På Nørrebro ligger den ikoniske Jagtvej med arkitektoniske spor fra en mindre kendt historie, der står i skarp kontrast til Ungdomshuset. De mange herskabsejendomme med koblede vinduer og døre vidner nemlig om adelige strømninger, der går helt tilbage til 1800-tallet. For at bevare vejens historie – og samtidig føre lejlighederne op til nutidens støj- og energistandarder – har Andelsboligforeningen Jagtvej netop gennemgået en omfattende renovering med nye koblede vinduer og specialfremstillede døre. 

Da Jagtvej officielt blev anlagt helt tilbage i 1750, var vejen kun forbeholdt kongen og hoffet, og i løbet af 1800-tallet blev der langs vejen opført adskillige herskabelige ejendomme til det finere borgerskab. Siden har den almene befolkning også fået adgang til den ikoniske vej, som de fleste nok forbinder med Ungdomshuset, og i dag er den et travlt og mangfoldigt sted, der rummer både kollegier for unge, plejehjem for ældre og andelsboligforeninger med beboere i alle aldre.

En af andelsboligforeningerne er A/B Jagtvej, der netop har gennemgået en omfattende renovering, hvor bygningens vinduer og døre er blevet udskiftet. Det er Frovin Vinduer & Døre, der har stået for at levere i alt 153 vinduer og døre til projektet. Vinduerne er de særlige koblede vinduer med et enkelt lag glas yderst og et forsatsvindue inderst, som ofte blev anvendt i mange herskabsejendomme i 1800- og 1900-tallet, og som nu skal bidrage til at bevare bygningens oprindelige udtryk: 

Det krævende ved en renovering som A/B Jagtvej er, at der qua bygningens alder skal tages højde for to væsentlige parametre. Først og fremmest skal vinduet passe ind i bygningens historie og dermed understøtte og matche den særlige, oprindelige æstetik. Derudover skal boligen også leve op til nutidens krav i forhold til eksempelvis isolering og støjreduktion, hvilket især har været essentielt ved dette projekt på grund af den tunge trafik på Jagtvej. Det har derfor været vigtigt at finde en løsning, der imødekommer begge krav og kombinerer det bedste fra to tidsperioder, forklarer Claus Haastrup, der er salgschef hos Frovin Vinduer & Døre, som igennem en lang årrække har specialiseret sig i at producere de såkaldte koblede vinduer, som er blevet valgt til opgaven.

Specialafdelingen har afgørende rolle

For at sikre en gennemgående stil har Frovin også leveret døre til renoveringsprojektet. Her er der både leveret to opgangsdøre i massivt egetræ og messing samt to døre, som fører ud til gården. For at passe perfekt til vinduerne og bygningen som helhed er terrassedørene til gården blevet fremstillet af Frovins specialafdeling. De har således fået ekstra smalle rammer med 71 millimeter i siderne og 94 millimeter i top og bund, og dén specialløsning viste sig at være afgørende for, at Frovin blev valgt til projektet:

Sædvanligvis har koblede døre en bredere profil på 110 millimeter i alle sider, men i dette tilfælde ønskede bygherren en slankere profil, som i højere grad matcher vinduerne og deres udtryk. Her var det i udbuddet helt afgørende for bygherren at finde en vinduesproducent, der kunne levere en samlet løsning – både med de koblede vinduer og de specialfremstillede døre, som passer til vinduernes smalle og elegante stil, så der bliver en flot rød tråd i bygningens færdige udtryk, fortæller Claus Haastrup og tilføjer:

Faktisk ser vi i stigende grad et behov for individuelle løsninger, og i flere tilfælde er det enkelte specialelementer, der i sidste ende afgør, om vi bliver valgt til opgaven. Hos Frovin har vi derfor også valgt at opprioritere de skræddersyede løsninger med en større specialafdeling, der har de ekstraordinære håndværksmæssige kompetencer, så vi på den måde er konkurrencedygtige på endnu flere typer opgaver, slutter Claus Haastrup.

Frovins specialafdeling kan producere eksklusive og håndlavede løsninger, der er skræddersyet til et givent projekt. Afdelingen består af i alt 12 håndværkere, der kan fremstille unikke vinduer, døre og porte til eksempelvis kirker, historiske bygninger og andre helt særlige ejendomme, som kræver et håndværk udover det sædvanlige.

Om renoveringsprojektet

Bygherre: A/B Jagtvej

Entreprenør: Mogens V. Zeltner a/s

Rådgiver: Byens Tegnestue ApS

Vindues- og dørleverandør: Frovin Vinduer & Døre

For mere information kontakt venligst:

Claus Haastrup, salgschef i Frovin, tlf. 26 25 41 41, e-mail: claus.assenholthaastrup@frovin.dk

Presseservice: Gitte Dons, Publicity, tlf. 28 30 29 86, e-mail: gitte@publicity.dk

 

Om Frovin Vinduer og Døre A/S
Frovin Vinduer og Døre blev grundlagt i 1975 og har siden 2006 været en del af det børsnoterede Inwido, Europas største vindueskoncern og et naturligt hjem for regionens stærkeste firmaer inden for komfort, indeklima og tryghed. I 2018 omsatte Inwido for 6,7 milliarder SEK og havde en operationel EBITA-margin på 9,9%. Inwido beskæftiger ca. 4500 medarbejdere og har virksomheder i Danmark, Estland, Finland, Irland, Litauen, Norge, Polen, Rumænien, Storbritannien, Sverige, Tyskland og Østrig.