Førende danske og internationale proteinforskere har afdækket to større uudforskede områder i det menneskelige genom. Det åbner for udviklingen af mange nye lægemidler oplyser Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på
Københavns Universitet i en pressemeddelelse

Foto: ABW

Udviklingen af nye lægemidler fokuserer kun på 60 procent af potentielle lægemiddel-targets. Det konkluderer ny analyse, der netop er udgivet i det internationalt anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Reviews – Drug Discovery.

Undersøgelsen, der bygger på omfattende dataanalyse med supercomputere – også kaldet data mining – har gransket enorme mængder sundhedsvidenskabelig litteratur og andre evidenskilder for at finde henholdsvis de bedst og dårligst beskrevne proteiner til lægemiddel-targets. Undersøgelsen er den første, der giver et solidt, fyldestgørende og brugbart billede af samtlige de proteiner, der kan anvendes til at udvikle nye lægemidler.

Forskerne har beskæftiget sig med 20.000 proteiner og konkluderer, at 8.000 af dem stort set ikke er blevet kortlagt og studeret af forskere og lægemiddel-virksomheder (2 ud af 5). Det åbner for uudforsket terræn for lægemiddelforskning med stort potentiale.

”Vi har brugt højtavanceret computer-analyse af data til at belyse de områder af det menneskelige genom, som forskningen normalt ikke beskæftiger sig med. Vi kan se, at de rummer stort potentiale, så vi håber, at analysen motiverer til lidt pionerarbejde blandt lægemiddel-forskere. Det kan få stor betydning for fremtidens lægemiddelinnovation”, siger professor Søren Brunak fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.

Læs hele pressemeddelelsen her