9 timer 43 minutter. Så lang er dagen i dag. Den er tiltaget med 2 timer og 41 minutter siden vintersolhverv. Ikke bare er det blevet lysere, vi er også blevet fri for corona-restriktioner. Vi kan komme ud og nyde byen uden mundbind og corona-pas.

Brugbyen.nu kan du gå på opdagelse i kulturevents og arrangementer i København. Og i artiklerne nedenfor, kan du måske finde inspiration til en gåtur i byens gader.

Med venlig hilsen

Sune Hundebøll

Bibliotekar DB

Se din by fra tårnets top

Podcast: BogDate om bogen “Gasolin’ – gudernes vilje”, der både handler om dansk rockmusiks største band og om det Christianshavn som de kom fra. Interview med en af bogens forfattere Jacob Wendt Jensen.

“Christianshavn er et smørhul med kanaler og lidt alternativ livsform, som man bare ikke gider at rejse væk fra”, siger Jacob Wendt Jensen, der har skrevet bogen sammen med Gasolin-fan Niels Ole Baadsgaard.

Læs: Se din by fra tårnets top

Trafficking. Unge, blonde, velskabte damer med sangstemme søges

Podcast: Sangerinde med fordelagtigt ydre søges. Unge kvinder drømmer om en bedre tilværelse udenlands. Drømmer om at blive en stjerne på alverdens scener. Hvad de ikke ved, er at drømmen baseres på en løgn.

Du er i et fremmed land, hvor du ikke taler sproget. Du stresses, trues, sultes – og der falder måske også øretæver af. Og det ender med at du knækker.

De unge håbefulde kvinder er altså ofre for 1800-tallets udgave af trafficking, eller den hvide slavehandel, som det kaldtes dengang.

Læs: Trafficking. Unge, blonde, velskabte damer …

Sankt Gertruds Stræde

En gade i Indre By: Sankt Gertruds Stræde er en af de korte gader i Indre By, beliggende i Rosenborg Kvarter. Knap er den startet ved Kultorvet inden gaden igen slutter ved Rosenborggade.

Under branden i 1728 gik hele Sankt Gertruds Stræde op i flammer. Efter at Kultorvet var etableret og husene i Sankt Gertruds Stræde genopbygget, anlagde portner Jacobsen et brændevinsbrænderi i baghuset til Sankt Gertruds Stræde 4.

Læs: Sankt Gertruds Stræde

Mad og drikke i København

Bogliste: Der er masser af kogebøger på biblioteket. Nogle af dem har udgangspunkt i et spisested i København, eller er på en anden måde relateret til byen. Jeg har været en tur forbi bibliotekets boghylder og har fundet et udvalg af bøger der alle har en smag af København.

Læs: Mad og drikke i København

For 75 år siden

26. februar 1947: Husmodertoget

Selv om 2. Verdenskrig og den tyske besættelse var over, var der stadig varemangel i 1947. Og de vare der var, var dårlige og dyre.

Københavns Husmoderforening og repræsentanter for Husmoderforeningerne i Helsingør, Frederikssund og Lyngby-Taarbæk organiserede Kvindetoget til Christiansborg.

Flere tusinde kvinder (og enkelte mænd) deltog; Ribe Stifts Tidende skrev 4.000, Land & Folk skrev 12.000.

“Med vejende hattefjer fik Thit Jensen i spidsen for ti tusinde husmødre, der havde pakket sig godt ind i vinterfrakker, huer og tørklæder for at modstå februarkulden. De bar plakater med paroler som “Vi kræver sæbe og billigere undertøj”, mens talerne argumenterede for større kvinderepræsentation i forbrugernævn og -udvalg.” (citat: Lillys Danmarkshistorie af Pia Fris Laneth.)

En deputation med Fru Thit Jensen og Mary Atlung fik foretræde for Statsministeren med en resolution fra Kvindetoget. I resolutionen var der blandt andet krav om et forbrugerråd, effektiv brændselslevering, bedre priskontrol, flere boliger og en udbygget børneforsorg.

Lillys Danmarkshistorie

København i 1970’erne

Foredrag af redaktør Lene Floris

Mød københavnerne og deres by i de vilde og farverige 1970’ere.

Historieklubben i Brønshøj inviterer til foredrag med Lene Floris om 1970erne. Udgangspunktet er bogen “København i 1970’erne : københavnernes historie fortalt i billeder der fortæller om de store forskelle, der var på forskellige aldersgrupper, sociale og kulturelle grupper.

Foredraget finder sted på Brønshøj Bibliotek 8. marts. Billet købes via Billetto.

Historieklubben: København i 1970’erne

Fra bibliotekets kælder

København : et bysamfunds særpræg og udvikling gennem tiderne

“København : et bysamfunds særpræg og udvikling gennem tiderne” er en klassiker blandt de mange værker om København. Bogen er skrevet af arkitekt, byplanlægger og forfatter Steen Eiler Rasmussen (1898-1990). Førsteudgaven udkom på Gyldendal i 1969.

I artiklen “Alli’vel så ælsker vi by’e” i Politiken (31.3. 1969) skrev Klaus Rifbjerg: “Under læsningen ser man flere gange op og siger: Jamen, det er jo ren og skær underholdning, det her, og kommer så med ærefrygt til at tænke på hvor lærd bogen er, hvilket enormt faktisk materiale, den omspænder, og man bekræftes i to opfattelser: at saglighed i sig selv er underholdende, og at der skal særligt stilistiske vægtløfter-egenskaber til for at servere både saglighed og engagerede synspunkter uden at stønne og fortrække ansigtet.”

I “Københavns anatomi” i Information (24.3. 1969) skrev Øystein Hjort: “Samtidig med at de store historiske linjer trækkes op til det aktuelle brændpunkt giver bogen interessante redegørelser for enkelte sager, der på deres side belyser det store tema i bogen. Væsentlige er f.eks. redegørelsen for havneparken, hvor diskussionen om det betimelige i udbygningen af Sydhavnen havde en central plads, eller for udviklingen af Adelgade-Borgergade-saneringen med Dr. Tværgade-byggeriet som væsentlig del.”

København : et bysamfunds særpræg og udvikling gennem tiderne

Tidskapsler – København i 1990’erne

Udstillingen på Københavns Museum

500 tidskapsler fra 1990’erne giver sammen med fotos, film og mode et kalejdoskopisk billede af årtiet med buffalosko, og Barbie Girl.

Med tidskapslerne kommer du virkelig tæt på 90’ernes mennesker. En pige i 8. klasse i Ishøj har fx lagt et kondom og et bind i sin kapsel sammen med sine dagbogsnotater.

– “Efter skole var jeg på McDonalds og da jeg kom hjem, så jeg Transit med Timm og Gordon på video. Jeg hørte også min nye mix-CD, den er smadder go’. Efter aftensmad kom Bo over til mig. BO ER BARE OVER – OVER DEJLIG!… Vi fulgtes til Mias fest, der var skidesjov, jeg røg min sidste smøg og drak øl og små grå, men fik ikke brug for mit kondom. Nu er jeg helt sikker på, at jeg kommer sammen med Bo. MANGE KYS…”.

Udstillingen kan ses på Københavns Museum frem til 31. oktober 2022.

Københavns Museum: Tidskapsler – København i 1990’erne

Vil du også besøge 1990erne i sofaen, er Ditte Gieses bog “90’erbogen : fortællinger fra det sjove årti” et godt sted at starte. Eller du kan dykke ned i de skønlitterære værker på Forfatterwebs tema “1990’erne“.

Københavns forandring på film

Film på Kbhbilleder.dk

På Kbhbilleder.dk kan du se uklippede råfilm optaget i områder og bebyggelser der siden er forandret.

Det er Film fra Stadsingeniørens Direktorat som er optaget i perioden 1950-1980. “Optagelserne spænder bredt og viser bl.a. livet på barbersaloner, værksteder og brevduebanen, aftenoptagelser fra Vesterbro, køreture på Nørrebrogade og parkdans i Enghaveparken. Kødbyen fuld af levende kvæg, havnen rig på pakhuse, men fattig på liv, samt både gademylder og mere rolige hjørner af byen som Amager Fælled, haveforeninger, lossepladser og baggårde. Optaget af Byplanafdelingen under Stadsingeniørens Direktorat”, hedder det på Kbhbilleder.dk.

Kbhbilleder.dk: Film fra Stadsingeniørens Direktorat