Københavns Idrætsforening For Udviklingshæmmede (KIFU) er en af de ni idrætsforeninger fra hele landet, der igennem det seneste år har knoklet for at aktivere børn og unge med handicap i foreningsidrætten i konkurrencen DM i rekruttering. Om det bliver klubbens nye hold med bl.a. karate og e-sport der vinder, afgøres den 21. april 2020 – og alle har mulighed for at hjælpe dem på vej.

Populært at dyrke Karate, foto: KIFU

I en tid, hvor idrætsanlæggene over hele landet står tomme, er det ekstra tydeligt, hvor vigtigt det samlende fællesskab i idrætsforeningerne er. Ikke mindst for børn og unge med handicap, der ikke altid har lige let ved at finde et idrætstilbud. Igennem det seneste år har ni idrætsforeninger fra hele landet arbejdet for at skabe bedre idrætsmuligheder for netop denne målgruppe i konkurrencen DM i rekruttering, og det er nu, vinderen skal findes. Ud over æren medfølger 25.000 kr.

KIFU deltog i DM i rekruttering med en oprindelig målsætning om at oprette to nye træningshold i sæsonen 2019/20. Holdene skulle, som noget helt særligt, oprettes i samarbejde med almene idrætsforeninger i København. Brobygningsprojektet mellem KIFU og de almene klubber startede med et samarbejde med karateklubben Kyokushinkai om at enkeltinkludere børn på klubbens eksisterende hold. Efterfølgende har KIFU oprettet et e-sportshold, som også inkluderer medlemmer uden handicap.

Efterspørgslen på de nye hold i KIFU har været så stor, at klubben i alt har oprettet fem helt nye hold. KIFU har samlet fået 37 nye medlemmer, hvoraf 20 af dem er en del af brobygnings-projektet til almenklubberne. Omkring de nye hold fortæller Sarah Forsberg fra KIFU:
– Vores medlemmer er enormt dygtige til at indgå på holdene, og jeg har hørt, at det er kommet bag på mange af deres forældre, hvor gode deres børn er til at koncentrere sig om idrætten i så lang tid. De børn og unge, som ikke har et handicap, har været så søde og hjælpsomme over for vores medlemmer. Det har været ret fantastisk at opleve.

Alle kan stemme
Det er muligt for alle at få indflydelse på, om KIFU’s hold skal videre til finalen i DM i rekruttering. Afgørelsen er nemlig todelt og indledes med en afstemning, hvor alle kan stemme på det initiativ, de synes fortjener at vinde. Det kan gøres via dette link: https://surveyhero.com/c/6a77f662, som kan findes på Parasport Danmarks facebook-side eller på forbundets hjemmeside www.parasport.dk. Afstemningen starter den 3. april kl. 12:00 og løber frem til den 16. april kl. 23:59. Blandt de tre initiativer, der får flest stemmer, udpeger en jury den endelige vinder af konkurrencen og de 25.000 kroner. Vinderen afsløres den 21. april 2020.

Line Damkjær Kruse, der er projektleder på DM i rekruttering, glæder sig over alle de deltagende klubbers store engagement omkring rekrutteringen:
– Jeg er virkelig imponeret over den entusiasme og det store engagement, foreningerne er gået ind i konkurrencen med, og det er nogle virkelig gode og holdbare initiativer, der på hver deres måde gør en særlig indsats for målgrupperne i Parasport Danmark. Det bliver svært at skulle kåre én vinder, for de har alle fortjent stor anerkendelse.

Der var oprindeligt ti deltagere i konkurrencen, men Holstebro GF er udgået. De ni tilbageværende, der altså kæmper om DM-titlen, er:

Randers Freja, håndbold
Indsats: Randers Freja deltog i konkurrencen med deres Kidz-hold for børn med særlige behov. Holdet er nu en fast del af klubbens håndboldtilbud. De har fået 23 nye medlemmer.

Viborg Svømmeklub
Indsats: Viborg Svømmeklub deltog i konkurrencen med et mål om at oprettet varmtvandssvømning for børn og unge med fysisk handicap. Det er lykkes dem at få 11 nye medlemmer.

Bramdrupdam Gymnastik & Idrætsforening
Indsats: BGIF stillede op til konkurrencen med deres gymnastikhold “Keglerne” for børn med særlige behov, og klubben har nu 7 medlemmer på holdet.

Virum-Sorgenfri Tennisklub
Indsats: Virum-Sorgenfri Tennisklub har dystet med at etablere og udbrede projektet Team FRED. Projektet er nu udbredt til tre tennisklubber, og VST har selv fået 18 nye medlemmer.

Viborg Gymnastik-Forening
Indsats: VGF stillede op til konkurrencen med holdet “Bevægelsesglæde”, som er afholdt hver femte lørdag for børn og unge med særlige behov. Der er kommet 2 nye medlemmer, mens der deltager 10-20 børn/unge som “pay & play” hver gang.

Svendborg Basketball Club
Indsats: Svendborg Basketball Club meldte sig til konkurrencen med et mål om at opstarte et dansehold, som skal fungere som cheerleaders for deres Wild Rabbits basketballhold. Klubben har nu 18 nye medlemmer med særlige behov.

Silkeborg IF, fodbold
Indsats: Silkeborg IF fodbold havde en målsætning om at oprette et fodboldhold for børn og unge med særlige behov. Der arbejdes fortsat på at finde frivillige til opgaven, og klubben er derfor ikke kommet i mål med opgaven.

Københavns Idrætsforening For Udviklingshæmmede
Indsats: KIFU stillede op med en målsætning om at oprette tre nye børn- og ungehold i e-sport, Karate og Motion for sjov. Klubben er kommet i mål med at oprette fem nye hold, hvoraf to er igennem brobygning til almene idrætsforeninger. De nye hold har givet klubben 32 nye medlemmer.

Idrætsforeningen for Handicappede i Aalborg
Indsats: I. H. Aalborg deltog i konkurrencen med konceptet “Lille Sportsskole”, “Hop & Spring”-hold samt idrætsdag for specialskoler. Klubbens rekrutteringsaktiviteter har givet 55 nye.

Ca. halvvejs i forløbet blev der udarbejdet et statuskatalog over de deltagende foreningers projekter, hvor man kan læse om, hvilke aktiviteter idrætsforeningerne har iværksat, deres største succeser, opmærksomhedspunkter og hvor mange nye medlemmer indsatserne indtil videre har genereret. Foreningerne giver samtidig deres bedste råd med på vejen, som andre idrætsforeninger kan lade sig inspirere af. Se kataloget ved at klikke her.

Om DM i rekruttering
DM i rekruttering er opstartet af Parasport Danmark med en målrettet indsats om at få flere børn og unge med handicap aktive i foreningsidrætten. I februar 2019 blev der åbnet op for, at idrætsforeninger kunne ansøge om at deltage i rekrutteringstiltaget, og da de ti deltagere var fundet, startede konkurrencen den 15. april 2019. Vinderen findes dels ved en afstemning, hvor de tre indsatser, der får flest stemmer, går videre til finalen. Her udpeger en jury den endelige vinder af konkurrencen, der får 25.000 kroner i præmie.