Friluftsrådet skriver dette om fine badestrande:

Halvkoldt sommervejr skal ikke holde os fra at snuppe en dukkert på en af de reneste strande i Danmark. Når det Blå Flag og Badepunkt vajer over kysten er det tegn på, at badegæster her finder rent badevand. De allerreneste strande findes særligt i én del af landet.

Gode badestrande, foto: Friluftsrådet

De danske Blå Flag strande er kendt for deres høje kvalitet og gode faciliteter. Badepunkt er ved at sprede sig i Danmark og markerer mindre badesteder med god badevandskvalitet. På begge mærkningsordninger bliver der hver sommer foretaget kvalitetstjek af badevandet – og udarbejdet en liste over de allerbedste badesteder.

Danmark er generelt set kendt for en høj kvalitet af badevand, og lige nu har Danmark 174 Blå Flag strande, hvilket er et rigtig højt antal sammenlignet med vores nabolande. Dertil kommer 18 Blå Flag havne og 12 større Blå Flag centre. Den nye, nordiske mærkningsordning Badepunkt findes i år på 39 badesteder. Det er Friluftsrådet, der i Danmark står for at certificere og kontrollere både strande med Blå Flag og Badepunkt. Det er også Friluftsrådet, der hvert år rangerer de 25 bedste badesteder målt på badevandskvaliteten.

Garant for høj kvalitet
“Blå Flag sikrer, at badegæsterne får rent badevand, høj sikkerhed og gode natur-og miljøformidlingsaktiviteter, som giver danskerne mulighed for at bade på nogle af de bedste strande i Europa. Badepunkt er et godt supplement til Blå Flag. Her er ikke så mange faciliteter og mange flere små badesteder kan være med. Samtidig er både vandkvalitet og badesikkerhed helt i top,” siger Niels-Christian Levin Hansen, der er formand for Friluftsrådet.

På de 174 Blå Flag strande og 39 Badepunkter bliver der igennem hele badesæsonen løbende taget badevandsprøver. Badevandsprøverne bliver analyseret for e. coli og enterokokker, og listen er lavet ud fra hvilke strande, der samlet set scorer lavest på begge parametre.

Generelt set har badevandet en rigtig høj kvalitet i Danmark, og det gør Friluftsrådets formand, rigtig glad:

“Det er hvert år skønt at se, at badevandskvaliteten i vores lille land er i top. Det er et klart resultat af Blå Flag. Med de Blå Flag er kommunerne tvunget til at måle badevandskvaliteten. Nu har vi sikret, at mange mindre badesteder også kan bryste sig af høj badevandskvalitet med Badepunkt, og det er dejligt at se, at danskerne får bedre muligheder for at besøge gode kvalitetsstrande med de blå flag og Badepunkt.”

De bedste findes mod syd
Som det kan ses af top 25-listen fra 2020, ligger 23 ud af de bedste badestrande målt på vandkvaliteten i Region Syddanmark – i Syd- og Sønderjylland, på Fyn og i Det Sydfynske Øhav.

Heraf ligger 11 af de bedste badesteder på Fyn – 15 hvis man tæller Langeland og Ærø med til det fynske. Otte af de bedste strande i Sydjylland, mens to ligger i det vestjyske og én enkelt i det østjyske.

Samtidig er Davinde Sø ved Odense det første Badepunkt, der har sneget sig ind på den attraktive liste.

Læs mere og find dit badested på www.blaaflag.dk og www.badepunkt.dk

2020: Blå Flag og Badepunkt top 25
Disse 26 strande (flere delte placeringer) klarer sig bedst på vandkvaliteten:

1. Sandskær Strand, Aabenraa Kommune

2. Storebæltsbadet, Nyborg Kommune

2. Uge Lystfiskeri og Camping (privat strand med offentlig adgang), Aabenraa Kommune

4.Fyns Badestrand, Nyborg Kommune

5. Assens Næs strand, Assens Kommune

5. Skærbæk Strandpark, Fredericia Kommune

7. Skarrev Strand, Aabenraa Kommune

8. Hesselbjerg Strand, Langeland Kommune

9. Slotshagen, Svendborg Kommune

10. Christiansminde, Svendborg Kommune

11. Smørmosen, Svendborg Kommune

11. Strib Nordstrand, Middelfart Kommune

13. Søby Strand, Ærø Kommune

14. Løjt Feriecenter strand (privat strand med offentlig adgang), Aabenraa Kommune

15. Nørre Lyngvig Strand, Ringkøbing-Skjern Kommune

16. Hasmark, Nordfyns Kommune

17. Bogense Søbad, Nordfyns Kommune

17. Davinde Sø, Odense Kommune

19. Ajstrup Strand, Aarhus Kommune

20. Strandhotellerne, Nyborg Kommune

21. Eriks Hale, Ærø Kommune

22. Købingsmark Strand, Sønderborg Kommune

23. Løverodde Strand, Kolding Kommune

24. Vedersø Klit Strand, Ringkøbing-Skjern Kommune

25. Ristinge Strand, Langeland Kommune

25. Østerstrand, Fredericia