater, Ravnsborggade 3, 2200 København N