Kommunen har gang i en lang række initiativer, der skal sikre tryg julehandel, sammen med politiet, lokaludvalg og handelsforeninger. Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.
Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Julen nærmer sig med hastige skridt, og det samme gør den store julehandel, der hvert år fylder de københavnske gader og butikker med folk på jagt efter gaver. Julehandlen er et af årets helt store højdepunkter for byens mange butikker, og derfor har Københavns Kommune for tiden stor fokus på indsatser, der skal sikre en god og tryg shoppetur her midt under coronapandemien.

I den lange række af tiltag er blandt andet 1,6 kilometer grøn stribe i midten af Strøget og plakater med juledesign, der skal hjælpe folk med at holde til højre og huske at holde afstand til hinanden. Hertil kommer et samarbejde med politiet om øget tilsyn med butikkernes vareudstillinger, skilte osv., for at sikre plads til den gode coronaadfærd på gaden.

– Selvom coronasituation nok gør, at flere end tidligere køber julegaver på nettet, så forventer vi, at der kommer rigtig mange mennesker i de københavnske gader og storcentre. Derfor skal vi selvfølgelig sikre den trygge julehandel, så det bliver en god oplevelse for alle, siger Jakob Hjuler Tamsmark, chef for Teknik- og Miljøforvaltningens coronateam.

De mange coronavenlige tiltag etableres i første omgang i Indre By, men Teknik- og Miljøforvaltningen har fokus på julehandlen i hele København. Derfor er der etableret tætte samarbejder med både Københavns Politi, KCC, der repræsenterer mange butikker i Indre By, bydelenes lokaludvalg og de lokale erhvervs- og handelsstandsforeninger.

–  De fleste borgere vil gerne overholde både covid-reglerne og sundhedsmyndighedernes retningslinjer, men det kan være svært, når der er mange mennesker på gaden, og fokus er på at shoppe og julehygge. Københavns Kommunes adfærdsregulerende initiativer er en rigtig god hjælp til borgerne, så de bedre kan sikre sig mod smittespredning, siger politidirektør Anne Tørnes. Hun supplerer:

– Vi er stadig i en alvorlig situation, og derfor er det vigtigt, at vi alle tager et ansvar og sørger for at holde afstand – og at vi desuden overvejer, om juleindkøbene kan foretages på andre tidspunkter, end vi plejer.

For at sikre løbende påmindelse om at holde god afstand og at holde til højre, de steder, det er indikeret, har Københavns Kommune hyret en række adfærdsguider gennem et eksternt firma. Københavnerne vil især kunne opleve kommunens coronatilag på byens store handelsgader og på pladser ved storcentre.

– Erfaringen er, at det har en stor positiv effekt at møde borgerne i øjenhøjde ude på gaderne. Derfor vil kommunen være til stede over hele byen, og man kan altid henvende sig til adfærdsguiderne, hvis man oplever noget, som kan virke utrygt. Kun sammen kan vi sikre god jul og god afstand, siger Jakob Hjuler Tamsmark.