Farvede kontaktlinser kan være prikken over i’et, der fuldender katte- eller vampyrudklædningen til fastelavnsfesten. Men risikoen for at få øjenskader og infektioner er stor ved ukorrekt brug. Derfor advarer Louis Nielsen nu mod brugen af linserne op til fastelavn.

Fastelavn er lige om hjørnet. Igen i år bugner kostumebutikkerne med sjove udklædninger, parykker, hugtænder og farvede kontaktlinser. De farvede linser med forskellige figurer og mønstre er igen i år et udklædningshit og sælges af flere og flere butikker. Men risikoen for øjenskader og infektioner kan være stor, når man køber udklædnings-linser

– Farvede linser er populære som en del af udklædningen, men kan være af så dårlig kvalitet at de kan give ridser på øjet. Vælger man alligevel at bruge kontaktlinser til fastelavn, er det vigtigt at følge en række forholdsregler for god hygiejne, hvis man vil sikre sig mod varige øjenskader, fortæller Gitte Brink Kristensen, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen.

Manglende viden på området

For mange er udklædningsfesterne lig med debut i brugen af kontaktlinser. Derfor er kendskabsgrafen til do’s and don’ts i forhold til brug af linser ofte lig med nul. Gitte Brink Kristensen er kritisk overfor, at flere af udsalgsstederne ikke informerer om, at man bør konsulteres af en optiker, før man tager kontaktlinserne i brug.

– Hvis børn og unge køber og bruger kontaktlinserne, uden først at have rådført sig med en optiker, bør alarmklokkerne ringe. Vi ved, at mange af de voksne, der bruger kontaktlinser hver dag, kan have svært ved den korrekte hygiejne, så det giver sig selv, at børn og unge, der ifører sig kontaktlinser for første gang, ikke er klædt på med nok viden om brugen, fortæller Gitte Brink Kristensen.

Dårlig hygiejne kan føre til permanente øjenskader

Gitte understreger, det er vigtigt med en god hygiejne og den rigtige teknik for at undgå sår, infektioner eller øvrige skader på øjet. Der er nemlig stor risiko for, at sårene bliver inficerede, hvis ikke hygiejnen er på plads, som – i værste fald – kan give permanent ardannelse på hornhinden. Derfor anbefaler hun at købe farvede kontaktlinser hos optikeren, hvor man får professionel rådgivning.

– Kosmetiske kontaktlinser er ofte lavet efter one size fits all-princippet. Derfor er linserne ikke tilpasset krumningen i øjet, som øger risikoen for at få en infektion i øjet. Nye kontaktlinsebrugere hos optikeren får altid en linseinstruktion, hvor de lærer at håndtere deres kontaktlinser korrekt, men det sker selvsagt ikke, når man bestiller kontaktlinserne online og får dem leveret direkte til døren inden fastelavnsfesten, understreger Gitte.

Fem hygiejneråd til debutanterne

Louis Nielsen giver dig her fem gode råd til at håndtere kontaktlinser og sikre en god øjenhygiejne. Hvad enten du ifører dig dem for første gang som en del af fastelavn-udklædningen eller bruger kontaktlinser til daglig.

Kontakt din optiker for korrekt brug, hvis du har købt kontaktlinser i en kostumebutik eller online, som ikke indeholder en brugsanvisning
Skyl aldrig dine kontaktlinser i postevand, men brug i stedet kontaktlinsevæske
Vask altid hænder med sæbe, inden du påfører og fjerner kontaktlinserne
Sov aldrig med dine kontaktlinser, medmindre du bruger døgnlinser
Del aldrig dine kontaktlinser med andre.