I løbet af 2022 åbnede 26.704 virksomheder for første gang i Danmark. Det er et fald på 17 procent sammenlignet med 2021, men også noget lavere end 2020, der var kendetegnet ved en hård nedlukning i begyndelsen af året og en kraftig forbrugsfest drevet af blandt andet onlinehandel. I 2020 blev der stiftet 29.145 nye virksomheder i Danmark.

– 2022 blev et år, hvor erhvervslivet i begyndelsen kørte med fornuftig fart, men ret hurtigt smed inflation og deraf højere renter samt lav forbrugertillid grus i erhvervsmaskineriet. Derfor må vi samlet set konkludere, at 2022 for iværksætteriet var noget på det jævne, siger Bo Rasmussen, der er direktør hos analyse- og datavirksomheden Experian.

Han fortsætter:

– Selvom iværksætteriet har oplevet en markant nedgang fra 2021, er det dog værd at påpege, at der i en historisk sammenhæng stadig har været en del nyetableringer – især hvis du renser tallene for 2014 til 2019 for de mange IVS-virksomheder, der reelt ofte var inaktive virksomheder eller virksomheder med lav omsætning. Vi må dog nok forvente, at vi her i de første måneder af 2023 ser ind i et hårdt iværksættermiljø, hvor forbrugerne er presset, mens virksomhedernes investeringslyst og produktion tager et dyk.

Fremtidens vindere
Selvom Experian-direktøren kigger med en vis bekymring på økonomien lige nu, kommer han dog også med opløftende meldinger for iværksætteriet:

– De fleste indikatorer – eksklusive jobmarkedet – viser lige nu, at vi som minimum styrer mod en afmatning og muligvis en mærkbar recession i Danmark og resten af Europa. Det er dog ikke utænkeligt, at vi begynder at se positive indikatorer, når vi kommer nogle kvartaler længere frem. Og der kan erhvervslivet begynde at positionere sig til fornyet fremgang. På plussiden tæller, at der blandt danskere, og generelt i den vestlige verden, er mange købestærke forbrugere, der forventeligt finder pungen frem igen, forklarer Bo Rasmussen.

De seneste måneder er for eksempel energimarkedet ifølge Experian-direktøren faldet i takt med forventningen om vigende efterspørgsel. Samtidig er der tegn på, at inflationen er toppet, og derfor rykker rentenedsættelser måske tættere på, og det vil være gunstigt for et kommende opsving.

Bo Rasmussen pointerer i øvrigt, at det historisk er i krisetider, at innovationen er høj, og tilpasningen til en ny virkelighed sker hurtigt. Derfor forventer Bo Rasmussen, at det er i løbet af de næste måneder og kvartaler, at flere af fremtidens vindere bliver grundlagt.

– Danmark skal leve af iværksættere og deres gode løsninger på fremtidens problemer og udfordringer. Derfor er det vigtigt, at vi holder iværksættergryden i kog i en nedgangsperiode. Det kan både forbrugere og politikere tænke over og reagere på, så vi samlet kommer bedst muligt ud på den anden side. Efter finanskrisen gik der desværre lang tid, hvor iværksætteriet var på et lavt niveau, pointerer Bo Rasmussen.

Data giver indsigt
Hos Experian oplever Bo Rasmussen, at virksomheder lige nu har et særligt fokus på at gøre forretningen robust ved hjælp af for eksempel data og kundeindsigter. Ifølge direktøren har virksomheder i dag bedre mulighed for at kende markedet og deres kunder rigtig godt – særligt via data. Og det giver de dygtigste et forspring, fordi der trods alt stadig er efterspørgsel derude.

Ud over et godt kendskab til kundernes købspræferencer er det ifølge Bo Rasmusen også særlig vigtigt lige nu, at du kender dine kunders kreditstatus. Der vil forventeligt komme flere restancer i de kommende måneder, og derfor er ansvarlig långivning fortsat en vigtig prioritet.

Tallene i nyetableringsopgørelsen dækker over alle virksomheder, der får et CVR-nummer og er regnskabspligtige. De vil typisk være af formen A/S, ApS, P/S, I/S og AMBA.

Klik ind i nedenstående PDF, hvor der findes tal for, hvor mange nyetableringer der har været i din kommune i fjerde kvartal af 2022:

Kommuneopdeling_-_andel_af_nyetableringer_Q4_2022

På plussiden tæller, at der blandt danskere, og generelt i den vestlige verden, er mange købestærke forbrugere, der forventeligt finder pungen frem igen. Foto: ABW