Kunstture på Nørrebro og i Nordvest viser de skjulte kunstprojekter

Når Art Week Copenhagen kører i første weekend i oktober, inviteres byens kunstelskere med til Art Tours. Her kan man besøge kunstneratelier på Nørrebro og være med til performance i Nordvest. Turene vil desuden komme forbi interessante kunststeder, som er dukket op i lokalområdet.

Mathias Malling Mortensen har sit atelier i en baggård i Blågårdsgade. Her arbejder han især med grafik, papirklip og maleri. Når Art Week inviterer til art tour på Nørrebro er publikum blandt andet inviteret ind i Malling Mortensens atelier. Her vil de have muligheden til at se hvordan en anerkendt kunstner arbejder, få indblik i hans tanker, proces og få mulighed for at stille spørgsmål.

I Nordvest ligger nogle af byens største og mest rå udstillingslokaler. Den eksperimenterende udstillingsplatform Art Hub er i disse dage aktuel med udstilling i sine nye lokaler, som strækker sig over fem etager i Thoravej. Under rundturen i bydelen inviteres publikum til at opleve kunstnerkollektivet Young Boy Dancing Group, som indgår udstillingen.

Festival Producent Rie Hougaard Landgreen siger: «Art tours på tværs af byen har altid været en kerne for Art Week. Vi går op i at samle de forskellige kunstscener, fra eksperimenterende til de store og også internationalt anerkendte. Vi har derfor organiseret syv ture rundt om i byen, både for vandrefødder og cykel».

Under kunstfestivalen inviterer Art Week til to art tours, en i Nordvest og en på Nørrebro, samt en cykeltur på Nørrebro. Galleri Vandringen til fods på Nørrebro bevæger sig rundt i området, der engang var kendt som den sorte firkant. Nu byder det Indre Nørrebro på en livlig og eksperimenterende kunstscene. Turen vil starte på den udforskende udstillingsplatformen Annual Reportt. Den vil så gå via kunstnerkollektivet LOKALE og Mathias Mallings Atelier, og afslutte i Bricks Gallery med fernisering af den nye udstilling Galina Munroe: A mothers garden.

På cykelturen kommer publikum med til helt andre udstillingssteder i Nørrebro. Fra skitser i kunstbutikken Skitse, til boghandlen Bladr som er dedikeret til artists books. Denne Art tour afsluttes med fernisering på det nystartede Galleri Lagune Ouest. Lagune Ouest er svær at opdage på egen hånd, for at finde vejen skal man ind i en elevator der tager publikum med ned i galleriets lokaler, der befinder sig i en kælder under Netto.

I Nordvest ligger gallerierne side om side med designvirksomheder, autoværksteder og arbejderkarréer. SMKs omviser Mette Møller Jensen vil tage publikum rundt i bydelen, på en tour som lægger vægt på områdets særlige vibe og eksperimenterende kunstscener. Turen begynder på det ydre Nørrebro med besøg hos den aktivistiske udstillingsplatform TIL VÆGS i Lundtoftegade, hvor det vil være mulighed for at stille spørgsmål til kunstnerkollektivets praksis. Turen vil så komme forbi Nils Stærk som holder til i et gammelt autoværksted. Her er kunstnergruppen SUPERFELX  aktuel med en udstilling der udforsker relationen mellem økonomi og natur. Derefter besøges det etablerede galleri for dansk og international samtidskunst Nicolaj Wallner Gallery. Før turen afsluttes med performance hos Art Hub.

Art Week er mere end cykler på Tagensvej, i år er omkring 60 udstillingssteder med og man kan blandt andet i Bakkehuset på Frederiksberg opleve Anja C. Andersen i samtale med Kathrine Ærtebjerg om Krydsfeltet mellem kunst og videnskab. Eller opleve atelierbesøg hos Mathias Malling Mortensen og Rose Eken. Man må heller ikke gå glip af Art Bar extravaganza på Nikolaj Kunsthal. Hvis man vover sig længere væk, er Kunstugen for første gang i Malmö så programmet folder hele hovedstadsområdet ud, fra Louisiana i nord, Arken i syd og Malmø Kunsthall i øst.

Art Weeks program er også temamæssigt vidtstrakt – fra kunstteoretiske debatter på SMK og Glyptoteket til en art performances hvor der koges æg på intuition.

Oplev kunsten på tværs af byen, både i byrummet og på gallerierne og mød kunstnerne på deres egen hjemmebane i deres atelier.

Fakta:

Københavns Kunstuge, Art Week, kører i 2021 i sidste uge af september og første weekend af

oktober. 28. september til 3. oktober.

Art Week har kørt i København siden 2013, eneste undtagelse var 2020, på grund af pandemien.

Art Week organiseres af den erhvervsdrivende fond Kunsten Media, som også kører det gratis

webkunstmagasin Kunsten.nu