Maskinmester Kurt Hansen fra Københavns Erhvervsakademi (KEA) er årets vinder af Den Gyldne Termostat. Prisen er indstiftet af forsyningsselskabet HOFOR og gives til en person, der har sat markant ind på energibesparelser og gjort en ekstraordinær indsats i arbejdet med intelligent energistyring.

Kurt Hansen indstillet til den gyldne termostat

I år blev prisfesten ikke som de forrige år med masser af inviterede fag- og branchefolk, energirådgivere og tidligere nominerede i en fyldt sal. Myndighedernes opfordring til, at vi alle skal hjælpe med at begrænse risikoen for smitte af coronavirus, førte til, at prisfesten i år blev aflyst.

Inden Danmark lukkede ned, rykkede et lille hold af HOFOR-folk ud til Kurt og overraskede ham på KEA onsdag formiddag med trofæ, blomster og vinderdiplomet med den ærefulde titel som årets energihelt 2020. For den velfortjente pris skulle Kurt have overrakt.

“Jeg er rigtig glad for den her anerkendelse, og stolt over, at prisen landede på mit bord. Det er herligt at se, at det, vi har knoklet for, bliver værdsat. Jeg har ikke kunnet gøre det her alene. Hele teamet af driftsfolk har også spillet en afgørende rolle, ligesom flere af eleverne på skolen også har deres aktie i den her pris”, lød det fra en glad maskinmester på KEA, Kurt Hansen.

En vinder med udsyn
I begrundelsen for valget af Kurt Hansen som årets vinder af Den Gyldne Termostat lød det blandt andet fra dommerkomiteen:

“Kurt Hansen har sikret store årlige besparelser på varmeforbruget, ligesom han har sikret markante forbedringer på selve afkølingen. Alle skolens installationer er blevet finkæmmet for fejl og mangler, der er blevet renset, trimmet og justeret, så alt kører optimalt efter skolens specifikke behov og mønster. Du er visionær og tænker i forbedringer og nye tiltag hver dag”.

Driftig mand på KEA
Kurt har i samspil med HOFORs energirådgiver gennemgået samtlige af skolens forsyningssystemer, hvor bl.a. ventilerne på radiatorerne er blevet udskiftet med markante besparelser til følge. Kurt drømmer større endnu, hvor det at klimaskærme endnu bedre står på ønskelisten fx med indførelse af et top-tunet ventilationssystem, som kan måle luft eller mangel på samme i et lokale.

“Den iver og lyst til at skabe forandring kendertegner en sand ildsjæl, og derfor vinder Kurt Hansen for både de bedrifter, der er opnået, men også for den virkelyst til at tænke i nye baner”, fortæller Koncernkundechef hos HOFOR Gorm Elikofer – og fortsætter:

“Jeg er uhyre glad for, at alle ForsynOmeter-kunderne i 2019 har sparet 35.000 MWh sammenlignet med forbruget i 2018, og det oven i købet korrigeret for udviklingen i udetemperaturen. Det svarer til ca. 1.800 parcelhuses varmeforbrug på et helt år eller mængden af energi, som otte af de store københavnske vindmøller på Middelgrunden kan producere på et år”, lyder det fra Koncernkundechef Gorm Elikofer.

Gylden prisfest
HOFOR har siden 2015 afholdt Den Gyldne Termostat. I år var så første gang, at prisoverrækkelsen måtte rykke direkte ud til vinderen, hvor vinderen fik overrakt Den Gyldne Termostat. Prisen er indstiftet af HOFOR, og vinderen findes i samarbejde med Københavns Kommune og Bygningsstyrelsen. Selve prisen er sponsoreret af Danfoss. Prisen gives til en person, der har sparet en masse energi og gjort en stor indsats for at udvikle og udbrede intelligent energistyring.

De to øvrige nominerede til Den Gyldne Termostat fik også onsdag formiddag (11. marts 2020) personligt overbragt diplom og blomster og et kæmpe tillykke for deres flotte nominering til årets energihelt 2020.

De to andre nominerede til årets pris var:
Jan Petersen, elektriker DSB Vedligehold, Strandvænget 22, Kbh. Ø
Nomineret for sin ihærdige indsats for at sikre, at alle systemerne kører optimalt og for en møjsommelig gennemgang af samtlige energiposter hos DSB Vedligehold. En arbejdsindsats, der har nedsat det samlede energiforbrug markant for DSBs anlæg på Østerbro, så ressourcerne udnyttes i endnu bedre grad end tidligere.

Mads Thøger Veddinge, varmester i AABs afd. 34, Emdrupvej 43, Kbh. Ø
Nomineret for sit store arbejde for at holde en sikker balance mellem foreningens energiforbrug og komfort, hvor der stadig tages hensyn til den enkelte beboers behov. Mads Thøger navigerer sikkert med et nyt system i en ældre forening, hvor energioptimeringen har gjort en forskel på flere parametre.