I dette nummer af Bag om København, kan du læse første del af artikelserien “Københavns Rådhusplads i sporvognsperspektiv” skrevet af Bent Jørgensen fra Sporvejshistorisk Selskab. Del 2 kommer i april, og i maj bringer vi den sidste artikel i serien.

Berit Freyheit har i denne måned lavet en podcast i to dele: “Jøder på flugt”. I podcast-genren er der også den ny BogDate med Claus Vittus og Jesper Stein. Podcastet handler om druk og ædruelighed i litteraturen.

Du kan komme med Fruentimmerture på byvandring eller deltage i en konkurrence om bogen “En morders bekendelser” om Ole Kollerød – se det hele nedenfor.

God påske

Sune Hundebøll

Bibliotekar DB

Københavns Rådhusplads i sporvognsperspektiv

Sporvejshistorisk Selskab: Københavns Rådhusplads, der indtil 1893 hed Halmtorvet, har været trafikeret af sporvogne fra 1863 til 1970 og igen fra 2019 med den underjordiske metro. De overjordiske vogne var i de første knap 40 år trukket af heste, der over en kort periode fra 1899 til 1901 blev udkonkurreret af elektrisk drift.

Pladsens første linie gik fra Frederiksberg Runddel til Sankt Annæ Plads, hvorfra den imidlertid snart blev forlænget til Østerbro. Det blev sporvejssystemets stamlinie, og den fik sidenhen linienummer 1.

Læs: Københavns Rådhusplads i sporvognsperspektiv, del 1

Sortedam Dossering

På sporet af Østerbros kulturhistoriske steder: Foråret er kommet til København og folk pisker om søerne. Engang var søerne det sted, hvor by mødte natur, men i 1850’erne rev man byportene ned og tillod bebyggelse uden for voldene.

De københavnske søer blev omkranset af by, og har siden da fungeret som et åndehul for byens promenerende beboere. Jeg har skrevet en tekst om fordums kulturliv ved Sortedam Dossering, og vi starter med en tur på Statens Museum for Kunst.

Læs: Sortedam Dossering

Forfatternes drukrute

BogDate: Forfatteren Jesper Stein fortæller om de litterære drukkenboltes faste rute i København – den såkaldte “Dødsrute”.

“Dødsruten” har i mange år været en kendt rute i det indre København, som især kunstnere og forfattere har været fascineret af. Det er en række navngivne værtshuse som man kan besøge indenfor en meget lille afstand.

Da den århusianskfødte forfatter Jesper Stein første gang kom til København opsøgte han straks “Dødsruten”.

Læs: Forfatternes drukrute

Mysteriet om Spurven og en detektiv anbefaler

Anbefalinger: Kirstine Kloster Andersen er journalist og udgav efter et større detektiv- og gravearbejde i arkiver i England, Tyskland, Belgien og Danmark “Spurven” der afdækker Eva Schalburg sit virke under krigen.

Historieklubben På Amager markerede afslutningen på sin 5. sæson ved at dykke ned i mysteriet om Vera Schalburg. Efter arrangementet kom Kirstine Kloster Andersen med et par boganbefalinger.

Læs: Mysteriet om Spurven og en detektiv anbefaler

Jøder på flugt

Podcast: I årene 1933 til 1938 strammer Danmark reglerne for flygtninges adgang til landet. I den periode flygter mange jøder fra det nazistiske Tyskland.

Myndighederne gør, hvad de kan, for at begrænse antallet af jødiske flygtninge – og forhindre at de bosætter sig permanent. Som alle andre lande i Europa, frygter Danmark at blive rendt over ende af flygtningestrømme fra Tyskland – og fra de efterhånden nazistisk okkuperede områder.

Læs: Jøder på flugt

Købmagergade

En gade i Indre By: Det er min påstand at alle kender Købmagergade – og kender du ikke Købmagergade kender du ikke København. Ikke fordi Købmagergade er vigtigere end andre gader, men der er så meget historie i gaden. Her finder du Rundetaarn, Illum, Regensen, Postgården og verdens næstældste hatteforretning Petitgas.

Købmagergade blev udlagt som gågade i 1973. Hvor Strøget har fortrængt Frederiksberggade, Nygade og Østergade i daglige tale, har Købmagergade ikke fået et ekstra navn.

Læs: Købmagergade

Vind Ole Kollerøds erindringer

En morders bekendelser

Ole Kollerød blev dømt og henrettet for et mord på en papirkusk ved Mølleåen. I månederne før sin henrettelse sad han i Stokhuskælderen og skrev sine erindringer.

Det er historien om den lille mand, der ønskede sig et fornuftigt liv, men endte med at blive henrettet for mord, og en autentisk fortælling om et højt begavet menneske, hvis liv går til grunde i en af de uroligste perioder i dansk historie.

Kriminalforlaget har udsendt Ole Kollerøds bekendelser i en ny udgave hvor historien genfortælles af Niels Peter Juel Larsen.

Du kan vinde et eksemplar af “En morders bekendelser” ved at svare på følgende spørgsmål.

Hvor blev Ole Kollerød halshugget?

Øster Fælled Gråbrødre Torv Amager Fælled

Du sender dit svar til kbhbiblioteker@nyhedsmail.kk.dk.

Vinderne trækkes torsdag den 21. april. Vinderne får direkte besked via mail. Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.

Byvandring: Handel, hor og hurlumhej

Kom med Bag om København og Fruentimmerture på byvandringen “Handel, hor og hurlumhej” i København.

Lad dig rive med af Chr. d.4´s storslåede renæssancedrømme om at gøre København til international købstad. Men hør også hvordan han orkestrerede “Det store Bilager”, som siden er blevet kendt som Københavns største gruppeknald ever! Mød Fanden som var løs i Laksegade og Mayonnaisedamerne i Minefeltet eller skoggerle med de bramfrie Skovserkoner som var gjort af kællingestof og kontante afregninger.

Handel, hor og hurlumhej er en tur spækket med saftige og sprøde fortællinger, hvor du får det vilde sladder fra gården og de barske historier fra gaden.

Tirsdag d. 26 april 17:00 Mødested: Børsen (bygningen på Slotsholmen)

Reserver din plads via Billetto: Handel, hor og hurlumhej Der er et begrænset antal pladser

For 80 år siden

April 1942: Frit Danmark grundlægges

Organisationen “Frit Danmark” bliver grundlagt efter forhandlinger mellem kommunisten Aksel Larsen og den konservative Christmas Møller. I slutningen af april 1942 udsendes det første nummer af organisationens illegale blad – der også hedder “Frit Danmark”.

Første nummer indledtes med ordene: “To Aar er gaaet, siden Tyskland overfaldt Danmark. To lange Aar og det eneste som staar fast for os er, at vi er to Aar nærmere Frihedens Dag og Europa og Verden halvtredje Aar nærmere ved Friheden end den 1. September 1939. Ingen af os kan se ind i Fremtiden, og ingen kan se, hvornaar denne Menneskehedens Ulykke er ovre, men vi kan med absolut Bestemthed vide, at alene en Sejr for de allierede Magter, for Amerika, England, Rusland, Kina og de til denne Magtgruppe knyttede mindre Stater kan bringe Verden Fred og Ro til det genopbyggende Arbejde og kan skaffe Sandhed, Ret og Retfærdighed til Ære og Værdighed igen.”

Frit Danmark var et illegalt månedsblad. Bladet var blandt de toneangivende illegale publikationer der udkom under besættelsen.

Kate Fleron : journalist og frihedskæmper Illegal Presse: De frie Danske og Frit Danmark

Flere materialer om tidsskriftet Frit Danmark

Fra bibliotekets kælder

Rent og urent : hovedstadens piger og fruer 1880-1920

I 1986 udgav Gyldendal Tinne Vammens bog “Rent og urent : hovedstadens piger og fruer 1880-1920”.

Tinne Vammen (1942 – 2016) var pioner indenfor kvindehistoriske forskning, der blandt andet var med til at introducere kvindehistoriske emner og metoder på Historisk Institut ved Københavns Universitet.

“Som den første herhjemme underviste hun 1973 i kvindehistorie på et historisk institut. Typisk opfordrede hun også mandlige studerende til at deltage; målet har for TV altid været, at kvinders liv og virkelighed blev skrevet ind i historien.” (citat: “Tinne Vammen” i Dansk Kvindebiografisk Leksikon)

Om “Rent eller urent” skrev Tania Ørum i “At være ren eller gøre rent” i Information (16.1. 1987):”Set ud fra de borgerlige kvinders filantropiske bevægelser og ud fra husmoder- og tjenestepigeorganisationerne tegner der sig f.eks., et anderledes perspektiv på periodens politiske udvikling og forholdene mellem arbejdsgivere og fagbevægelse. Ikke blot trækkes det hjemlige husholdnings- og familiegrundlag – og dermed de kvindelige udsigtspunkter – ind i de mandlige historier om samfundsudviklingen. Også forskellene og modsætningerne mellem klasser og grupper af kvinder trækkes frem beg de vante og alt for forenklede glas- eller skyggebilleder af kvinden som kønsvæsen og universel kategori”.

Rent og urent : hovedstadens piger og fruer 1880-1920