Der blev arrangeret motionsløb til den store guldmedalje, da Nordea-fonden inviterede løbsarrangører til at sætte aktiviteter i gang oven på den første coronavinter.

458 løb over hele landet blev det til, heraf 79 i Hovedstaden.

Et af løbene var i Gentofte, hvor coronaen fik svømmerne til at rykke uden for i det iskolde vand.

Se oversigt med beskrivelse af hvert løb med kontaktinfo på arrangører og antal deltagere per by vedhæftet herunder.

I Gentofte gjorde svømmeklubben en dyd af nødvendigheden, da den lokale svømmehal lukkede ned. I stedet rykkede aktiviteterne til Øresund med ICE Challenge i januar. .

Over al forventning.

Sådan lyder den korte konklusion, når regnskabet for Nordea-fondens løbspulje gøres op. Puljen blev lanceret sidste forår med et ønske om at sætte gang i de lokale fællesskaber med små lokale motionsløb med mellem 50 og 500 deltagere.

Og mange bække små gør som bekendt en stor å. Helt præcist 99.836 motionister har gået, løbet, rullet og svømmet fra start til mål og dermed bragt deltagerantallet i liga med store motionsløb som Royal Run og Copenhagen Half.

Fællesskab i saunaen Et eksempel er Gentofte ICE Challenge, som opstod, da svømmehallen lukkede ned. Svømmeklubben rykkede sin træning udenfor og beviste, at det er muligt at svømme i havet året rundt på trods af is, sne og kulde. “Vi havde over 100 deltagere til ICE Challenge i januar, hvor vandet var tre grader. De fleste havde våddragt på, men der var da nogle, som svømmede 100 meter i deres Speedos,” fortæller løbsarrangøren Bettina Honoré, der havde et samarbejde med Skovshoved Havns saunaklub.

“Og det er ellers noget, der giver et virkelig godt fællesskab at sidde og få varmen sammen efter at have overvundet sådan en lidt crazy udfordring. Vi er virkelig, virkelig glade for den støtte vi har fået. Både t-shirts og penge til bøjer og markeringer. Det betyder meget for en lille forening,” tilføjer hun.

Behovet for at komme ud i det fri kunne mange af de frivillige arrangører ude i foreningerne genkende, så ansøgningerne til Løbspuljen strømmede ind.

“Coronapandemien havde sat en stopper for mange aktiviteter. Mange havde isoleret sig en hel vinter, og vi så et behov for at komme ud i det fri og få motion og vind i håret sammen med andre,” fortæller administrerende direktør i Nordea-fonden, Henrik Lehmann Andersen, der hæfter sig ved de mange spontane løb, som opstod i coronaens skygge.

Behovet for at komme ud i det fri kunne mange af de frivillige arrangører ude i foreningerne genkende, så ansøgningerne til Løbspuljen strømmede ind.

Løb og gang mest populært I alt 458 løb over hele Danmark har fået støtte. Foreningerne i Region Midtjylland har været flittigst til at arrangere og har modtaget støtte til 133 løb, efterfulgt af Syddanmark (96), Hovedstaden (79) efterfulgt af Sjælland med 77.

Til gengæld løb Nykøbing Falster med rekorden som byen med flest deltagere. 2220 motionister  med kajakløb i Guldborgsund som et af dem.

“Vi har konstateret, at tilgængelighed har spillet en stor rolle. Det har været vigtigt for arrangørerne, at alle har kunnet været med. Rigtig mange løb har åbnet mulighed for at deltagerne har kunnet gå rundt, og der har ofte været flere distancer at vælge mellem, så der har været udfordringer til motionister på alle niveauer,” siger Henrik Lehmann Andersen.

Blandt de støttede løb finder man discipliner som kampfitness, sæbekasseløb, baglænsroning og strandløb. Mange af løbene indeholdt flere motionsformer, men de idrætsgrene der oftest gik igen på tværs af alle de 458 motionsløb er også de mest almindelige: Løb (297), gang (182), cykling (70), mountainbike (36), paddleboard (27) og svømning (22).

Nyt fokus tager over Langt de fleste løbsarrangører benyttede sig af tilbuddet om at modtage gratis løbstøjer. I alt er der delt 76.000 styk ud.

Løbspuljens fem millioner kroner er nu fordelt, og puljen er tømt. Der er dog fortsat mulighed for at søge om støtte til motionsløb via fondens fokusområde ‘Liv i det lokale’, som årligt uddeler 50 mio. kr. til mere end 1.500 lokale projekter.

Om Nordea-fonden Nordea-fonden har et almennyttigt og velgørende formål. Hvert år uddeler fonden ca. 500 mio. kr. til projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur. Se mere på nordea-fonden.dk.

De mest hardcore gennemførte 100 meter løbet i Skovshoved Havn i tre grader varmt vand iført badebukser.

Deltagerne strømmede ud til motionsløb over hele landet i kølvandet på coronaen. Næsten 100.000 deltog, og Nordea-fonden uddelte 76.000 t-shirts. Her går starten til Vippe-run i Vipperød på Sjælland.

 

Foto: ABW