Sundhedsstyrelsen udgav i går gode råd til, hvordan man kan være sammen med andre og samtidig forebygge smittespredning med COVID-19. Det oplyser de i en pressemeddelelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Vi er i en situation med udbredt smitte i samfundet, og derfor er der en øget risiko for smitte med ny coronavirus. Derfor anbefaler vi at begrænse den sociale omgang med andre, både når det gælder, hvor mange vi samles, hvor længe vi er sammen, og hvor mange forskellige personer vi mødes med. Vi skal være særligt opmærksomme på det, fordi vi også er på vej ind i efteråret og vinteren, og derfor er mere indenfor.

Samtidig er det vigtigt, at vi kan holde fast i en hverdag, hvor vi kan gå i skole, gå på arbejde, gå til fritidsaktiviteter, se nære venner mm. Det gør vi ved at tænke over, hvor mange vi ses med, og måden vi ses med hinanden på, så vi kan forebygge smittespredning.

”Vi angiver ikke et bestemt antal for, hvor mange man kan ses med, fordi vi har forskellige livsomstændigheder. Men vi skal allesammen tænke over, hvad der er vigtigt og har stor betydning for vores livskvalitet, og hvad vi kan overveje at aflyse, udskyde eller ændre. På den måde bidrager vi alle til at forebygge smitte,” siger Helene Probst, konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Generelt skal man tænke over at være sammen med få personer ad gangen, helst i kortere perioder og samtidig leve op til anbefalingerne om hygiejne og afstand. Pjecen giver gode råd til, hvordan man kan være sammen på måder, der giver mindre risiko for smitte, fx kan man overveje at tage kaffen med udenfor, eller gå en tur i stedet for at mødes indenfor. Man kan også holde kontakten med familie og venner via telefon eller virtuelle medier.

Hvis man bliver smittet med COVID-19, er det vigtigt at være åben om det for at forebygge yderligere smitte: ”Det er vigtigt at understrege, at selvom vi alle gør en indsats for at forebygge smitte, så vil der være mennesker, som bliver smittet. Det er der ingen, som skal føle skyld eller være flove over. Alle kan blive smittet, og det, at være åben omkring at være smittet, er også at vise samfundssind, fordi man derigennem hjælper til at stoppe eventuelle smittekæder,” tilføjer Helene Probst.

Bekymringer kan slide på den mentale sundhed
Ud over de praktiske råd om, hvordan man er sammen med andre, kommer pjecen også med råd om, hvad man kan gøre for at passe på sig selv og sin trivsel under epidemien.

”For mange kan de store ændringer i hverdagen give et stort tomrum, og usikkerheden om hvor længe epidemien fortsætter, kan også påvirke både ens humør og mentale sundhed. Bekymringer for at blive smittet kan tære, og det er vigtigt, at vi er opmærksomme på, hvordan vi hver især reagerer på den ændrede hverdag,” fortæller Helene Probst.

Pjecen kan læses her.