Mange arbejder for tiden derhjemme, og selvom der er mange goder – fx minimal transporttid fra sengen til skrivebordet og frihed til at møde ind i joggingbukser – kan det også give en del udfordringer. Særligt uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og dårligt indeklima kan være problematisk, og Timberman, der blandt andet har specialiseret sig i gulve og indeklima, giver dig derfor her fire gode råd til at optimere indeklimaet på hjemmekontoret. Det oplyser Timberman A/S i en pressemeddelelse. 

Pressefoto: Timberman A/S

Hverdagen på kontoret med hæve/sænke-bordet, den ergonomiske kontorstol og store computerskærm er for mange skiftet ud med en laptop på spisebordet derhjemme. Det giver udfordringer i forhold til at skabe gode og varierende arbejdsstillinger, og mange sidder derfor dagligt med fysiske smerter som eksempelvis spændinger. Men et fysisk ubehag på hjemmekontoret kan også stamme fra et dårligt indeklima, som i høj grad kan give hovedpine i mere end én forstand:

– Vi hører ofte fra fysioterapeuter og andre eksperter, at vores bevægelsesmønstre og arbejdsmøbler derhjemme kan være med til at give hovedpine, men indeklimaet er faktisk i lige så høj grad noget, som påvirker både vores fysiske og mentale helbred. Den gode nyhed er dog, at man kan gøre meget for at forbedre indeklimaet på arbejdspladsen hjemme hos en selv, forklarer teknisk chef hos Timberman, Ole Quist, som i mange år har beskæftiget sig med, hvordan gulvene kan spille sammen med andre vigtige faktorer for at skabe det bedste indeklima. Han giver her fire gode råd til at optimere klimaet i boligen.

1. Skab en god akustik i rummet

Med utallige digitale møder på Teams eller Zoom og telefonopkald i løbet af dagen er god akustik alfa og omega, når man sidder foran skærmen derhjemme. Det er i forvejen ikke nemt at kommunikere digitalt, og derfor skal akustikken bare fungere.

– Noget der virkelig kan gøre en tung i hovedet sidst på dagen er støj, der runger i lokalet. Det er derfor vigtigt at skabe en god akustik, og her er det godt at være særligt opmærksom på de store overflader i rummet som gulve, vægge og lofter. Et naturmateriale som fx kork er helt eminent til at dæmpe lyden, og det kan derfor være en fordel at lægge et korkgulv i store rum med høj aktivitet, siger han og tilføjer:

– Derudover er det en god idé at indrette rummet, så det ikke er helt tomt. Gå gerne efter store og bløde materialer som eksempelvis sofaer, bogreoler, tunge gardiner og malerier.

2. Vær opmærksom på luftkvaliteten

Vil man undgå, at hovedpinen kommer snigende, er luftkvalitet også et væsentligt parameter at være opmærksom på – også i forhold til andet end udluftning:

– Vi ved allesammen godt, at man skal sørge for at lufte ud for at få frisk luft, men luftkvaliteten bliver faktisk også påvirket af andre ting i rummet. Møbler, gulve og maling kan fx indeholde problematiske kemikalier og stoffer, der kan afgive sundhedsskadelige dampe. Det er derfor vigtigt at gå efter kvalitetsgulve og andre materialer, som er fri for phthalater og andre skadelige komponenter og partikler.

3. Gør det nemt at holde orden og gøre rent

Renhed og ro er nøgleord til et sundt hjemmekontor, og det er derfor en god idé med jævnlig oprydning og rengøring. På den måde forbedres luftkvaliteten også samtidig:

– I forlængelse af en ren luftkvalitet er det selvfølgelig essentielt at fjerne rodet på skrivebordet og svinge støvsuger og klud. Det kan dog indimellem være svært at få gjort, så her må man gerne gøre det lidt nemt for sig selv ved at have så få kuglepenne og notesblokke på skrivebordet som muligt og vælge rengøringsvenlige materialer som fx et trægulv med rengøringsvenlige overflader, hvor vi eksempelvis har Easy to Clean-overfladen.

4. Vælg en lys og behagelig plads

Der er mange muligheder, når man skal vælge en arbejdsplads derhjemme – men hvor er det egentlig bedst at sidde? Og hvad skal man være opmærksom på, når man udvælger en plads?

– Generelt er det bedst at vælge et sted, hvor der er lys og masser af luft omkring en, og hvor man helst skal kunne kigge ud ad vinduet. Det er med til at give rum- og tidsfornemmelse, hvilket særligt er vigtigt, når det er vinter, og man arbejder hjemme. En mørk krog i køkkenet, et kælderrum eller i gangen under trappen er altså ikke umiddelbart oplagte steder at slå sig ned. Har man et særskilt kontor med udsyn fra skrivebordet, vil det være helt ideelt.