Det danske byudviklingsselskab NREP åbner nu for udlejning af de 66 boliger, der er i nybyggeriet Lunden i Ørestad i København. Byggeriet står klar til indflytning i det sene forår og er et af Danmarks mest visionære, når det handler om at have ambitioner inden for miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed.

Sofie Balslev-Olesen, landechef for Juli Living, NREPs danske ejendomsudlejning, forklarer, at forhåndsinteressen for boligerne har været stor.

“Men vi har valgt at holde åbent hus den 29. januar, hvor det er muligt at leje en af de 66 boliger, som er i forskellige størrelser. I byggeriet er der samtidig omfattende fællesfaciliteter, der er designet til voksne over 45 år. Det giver et utal af muligheder for at dyrke fælles passioner på tværs. Det kan være litteraturaftener i biblioteket, gastronomiske oplevelser i de 3 fælleskøkkener, kreative udfoldelser i værkstedet og hobbyrummet eller fodboldaften i den fælles TV-stue. Hvis man er mere til at spille kort, brætspil eller blot en hyggelig snak, er der også rig mulighed for det i opholdsrummet, hvor man også kan nyde den smukke udsigt over Kalvebod Fælled,” siger Sofie Balslev-Olesen.

Hun forklarer, at byggeriet Lunden er skabt til fællesskaber. Både for dem, der har let ved at indgå̊ i fællesskaber og for dem, der skal hjælpes lidt på vej. Huslejen på lejlighederne varierer fra 9.500 kr. til 12.600 kr. om måneden.

“I Lunden vil vi sikre os, at alle får mulighed for at deltage i de mange fællesskaber. Vi har derfor ansat en medarbejder, hvis vigtigste opgave er at alle beboere føler sig velkommen og “klædt på” til at være en del af fællesskabet. Medarbejderen vil derfor i starten sikre, at der bliver sat gang i beboermøder, infomøder eller køkkenmøder, som beboerne fremadrettet selv skal stå for. Der udvikles også en beboer-app, hvor man kan indhente viden om Lunden og de mange aktiviteter,” siger Sofie Balslev-Olesen.

Hun pointerer det unikke i, at man få kilometer fra Københavns centrum får etableret et byggeri, hvor det er lykkedes at kombinere bæredygtigt moderne byggeri med det bedste fra det lille lokale landsbysamfund. De grundlæggende værdier om fællesskab, nærhed og i det hele taget at være der for hinanden, er tænkt ind overalt i Lunden.

Lunden er den del af UN17 Village, et byggeri på 35.000 kvm i Ørestad Syd, der som det første større byggeri favner alle FN’s verdensmål og samtidig opfylder en række certificeringer, fx DNGB, WELL og den frivillige bæredygtighedsklasse. For UN17 Village rækker bæredygtighed længere end det grønne og klimavenlige. Byggeriet er skabt til at fremme sundhed, fællesskaber, biodiversitet og til at producere sine egen elektricitet. Derudover skal mennesker med almindelige indkomster have råd til at bo i det.