Selv om det ikke er helt er på Nørrebro det sker, så er det smukt og alle bør opleve det fantastiske syn, når Kirsebæralléen på Bispebjerg Kirkegård springer ud i den kommende uge. 

Hvert år, når kirsebæralléen på Bispebjerg Kirkegård springer ud til en eventyrlig lyserød blomstertunnel, tiltrækkes mange tusinde københavnere og turister til kirkegården for at opleve synet – og ikke mindst for at fotografere blomsterne og tage selfies. Især de seneste tre år har kirsebærtræerne været et enormt tilløbsstykke med omkring 150.000 besøgende i blomstringsperioden. Det er da også forventningen i år, hvorfor Teknik- og Miljøforvaltningen har forberedt sig grundigt på det store rykind.

‘Vi sætter ind med ekstra bænke, toiletter og affaldskurve, og nogle af kirkegårdens medarbejdere vil fungere som guider i området ved kirsebæralléen. Desuden sætter vi skilte op og sørger for, at der bliver spærret af ved kapellet, som ligger ret tæt på alléen,’ fortæller enhedschef Christina Dam-Andersen fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Der bliver dels sat skilte op, som viser vej til kirsebæralléen, men der kommer også skilte, som opfordrer kirsebærgæsterne til at vise hensyn og huske på, at der dagligt foregår begravelseshandlinger på kirkegården, og at de befinder sig midt iblandt pårørende, der kan være i dyb sorg.

‘De seneste par år har vi desværre haft en del episoder, hvor folk har været så begejstrede over kirsebærtræerne, at de fuldstændig har glemt, hvordan man normalt opfører sig på en kirkegård. Det er fx ikke i orden at slå sig ned med tæpper og picnickurv oven på andre menneskers gravsteder, og det er heller ikke i orden at stille sig op som tilskuere til en urnenedsættelse. Vores medarbejdere er til stede og minder folk om at tage hensyn, men jeg vil også gerne opfordre folk til selv at tænke over deres adfærd, inden de besøger kirsebæralléen,’ siger Christina Dam-Andersen.

I perioden hvor allén blomstrer ruller mange af byens mobile gadesælgere også ud til kirkegården med deres kaffevogne, pandekageboder og andre tilbud til de mange kirsebærgæster. Det mobile gadesalg må dog kun foregå uden for kirkegårdens område, og vognene må ikke holde, så de blokerer vejarealet. Desuden skal gadesælgerne sørge for at rydde op efter sig, så det ikke flyder med affald, og de må ikke spille musik. Når kirsebærallén springer ud, sørger kommunen for at kontakte de mobile gadesælgere og indskærpe de regler, der gælder, ligesom gadesælgerne opfordres til at udvise ekstra hensyn, fordi de befinder sig ved en kirkegård.

Når kirsebæralléen i år begynder at springe ud allerede her i slutningen af marts, sker det flere uger tidligere end sidste år, hvor alléen var lidt forsinket pga. de iskolde temperaturer i februar-marts i 2018. Træerne blomstrer i tre til fire uger og kulminerer i uge to og tre, hvor alléen står i fuldt flor, inden de begynder at afblomstre.

Vil du have fakta om kirsebærtræerne, så læs mere her. Vores fotograf, Anne Beth Witte, var forbi sidste år. Tag lige et kig med her. Det bliver bare ikke smukkere.