Friluftsrådet skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om oplevelsesruter:

Et nyt samarbejde mellem orienteringsløbere og kajakroere har skabt en stribe nye oplevelsesruter som en del af Sommer i Vores Natur. Ruterne er familievenlige og fyldt med både oplevelser og formidling af naturen. De nye ruter findes både i landskabet – og som noget nyt også til søs.

Esrum Sø om morgenen, foto: Friluftsrådet

Den danske natur kan noget helt særligt, når man ser den fra søsiden. Når man sidder i en kano eller kajak og kan komme helt ind til kysten, men ser den fra et nyt perspektiv. Dansk Orienterings-Forbund og Dansk Kano og Kajak Forbund er denne sommer gået sammen og har oprettet 13 nye orienteringsruter med naturformidling til lands og indtil videre fem nye ruter på vandet.

Ruterne er en del af projektet Sommer i Vores Natur og er med støtte fra Friluftsrådet blevet udviklet i et stort samarbejde med diverse kajakklubber, orienteringsklubber, naturvejledere og naturcentre rundt omkring i de 16 naturperler fordelt over hele landet.

 “Det er overskuelige, spændende stier og ruter, der gør det nemmere at komme ud på tur for at opleve naturen. Derudover har ruterne indbygget naturformidling, hvor du finder interessant viden om de nærliggende dyr og planter, hver gang du kommer til en af vores poster,” fortæller Jakob Lind Tolborg, der er klubudviklingskonsulent i Dansk Orienterings-Forbund.
 Digitale ruter til nye oplevelser

“Der er tale om nemme orienteringsruter til gående og kajakroere, lettilgængelige for dem, som er nye i skoven, eller som lige har fået deres kajakbevis og til en tur med børnene. Orienteringsruterne er ikke udtænkt som noget, man skal skynde sig igennem for at nå alle posterne, men som en naturoplevelse, der åbner vores øjne over for den smukke natur i Danmark,” siger udviklingskonsulent Irene Lauridsen fra Dansk Kano og Kajak Forbund.

Posterne er digitale, og for at kunne nyde ruten skal du downloade app’en TravelTales til din mobil, som vil så give dig besked, når du nærmer dig posterne langs ruterne. TravelTales findes til Iphone og Android.

De foreløbigt fem orienteringsruter til søs i naturperlerne findes i Søhøjlandet, Naturpark Lillebælt, Nationalpark Mols Bjerge, Nationalparken Skjoldungernes Land og Naturpark Maribosøerne.

Du kan finde et samlet kort over kajakruterne på vandet her, ligesom du kan finde kortene over de nye Sommer i Vores Natur-skovruter og de mange, mange andre Find vej i Danmark-orienteringsruter på Dansk Orienterings-Forbunds Facebook-side.