Varmere somre og et større behov for aircondition behøver ikke betyde traditionelle airconditionanlæg på alle husfacader i vores hovedstad. København er nemlig førende på miljøvenlig fjernkøling, og denne sommer er 4000 hotelværelser i hovedstaden blevet holdt kølige via havvandet i Københavns Havn. Det er godt for både bylivet og byens CO2-regnskab.

“Flere kan godt forestille sig et billede af husmurene i New York med de karakteristiske airconditionanlæg ud for nærmest hvert et vindue. Det har vi slet ikke i København, og det er heldigvis heller ikke nødvendigt – selv hvis vi skal til at vænne os til varme somre, som i år,” fortæller Flemming Birck Pedersen, der er chef for Fjernkøling i HOFOR.

I mange byer fører et større behov for aircondition og køling ellers til et højere elforbrug og dermed øget CO2-udledning. Desuden kan traditionelle el-drevne og individuelle køleanlæg være dyre i drift, larme og bruge meget plads. Men i København har HOFOR udnyttet, at landets hovedstad er en kystby og skabt et kollektivt, miljøvenligt fjernkølingssystem som benytter sig af det omkringliggende kolde havvand til at køle erhvervsbygninger og offentlige ejendomme. Ejendomme, som typisk har brug for store mængder køling.

“Hver dag pumper vi koldt vand fra Københavns Havn ind i HOFORs to store kølecentraler. Vi bruger kulden fra havvandet til at køle nogle store rør med vand i, som så sendes ud som køling til store offentlige- eller erhvervsbygninger, og flere af byens hoteller. Havvandet sendes selvfølgeligt ud i havnen igen,” fortæller chef for Fjernkøling i HOFOR, Flemming Birck Pedersen.

4000 hotelværelser køles med havvand – mange hos Scandic.
Denne sommer er 4000 af Københavns i alt ca. 21.000 hotelværelser blevet kølet ned med hjælp fra havvandet i Københavns Havn. En hel del af de værelser er på Scandic-hotellerne.

“I Scandic har vi arbejdet dedikeret med bæredygtighed i 25 år, og hver eneste dag leder vi efter nye tiltag, der skal sikre os en endnu mere bæredygtig drift. Vi ser samarbejdet med HOFOR om fjernkøling som et stærkt bidrag til vores ambition, fordi den skaber mulighed for, at vi kan nedsætte vores CO2-forbrug yderligere. Videre har fjernkøling den gevinst, at vi, i stedet for støjende maskiner, kan have miljøvenlige solceller på hotellernes tagflader, hvilket kan reducere vores elforbrug. Det er glædeligt for os, at vi sammen med HOFOR kan bidrage til at skabe grønnere løsninger,” siger Tage Holck, Scandics tekniske direktør i Danmark.

Køling med rør i undergrunden og ikke på husfacader.
Fjernkølingsteknologien er en teknologi, der minder om fjernvarme, og den er meget miljøvenlig, da den ikke udleder særlig meget CO2. Der bruges ganske lidt strøm til at pumpe vandet rundt.

“Vi plejer at sige, at når en ejendom tilsluttes fjernkøling fra HOFOR, kan det give en reduktion i CO2-udledningen på op til 70 procent i forhold til brug af lokale køleanlæg. Og da havvandet reducerer behovet for elektricitet markant, kan det endda give ejendommene en økonomisk besparelse i forhold til lokale el-drevne anlæg på op til 40 procent,” siger Flemming Birck Pedersen fra HOFOR.

Miljøvenlig aircondition giver plads til tagterrasser og solceller.
En yderligere gevinst ved fjernkøling er, at systemet ikke larmer og frigiver en masse plads, når rørene løber i jorden, så der ikke skal sidde kølemaskiner på bygningernes husmure eller tage. Så kan tagene i stedet bruges til opsætning af solceller eller tagterrasser.

“Så selvom de kommende somre skulle blive lige så varme denne, så behøver de ikke byde på skoldhede kontorer, overophedede serverrum eller svedende turister. Flere hoteller og store ejendomme skal bare tilsluttes fjernkølenettet. Det er både til gavn for Københavns mål om at blive CO2-neutral, og så er det godt for bylivet her i København,” afslutter Flemming Birck Pedersen.

I København har HOFOR udnyttet, at landets hovedstad er en kystby og skabt et kollektivt, miljøvenligt fjernkølingssystem som benytter sig af det omkringliggende kolde havvand til at køle erhvervsbygninger og offentlige ejendomme.

Fakta om fjernkøling

  • HOFOR forsyner erhvervsbygninger og offentlige ejendomme med fjernkøling i København. Nogle af kunderne er Statens Museum for Kunst, Rigshospitalet, Magasin, Industriens Hus samt hoteller, restauranter og supermarkeder.
  • HOFOR leverer fjernkøling til 18 hotelkunder i København.
  • Samlet set bliver 4000 hotelværelser eller 320.000 m2 hotel i København kølet med miljøvenlig fjernkøling, der køler ved hjælp af byens havvand.
  • 15 meter under jorden i København ligger to havvandskamre, der hiver havvandet ind til HOFORs 2 kølecentraler for at lave fjernkøling.
  • 20 kilometer rør med miljøvenlig fjernkøling løber under vores hovedstad og udvides hele tiden.

Læs mere om fjernkøling her: www.hofor.dk/fjernkoling